Securismul, azi

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image

De decenii, Serviciul Român de Informații se străduiește să convingă societatea că nu mai are nici o legătură cu vechea Securitate. Ultimii directori ai Serviciului au spus apăsat, de cîte ori au avut ocazia, că nici unul dintre ofițerii SRI de azi nu mai provine din vechea Securitate. Nu mă îndoiesc că așa este. Evident, faptul că ofițerii SRI de azi nu au desfășurat nici o zi de muncă în cadrul vechii Securități se datorează ritmului implacabil al biologiei și nu vreunei politici riguroase de resurse umane, expresie a unor opțiuni axiologice clare. Problema reală, însă, este că în lumea culegerii de informații continuitatea bate biologia, după cum bate și ideologia. Am văzut asta și după al doilea război mondial, cînd structurile de informații ale democrațiilor au lucrat masiv și, adesea, fără vreo jenă cu oamenii lui Hitler. Am văzut asta și după căderea comunismului în absolut toate țările din Estul Europei, cînd noile structuri de informații se adaptau și se „lipeau” de cele ale țărilor NATO cu tot cu oamenii polițiilor politice comuniste. Cum-necum, azi avem numai oameni „noi” în serviciile noastre de informații. În 30 de ani, cei vechi au murit ori s-au pensionat, mulți dintre ei culegînd gloria celor mai înalte grade în anii democrației, ca pe rodul unei cariere derulate în cea mai mare parte în slujba dictaturii.

Însă, cu tot efortul de PR al serviciilor noastre (bun, prost, ăsta e!), cu toate că au trecut mai mult de trei decenii de cînd Securitatea a fost desființată, cu toate că Securitatea cu metodele ei de lucru a fost constant repudiată, cu toate că ofițerii Securității nu mai sînt în noile structuri și că noii ofițeri sînt educați în școlile lor în spiritul statului de drept și al democrației (zice-se), umbra vechii Securități dăinuie asupra României, umedă și rece. E ca și cum corpul a murit, prezența fizică a Securității a încetat, brațul ei concret, cu pumni și închisori, a dispărut, dar duhul ei nenorocit a rămas viu și umblă, bine-mersi, pe străzile cetății noastre. Ba mai mult, într-un chip straniu – probabil cea mai interesantă mutație malefică e asta! –, duhul mortului de mult îngropat se agiornează, se adaptează, nu fără o voluptuoasă sete de nou. Acest duh se numește securism și este, din cîte se vede, moștenirea cea mai trainică pe care ne-a lăsat-o comunismul. 

Iată-ne în situația de a trăi securismul fără Securitate. Precizez imediat ceva esențial: securismul, ca fenomen tipic românesc, este o prezență constantă în mintea tuturor românilor fără să conteze dacă reflectă sau nu – și, dacă da, în ce măsură – ceva real. Securismul este verosimil pentru că explică diferite observații sociale ale fiecăruia dintre noi. Faptul că toți explicăm unele lucruri cam în același fel consolidează securismul ca fenomen. Mintea noastră nu doar cunoaște lumea, ci o și creează.

Securismul ar trebui să fie cea mai serioasă temă de cercetare a zilei, căci ne influențează puternic destinele, indiferent dacă e doar în mintea noastră sau e real.

Privit de aproape, securismul prezintă unele trăsături esențiale venite de la fosta Securitate și dezvoltate creator în lumea de azi. Prima și cea mai frapantă trăsătură a securismului e ubicuitatea. Moștenind de la Securitate ideea că tot ce mișcă și ce nu mișcă e o chestiune „de securitate națională”, securismul este prezent în toate: de la economie și ecologie la sport, de la listele de candidați ale partidelor la numirile prin ministere, de la cele ale Bisericii la cele ale diavolului, securismul e peste tot! Dar nu pentru că vreo amenințare ar putea veni de oriunde, ci pentru că peste tot e cîte o oportunitate pentru o învîrteală. Și aici vine a doua trăsătură a securismului: el presupune întotdeauna o învîrteală. Sigur, misiune, țară, patria înainte de orice, dar avem grijă să iasă și de-o învîrteală cu ocazia asta solemnă și eroică.

Dar cum de a invadat securismul tot cuprinsul? Adevărul este că noi, românii, l-am chemat și ținem de el. Dornici în orice moment al vieții noastre de o proptea, neîncrezători în onestitatea competițiilor de orice fel și, mai ales, mereu cu ochii după un sprijin „că altfel nu se poate”, noi sîntem cel mai fertil sol pe care poate înflori securismul. 

Cînd am început să fac politică, acum vreo 15 ani, am fost uimit să văd disponibilitatea pe care toți oamenii politici, dar toți, de la cei notorii, ziși „grei”, la cei mărunți și anonimi, de la rechini la plevușcă, o aveau spre a se împrieteni cu „oameni din servicii”. Să fii prieten cu un ofițer de la SRI sau de la SIE sau de la nu știu ce alt serviciu era un obiectiv social major al oamenilor din mediul politic. Se înțelege, cu cît ofițerii erau mai generali, cu atît mai bine. Rapid, am înțeles în ce consta acest gen de prietenie care, de altfel, era destul de răspîndit. Prietenia politicianului cu „omul de la servicii” era, de fapt, o languroasă formă de corupere în ambele sensuri. Dinspre politician spre „omul din servicii” prietenia consta în petreceri, cadouri (scumpe, în general), vacanțe împreună, atenții la ocazii, mici ajutoare cu una, cu alta, după nevoi, anturaj vesel, că și „oamenii din servicii” au nevoie de servicii mari sau mici, ca tot omul. Dinspre „omul din servicii” prietenia însemna ajutor în carieră și în afaceri prin diferite forme de protecție. Într-o asemenea prietenie, sînt utile politicianului nu neapărat informațiile care vizează pe unul sau pe altul – sigur, și astea sînt de folos, la o adică –, ci mai ales cele despre ce se coace în spatele ușilor închise și, de maxim interes, despre ce i se mai coace politicianului îndărătul ușilor închise. Dacă, de pildă, undeva se alcătuiește un dosărel care îl vizează în orice fel, e bine să știe din timp. Or, „oamenii din servicii” știu. Dacă prietenia e trainică, adică bine și îndelung unsă, „omul din servicii” anunță din timp ce i se pregătește politicianului și poate chiar să-l și protejeze, dacă prietenia e cu adevărat trainică. Așa că politicianul aleargă cu limba de-un cot după prietenia serviciilor. Se livrează. Uneori patetic, alteori cu o minimă coregrafie, dar se livrează. La fel de răspîndit e cazul în care prietenia cu „omul din servicii” este căutată și costisitor susținută de o conștiință încărcată: cam toți au făcut cel puțin o potlogărie, și cum „serviciile” știu tot, știu și potlogăria aia, e bine, așadar, să fii prieten cu ei. Și se livrează. Mai rar, dar nu mai puțin relevant, este cazul în care omul politic nu a făcut nici o potlogărie, dar îi e frică. El știe că „serviciile” sînt atît de puternice și atît de autonome, încît pot să-ți facă rău la fel de bine cum pot să-ți fie de folos. Nu-i mai bine să-ți fie de folos? Și se livrează.

Că de nu s-ar livra, securism n-ar mai fi...

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.