Sensibilos, teribilos, penibilos...

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Sensibilos, teribilos, penibilos    jpeg

Registrul colocvial al românei actuale păstrează unele cuvinte vechi sau regionale, dar şi inovează, înglobînd împrumuturi mai mult sau mai puţin adaptate şi creînd derivate glumeţe. Chiar dacă nu este foarte productivă, sufixarea suplimentară sau parazitară (despre care a scris Adriana Stoi­chiţoiu Ichim în Vocabularul limbii române actuale, 2001) este un mijloc interesant şi eficient de creare a unor cuvinte familiar-argotice prin adăugarea unui sufix care nu schimbă nici clasa gramaticală, nici sensul fundamental al bazei. Cuvîntului i se adaugă doar o marcă suplimentară, o notă glumeaţă sau ironică. Exemple ale procedeului sînt adjective ca străinez (rezultat din adăugarea la adjectivul străin a sufixului tipic pentru formarea unor denumiri de locuitori din alte ţări) sau prietenar (derivat din substantivul prieten cu ajutorul unui sufix care produce nume de agent).

Destul de răspîndit este în limbajul colocvial de astăzi adjectivul sensibilos, creat prin adăugarea sufixului -os (unul dintre cele mai frecvente sufixe adjectivale, caracteristic pentru limbajul popular: arţăgos, băftos, băieţos, pricinos, puturos, sfătos etc.) la adjectivul sensibil, împrumut lexical adaptat în care se poate identifica sufixul de origine cultă -ibil. Noul cuvînt păstrează unele dintre sensurile lui sensibil, adăugîndu-le o notă ironic-depreciativă, o caracterizare prin „excesul de sensibilitate“. Exemple de folosire a cuvîntului se găsesc din belşug: „Doamnele sensibiloase din mall-uri“ (national.ro), „nepotul lui sensibilos“ (vice.com), „e băiat sensibilos“ (academiacatavencu.info), „avem parte de o gazelă sensibiloasă“ (dilemaveche.ro), „fiinţa sensibiloasă şi iritabilă“ (adevarul.ro), „deh, piele sensibiloasă, de copil de oraș“ (zoso.ro) etc. Transformarea ironică a lui sensibil în sensibilos reflectă o tendinţă mai generală a limbajului colocvial-argotic de a ironiza slăbiciunile şi fineţurile (ifose, fandoseli, sclifoseli etc.), propunînd un ideal de comportament al naturalului (frust, direct, chiar brutal).

Cuvîntul sensibilos nu a fost înregistrat în DEX, dar îl găsim în marele dicţionar academic (Dicţionarul limbii române, DLR, fascicula apărută în 1990) şi în alte lucrări lexicografice alcătuite pornind de la lista largă de cuvinte a acestuia: în Micul dicţionar academic (MDA, 2002-2003), în Noul dicţionar universal al limbii române (NDU, 2006), în Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007). În aceste dicţionare, sensibilos este definit ca echivalentul familiar al adjectivului sensibil. DEXI oferă şi un exemplu de utilizare actuală a cuvîntului: „E plină de fiţe, foarte sensibiloasă“. Dintre dicţionarele de pe platforma dexonline, doar Dicţionarul de sinonime (autori Luiza şi Mircea Seche, 2002) cuprinde cuvîntul, glosat ca „fin, sensibil, susceptibil“. Între DLR şi celelalte dicţionare citate există o diferenţă importantă: autorii dicţionarului academic se bazau pe o singură atestare şi considerau că este vorba de un termen regional (circulînd „prin nord-vestul Munteniei“), în timp ce dicţionarele din ultimele decenii confirmă răspîndirea cuvîntului, renunţînd la limitările locale. Sursa unică a dicţionarului-tezaur era Glosarul regional Argeş, din 1967, al lui D. Udrescu, în care sensibilos era descris ca termen ironic, cu sensurile „supărăcios, nervos, iute“ (despre persoane) şi „care se strică uşor“ (despre obiecte). Ilustrările din glosar sînt convingătoare: „prea e sensibiloasă şi ea, îi sare ţandăra din nimic“; „poartă-te frumos cu motoru-ăsta, că e foarte sensibilos“; „am o lampă de gătit tare sensibiloasă; cum simte de curent, fumegă ca un coş de fabrică“.

Din aceeaşi categorie de derivate cu sufixul -os de la forme terminate în -ibil mai fac parte cîteva cuvinte, care nu au totuşi succesul lui sensibilos. În glosarul lui Udrescu era atestat şi teribilos („teribil, grozav“). Cîteva ilustrări ale cuvîntului (adjectiv, adverb şi chiar substantiv) se pot găsi astăzi în Internet: „Indiciu teribilos despre scandalul den’ Maternitatea Ileana Doamna“ (bzi.ro); „ne vom amuza teribilos“ (ziare.com); „Cum descurajăm repetarea, de alţi teribiloşi, a acestui caz?“ (hotnews.ro, comentarii); „e periculos pe munte pentru teribiloşi“ (alpinet.org).

Un alt cuvînt format în mod similar şi aparţinînd tot registrului colocvial, cu conotaţii ironic-glumeţe, este penibilos: „jenant de penibilos, coane Fănică...“ (gsp.ro); „crede-mă, eşti penibilos“ (ziare.com); „un scenariu penibilos“ (forum.portal.edu.ro); „aceleaşi dedicaţii penibiloase“ (forum.fanclub.ro); „individul penibilos, în cămăşuţa lui, nici nu intra la socoteală“ (Doina Ruşti, Zogru, 2006). Modelul derivativ pare să funcţioneze, lăsînd deschisă posibilitatea unor noi creaţii spontane, cu succes incert.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.