Selfie

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Cioace jpeg

Deja banalizat, explicat şi comentat, inclusiv în presa şi în spaţiul virtual românesc (chiar în

nr. 529, 3-9 aprilie 2014, de Iulian Comanescu), termenul

e un bun exemplu de impunere internaţională, ultrarapidă, a unei inovaţii lexicale asociate cu inovaţia tehnologică. Chiar dacă autoportretul în genere şi cel fotografic în special nu sînt o noutate (de altfel, destule texte consacrate temei caută istoria fenomenului cu mult timp în urmă), este evident că uşurinţa de a obţine fotografii electronice, mai ales cu ajutorul telefoanelor mobile, a generat o practică nouă, cu propriile rezultate, gesturi şi postúri. În engleză, unde se pare că a fost creat cu puţin peste un deceniu în urmă, de la reflexivul

(„sine“, „auto“, subînţelegîndu-se referirea la

), cuvîntul a avut o ascensiune spectaculoasă, caracterizată de o mare frecvenţă în uz, dar şi de capacitatea de a produce numeroase derivate şi jocuri de cuvinte. În română, disponibilităţile morfologice ale împrumutului sînt, cel puţin deocamdată, mai reduse. Spre deosebire, de exemplu, de

, care (şi datorită finalei sale consonantice) s-a integrat perfect în limbă, devenind foarte productiv,

are unele probleme de adaptare: produse de mica diferenţă între scriere şi pronunţare (

final, cu rol exclusiv grafic), dar şi de finala în -i neaccentuat, mai puţin uzuală, prezentă mai mult în împrumuturi lexicale

etc.). Datorită finalei şi a faptului că nu desemnează persoane (aşa cum preciza Radu Borza, într-un interviu), substantivul e încadrat spontan în clasa gramaticală a neutrelor. Româna atribuie împrumuturilor recente un gen gramatical în funcţie de formă, nu de conţinut (nu contează deci, ca în alte limbi, analogia cu termeni apropiaţi ca sens, eventual supraordonaţi, cum ar fi în acest caz femininele

etc.).  Articolul nehotărît permite păstrarea formei pronunţate şi scrise din engleză („Un selfie în cabina de vot te poate duce după gratii“, stirileprotv.ro), iar articolul hotărît şi desinenţa de plural se ataşează în scris (conform DOOM, pentru că termenul nu are o finală pronunţabilă după regulile româneşti) cu cratimă: „Selfie-ul s-a demodat“ (adevarul.ro); „unele selfie-uri n-ar trebui să existe“ (protv.ro).  Pentru că majoritatea utilizatorilor au văzut cuvîntul în forma scrisă şi pentru că prestigiul englezei e mare, -e final se păstrează, în genere; totuşi, în memoria motorului de căutare Google găsim interogări de tipul „ce înseamnă selfi?“, iar la pluralul articulat se produce destul de des o adaptare spontană la pronunţare, prin eliminarea lui -e: „Selfiurile străbunicilor“ (romanialibera.ro); „Turiştii izolaţi vin în Baia Mare să pună selfiuri feerice pe Facebook“ (timesnewroman.ro). O soluţie pentru oscilaţiile de adaptare poate fi uzul adjectival, invariabil, al cuvîntului („a murit să-şi facă o poză selfie“, realitatea.net), dar în genere preferat este substantivul, mai economic. Oricum, româna nu pare (deocamdată?) să producă derivate ale cuvîntului, cu excepţia verbului a selfiza, şi acesta extrem de rar întîlnit: „ocazia să se selfizeze cu prezidenţiabilul“ (zch.ro), „cursa locurilor de selfizat“ (Tribuna, 1-15 octombrie 2014). 

Un cuvînt cu răspîndire globală atît de rapidă e şi un test, util pentru a observa reacţiile diferitelor comunităţi lingvistice. Nu de mult se transmitea ştirea că

a fost declarat în spaţiul anglofon

şi a fost inclus în varianta online a dicţionarelor Oxford (cu definiţia „o fotografie pe care cineva şi-a făcut-o singur, de obicei cu un smartphone sau cu o cameră web, pentru a o încărca pe un site de socializare“). Din păcate, dicţionarele româneşti nu au ediţii anuale actualizate, nici site-uri oficiale pe care să includă noutăţile acceptate. O mare receptivitate la moda lingvistică a arătat-o însă spaţiul lingvistic italian, în care, cum se ştie, anglicismele sînt primite cu uşurinţă şi adesea păstrate invariabile: în toamna lui 2014, presa anunţa deja ştirea că dicţionarul Zingarelli urma să includă, în ediţia sa din 2015, termenul

. Articolele consacrate de Wikipedia conceptului prezintă diferenţe interesante: majoritatea limbilor germanice şi slave preiau cuvîntul englezesc ca atare; la fel şi portugheza, care îl adaptează ca substantiv feminin. Pentru spaniolă şi catalană, comisii specializate propun şi traduceri, termeni echivalenţi creaţi pentru a evita împrumutul

dar sînt înregistrate şi preluările spontane (ca feminin adaptat:

sau

. Şi pentru franceză, desigur, se citează echivalări (din spaţiul canadian) –

–, dar se acceptă şi

, o formă perfect integrabilă care pare deja răspîndită în presă (apare, cu ghilimelele de rigoare, chiar în

, cu o oscilaţie de gen între masculin şi feminin:

dar şi

Mai mult: franceza a produs şi verbul

. Rezistenţa romanică se manifestă, simbolic, mai ales pe pagina în esperanto a Wikipediei, prin termenul inventat

.

Revenind la dicţionarele noastre: chiar dacă moda trece şi tehnologia se schimbă, un cuvînt cu un asemenea succes (fie şi temporar) va trebui inclus in inventarele lexicografice, măcar pentru a uşura peste decenii înţelegerea textelor epocii actuale.  

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lidl jpg
Alertă alimentară privind un produs de Crăciun din ciocolată, de la Lidl. A fost retras de urgență
Un produs cumpărat masiv zilele acestea fiind specific sărbătorilor de iarnă a fost retras de la vânzare, iar clienților care l-au achiziționat li se transmite să îl aducă înapoi. Este vorba de
Bijuterii furate din Belgia
O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
Surpriză neplăcută pentru o româncă atunci când a solicitat acordarea unui paşaport american. Verificările au arătat că ea este căutată de 9 ani în Belgia, unde este condamnată pentru furt.
hijab valul islamic
Femeile iraniene riscă pedeapsa cu moartea sau până la 15 ani de închisoare dacă nu îşi acoperă faţa. Activiştii reclamă „apartheid de gen”
Femeile din Iran ar putea fi condamnate la moarte sau închisoare la ani grei de închisoare dacă nu respectă noile legi privind „moralitatea obligatorie”, care urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta.
Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlament, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.