Se poate trăi și sub dictatură?

Publicat în Dilema Veche nr. 999 din 1 iunie – 7 iunie 2023
O mare invenție – contractul social jpeg

Forța brutală care susține orice dictatură nu exclude inteligența ca sursă pentru inventarea și rafinarea instrumentelor politice fără de care nu poate fi cucerită și păstrată puterea. Întotdeauna s-au găsit oameni inteligenți care au susținut dictaturile și i-au înconjurat pe dictatori, din convingere sau din interes. Iar interesul nu a fost doar unul pur personal. Nu puțini filosofi și alți oameni de cultură, de la Platon și pînă astăzi, au sperat că îi pot folosi pe dictatori pentru a-și realiza propriile idei și proiecte politice. Ar fi utilă întocmirea unei antologii, care ar fi surprinzător de amplă, cu textele oamenilor inteligenți care au inventariat avantajele regimului politic dictatorial sau au pus semnul egalității între diferitele regimuri politice, apreciind că avantajele și dezavantajele acestora sînt echivalente. S-ar putea spune că nu sînt de mirare pozițiile oamenilor inteligenți care exprimă și astăzi opinii favorabile dictaturii sau se situează într-o perspectivă neutrală, din care observă că există diferite nuanțe ale dictaturii, că se poate trăi și sub un asemenea regim politic, că nu este o mare diferență între Justiția sub dictatură și Justiția sub democrație, de vreme ce Justiția urmează fidel regimul politic. Și totuși este de mirare.

Inteligența fără memorie este ca o mașină superperformantă fără frînă. S-ar putea întocmi o antologie la fel de amplă cu textele despre modul în care au sfîrșit mulți dintre oamenii de cultură care i-au slujit pe dictatori în diferite perioade istorice. Două episoade din foarte lunga istorie a crimelor prin care puterea absolută își dezvăluie terifianta iraționalitate, istorie care continuă și astăzi, sînt evocate de Edward Gibbon în Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman.  După lunga și glorioasa domnie a lui Severus, decedat la 4 februarie 211, legiunile i-au proclamat, iar Senatul i-a confirmat ca împărați pe fiii acestuia, Caracalla și Geta. După numai un an, la îndemnul lui Caracalla, Geta este asasinat sub ochii înspăimîntați ai Iuliei, mama sa, de cîțiva centurioni. Papinianus, care exercitase cele mai înalte funcții în timpul lui Severus și care era încă prefect al pretoriului, o poziție devenită mai mult politică și judiciară decît militară, primește ordin să folosească jurisprudența și elocvența pentru a justifica crima lui Caracalla. Punînd mai presus onoarea decît viața, Papinianus a rămas fidel fundamentului moral al științei și al artei sale de jurisconsult, dînd un răspuns pe cît de laconic, pe atît de elocvent: „Este mai ușor să comiți decît să justifici un fratricid”. Ucis din porunca împăratului ca urmare a afirmării acestui fundament moral al dreptului, Papinianus este doar una dintre numeroasele victime inteligente, unele de bună-credință, altele oportuniste, ale dictatorilor. Gibbon nu pierde ocazia de a face o comparație între atitudinea lui Papinianus față de crudul Caracalla și aceea a lui Seneca față de sceleratul Nero, al cărui magistru a fost și în numele căruia a acceptat să compună o scrisoare către Senat pentru a justifica uciderea Agrippinei. Dar nici Nero, nici Caracalla nu au scăpat de propriii asasini.

Inteligența fără spirit critic se lasă sedusă de aparențe și himere. Că se poate trăi și sub dictatură este adevărat. Cum și cît se poate trăi sub un asemenea regim politic sînt alte întrebări. Conformismul, obediența, refugierea în zone depărtate de acțiunea Puterii sînt doar căi temporare de a asigura supraviețuirea sub dictatură. Oricine, nu numai cei care au curajul de a înfrunta dictatorii, ci și lașii care se supun, ar putea să-și piardă libertatea sau chiar viața oricînd. Demnitatea, curajul și eroismul sînt necesare și îi onorează pe cei care le practică, dar nu sînt suficiente pentru a stăvili abuzurile, uneori disimulate demagogic, alteori săvîrșite cu cinism și atrocitate de deținătorii puterii absolute, victime și ei, pînă la urmă, ale propriei iraționalități. Obediența, umilința, oportunismul nu numai că dezonorează, dar nu sînt nici ele eficiente pentru a-i pune la adăpost pe cei care le profesează de manifestările absurde ale puterii nelimitate. 

Oricît de nuanțate ar fi dictaturile, esența lor este comună. Ascunse sub vălul așa-numitei democrații populare, ca în cazul regimurilor comuniste, sau sub aparența aderenței referendare, invocate de dictatori pentru a-și masca lipsa de legitimitate, toate dictaturile recurg, în ultimă instanță, la folosirea forței brute pentru păstrarea puterii. Ideea că există Justiție sub dictatură este doar o himeră. Chiar sintagma sub dictatură dă seama de dependența și servilitatea judecătorilor față de Putere. În măsura în care există cu adevărat un regim de democrație constituțională, este total improprie sintagma Justiție sub democrație; într-un asemenea regim politic, Justiția este o putere egală cu puterea legislativă și cu puterea executivă, pentru a cenzura abuzurile acestora și pentru a fi cenzurată, la rîndul ei, de acestea, atunci cînd devine ea însăși abuzivă. Desigur, judecătorii trebuie să aibă conștiința acestei meniri pentru a nu pune siguranța statului deasupra legii, păstrînd astfel diferența dintre esența puterii dictatoriale, care se servește pe sine, și esența puterii în democrația constituțională, care îi servește pe ceilalți. Siguranța statului este tot o himeră dacă legea nu domnește deasupra tuturor. Iar pentru a urma fidel regimul politic al democrației constituționale, judecătorii trebuie să facă diferența netă între fidelitatea față de valorile acestui regim politic și obediența față de oamenii politici. În abstract, propoziția Justiția urmează fidel regimul politic este corectă, dar sensul ei se schimbă radical în funcție de natura regimului politic. Sub dictatură, Justiția urmează fidel regimul politic, adică voința dictatorului. În democrația constituțională, Justiția urmează fidel regimul politic, adică valorile care îl întemeiază; Justiția nu este sub regimul politic, ci este o garanție a valorilor acestuia. Iată de ce judecătorii ar trebui să facă, în mod firesc, cotidian, fără emfază, proba patriotismului constituțional prin hotărîrile pe care le pronunță și le motivează. Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.