Școala din cărămidă roșie

Publicat în Dilema Veche nr. 741 din 3-9 mai 2018
Școala din cărămidă roșie jpeg

Pe fațada din partea stîngă a unei clădiri de cărămidă roșiatică din localitatea Reims, Franța, stau prinse bine, înconjurate de steagurile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, al Statelor Unite ale Americii, al Franței și al Rusiei, cîteva litere suple, de culoarea bronzului, care spun așa: „C’est ici que le 7 mai 1945, a été signé l’acte qui mit fin à la deuxième guerre mondiale en Europe.“

Clădirea reprezintă sediul unei școli; acum, Lycée Roosevelt, atunci, în 1945, Le Collège Moderne et Technique de -Reims Și nu doar atît. Mica instituție de învățămînt din istoricul oraș francez a găzduit în ultimii doi ani ai celui de al Doilea Război Mondial sediul Cartierului General Suprem al Forțelor Aliate Expediționare din Franța, condus de generalul Dwight D. Eisenhower. Undeva, într-un colț al clădirii, era așa numita „cameră de război“, unde aliații se întîlneau și discutau strategii militare, în decorul specific dominat de hărți uriașe pe care se marca evoluția operațiilor din teren, evoluții care spre sfîrșitul lunii aprilie indicau deja un învins: Germania. Nu mai rămînea decît să se consemneze în scris.

Drept urmare, în ziua de 7 mai 1945, înainte ca zorii zilei să își facă loc prin întunericul nopții, o delegație germană condusă de generalul Alfred Jodl, comandant al armatei naziste și reprezentant al admiralului Karl Donitz (după sinuciderea lui Hitler din 30 aprilie, conform dorinței acestuia, admiralul Donitz a fost numit succesorul său), a sosit la Reims, în mica clădire construită din cărămidă. „Ceremonia“ a avut loc în amintita cameră de război (transformată astăzi în muzeu, păstrînd aceeași înfățișare ca în 1945), unde în jurul unei mese lungi de lemn (rămasă intactă pînă în prezent) erau reprezentanții militari ai Aliaților și generalul Jodl, care a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, punînd capăt astfel războiului în Europa. La 02,41 a.m., mai exact.

A doua zi, pe 8 mai, cetățenii englezi, francezi și americani sărbătoreau în stradă victoria. Nu și sovieticii. În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la cerința lui Stalin, care considera actul de la -Reims doar „instrumentul de capitulare“, la Berlin a avut loc o nouă ceremonie de capitulare, prezidată de mareșalul Jukov, unde s-a semnat un nou act de predare fără condiții a Germaniei. Ținînd cont de fusul orar, pentru sovietici ziua care a marcat sfîrșitul conflictului a rămas 9 mai.

În altă ordine de idei, poate una mai superficială, oare cîtă șampanie s-a băut la Reims în zilele acelea?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.