Sensibilos, teribilos, penibilos...

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Sensibilos, teribilos, penibilos    jpeg

Registrul colocvial al românei actuale păstrează unele cuvinte vechi sau regionale, dar şi inovează, înglobînd împrumuturi mai mult sau mai puţin adaptate şi creînd derivate glumeţe. Chiar dacă nu este foarte productivă, sufixarea suplimentară sau parazitară (despre care a scris Adriana Stoi­chiţoiu Ichim în Vocabularul limbii române actuale, 2001) este un mijloc interesant şi eficient de creare a unor cuvinte familiar-argotice prin adăugarea unui sufix care nu schimbă nici clasa gramaticală, nici sensul fundamental al bazei. Cuvîntului i se adaugă doar o marcă suplimentară, o notă glumeaţă sau ironică. Exemple ale procedeului sînt adjective ca străinez (rezultat din adăugarea la adjectivul străin a sufixului tipic pentru formarea unor denumiri de locuitori din alte ţări) sau prietenar (derivat din substantivul prieten cu ajutorul unui sufix care produce nume de agent).

Destul de răspîndit este în limbajul colocvial de astăzi adjectivul sensibilos, creat prin adăugarea sufixului -os (unul dintre cele mai frecvente sufixe adjectivale, caracteristic pentru limbajul popular: arţăgos, băftos, băieţos, pricinos, puturos, sfătos etc.) la adjectivul sensibil, împrumut lexical adaptat în care se poate identifica sufixul de origine cultă -ibil. Noul cuvînt păstrează unele dintre sensurile lui sensibil, adăugîndu-le o notă ironic-depreciativă, o caracterizare prin „excesul de sensibilitate“. Exemple de folosire a cuvîntului se găsesc din belşug: „Doamnele sensibiloase din mall-uri“ (national.ro), „nepotul lui sensibilos“ (vice.com), „e băiat sensibilos“ (academiacatavencu.info), „avem parte de o gazelă sensibiloasă“ (dilemaveche.ro), „fiinţa sensibiloasă şi iritabilă“ (adevarul.ro), „deh, piele sensibiloasă, de copil de oraș“ (zoso.ro) etc. Transformarea ironică a lui sensibil în sensibilos reflectă o tendinţă mai generală a limbajului colocvial-argotic de a ironiza slăbiciunile şi fineţurile (ifose, fandoseli, sclifoseli etc.), propunînd un ideal de comportament al naturalului (frust, direct, chiar brutal).

Cuvîntul sensibilos nu a fost înregistrat în DEX, dar îl găsim în marele dicţionar academic (Dicţionarul limbii române, DLR, fascicula apărută în 1990) şi în alte lucrări lexicografice alcătuite pornind de la lista largă de cuvinte a acestuia: în Micul dicţionar academic (MDA, 2002-2003), în Noul dicţionar universal al limbii române (NDU, 2006), în Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007). În aceste dicţionare, sensibilos este definit ca echivalentul familiar al adjectivului sensibil. DEXI oferă şi un exemplu de utilizare actuală a cuvîntului: „E plină de fiţe, foarte sensibiloasă“. Dintre dicţionarele de pe platforma dexonline, doar Dicţionarul de sinonime (autori Luiza şi Mircea Seche, 2002) cuprinde cuvîntul, glosat ca „fin, sensibil, susceptibil“. Între DLR şi celelalte dicţionare citate există o diferenţă importantă: autorii dicţionarului academic se bazau pe o singură atestare şi considerau că este vorba de un termen regional (circulînd „prin nord-vestul Munteniei“), în timp ce dicţionarele din ultimele decenii confirmă răspîndirea cuvîntului, renunţînd la limitările locale. Sursa unică a dicţionarului-tezaur era Glosarul regional Argeş, din 1967, al lui D. Udrescu, în care sensibilos era descris ca termen ironic, cu sensurile „supărăcios, nervos, iute“ (despre persoane) şi „care se strică uşor“ (despre obiecte). Ilustrările din glosar sînt convingătoare: „prea e sensibiloasă şi ea, îi sare ţandăra din nimic“; „poartă-te frumos cu motoru-ăsta, că e foarte sensibilos“; „am o lampă de gătit tare sensibiloasă; cum simte de curent, fumegă ca un coş de fabrică“.

Din aceeaşi categorie de derivate cu sufixul -os de la forme terminate în -ibil mai fac parte cîteva cuvinte, care nu au totuşi succesul lui sensibilos. În glosarul lui Udrescu era atestat şi teribilos („teribil, grozav“). Cîteva ilustrări ale cuvîntului (adjectiv, adverb şi chiar substantiv) se pot găsi astăzi în Internet: „Indiciu teribilos despre scandalul den’ Maternitatea Ileana Doamna“ (bzi.ro); „ne vom amuza teribilos“ (ziare.com); „Cum descurajăm repetarea, de alţi teribiloşi, a acestui caz?“ (hotnews.ro, comentarii); „e periculos pe munte pentru teribiloşi“ (alpinet.org).

Un alt cuvînt format în mod similar şi aparţinînd tot registrului colocvial, cu conotaţii ironic-glumeţe, este penibilos: „jenant de penibilos, coane Fănică...“ (gsp.ro); „crede-mă, eşti penibilos“ (ziare.com); „un scenariu penibilos“ (forum.portal.edu.ro); „aceleaşi dedicaţii penibiloase“ (forum.fanclub.ro); „individul penibilos, în cămăşuţa lui, nici nu intra la socoteală“ (Doina Ruşti, Zogru, 2006). Modelul derivativ pare să funcţioneze, lăsînd deschisă posibilitatea unor noi creaţii spontane, cu succes incert.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.