Schisme și uniri

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

Multele pericole care amenință democrația constituțională – regimul politic al lumii libere – pot fi grupate, pentru simplificare, în două categorii. 

Pierderea sensului valorilor care fundamentează acest regim politic și, pe cale de consecință, disoluția potențialului combativ pentru apărarea lor, radicalizarea polarizărilor politice și sociale, prin tendința de excludere reciprocă, amploarea discursului populist și creșterea aderenței la formațiunile politice extremiste, fie ele de stînga sau de dreapta, răspîndirea noilor ideologii (corectitudinea politică, renegarea tradițiilor istorice și culturale, nihilismul violent, iliberalismul și suveranismul), degradarea limbajului pe rețelele de socializare, în presă și în discursul public, agresivitatea minorităților, mai ales a celor religioase și sexuale, extinderea pornografiei, prostituției și pedofiliei, explozia consumului și traficului de droguri, vulnerabilitățile etice ale Inteligenței Artificiale și atacurile cibernetice, utopiile climatice și pervertirea sensului regulilor de protecție a concurenței libere, corupția la nivel înalt și dezvoltarea rețelelor de crimă organizată, uzurparea funcțiilor statului de către companiile multinaționale și amplificarea clivajului dintre cetățeni și autoritățile publice alcătuiesc lista incompletă a pericolelor interne care generează stări de spirit contradictorii, confuze, anxioase și demoralizatoare. Mulți intelectuali au tras neobosit semnalul de alarmă că aceste pericole erodează libertatea și demnitatea persoanei, determinînd astfel chiar schimbarea paradigmei definitorii a democrației constituționale. În ciuda acestei avertizări, reacțiile instituționale nu au fost și nu sînt calibrate în raport cu diversitatea și amploarea  amenințărilor. Trezirea din somnolența instituțională nu este posibilă decît printr-o nouă solidaritate intelectuală pentru a găsi răspunsuri adecvate, pe măsura acestor provocări fără precedent. Obișnuita mefiență față de abilitățile politice ale intelectualilor este justificată de contraperformanțele multora dintre aceștia, cînd și-au asumat proiecte de transformare a lumii. Sînt însă planuri de acțiune distincte. Producția de idei și jocul politic sînt domenii diferite, dar care pot fi convergente. Solidaritatea intelectuală este necesară pentru a produce ideile indispensabile renașterii fidelității față de libertatea și demnitatea persoanei și reinventării instituțiilor constituționale care apără aceste valori și fac posibilă perpetuarea lor. Dacă și cum vor fi utilizate aceste idei constituie datoria liderilor politici și a tuturor celor care cred în libertatea și demnitatea persoanei.

A existat impresia, creată mai ales după 11 septembrie 2001, că s-a realizat un consens internațional pentru combaterea mișcărilor fundamentaliste și a grupărilor teroriste. Caracterul fals al acestei impresii a devenit treptat tot mai evident. Adevărul pur și simplu este că regimurile politice autoritare, totalitare sau dictatoriale, cu o îndelungată specializare în dublul limbaj, au susținut întotdeauna, în mod indirect sau chiar direct, mișcările fundamentaliste și grupările teroriste. În ultimii ani a devenit tot mai limpede complicitatea dintre statele în care există regimuri politice nedemocratice, pe de o parte, și mișcările fundamentaliste și grupările teroriste, pe de altă parte. Mai mult, profitînd de aparenta destindere care a urmat imploziei comunismului european, au fost construite cu migală și perseverență structuri de influență ale acestei noi coaliții a răului chiar în interiorul lumii libere, cu un bogat arsenal de corupere, dezinformare și manipulare. Eficiența serviciilor de siguranță ale acestei lumi este pusă sub un mare semn de întrebare. Îndoiala plutește și în legătură cu eficacitatea instituțiilor tradiționale, civile și militare, care au rolul de a oferi răspunsuri adecvate față de aceste amenințări externe. Solidaritatea tot mai extinsă a acestei noi coaliții a răului nu poate fi combătută decît printr-o solidaritate intelectuală mai puternică în lumea liberă. Este nevoie de idei noi – politice, economice, militare, diplomatice, tactice și strategice – pentru articularea unui sistem puternic de apărare împotriva acestor amenințări externe. Punerea în operă a acestor idei este datoria tuturor celor care doresc să trăiască într-o lume liberă.

Pînă la urmă, deși distincte, cele două categorii de pericole, interne și externe, sînt complementare. Sensul lor, uneori implicit, alteori exprimat în mod deschis, este unic: distrugerea lumii libere. Ierarhizarea acestor două categorii de pericole este contraproductivă. Ca urmare, nu poate fi înțeleasă schisma intelectualilor, vizibilă anul trecut în mesajele postate pe rețelele de socializare și în articolele publicate în presă, în funcție de preeminența acordată unora sau altora dintre aceste pericole. În mod inexplicabil din punct de vedere rațional, intelectuali prestigioși, cu performanțe profesionale excepționale, s-au divizat, acuzîndu-se reciproc de cecitate selectivă, în funcție de natura pericolelor care amenință lumea liberă. Unii cred că pericolele interne explică decăderea acestei lumi, alții consideră că pericolele externe sînt cele mai amenințătoare. Chestiunea clarității morale – desigur, foarte importantă, întrucît încălcarea flagrantă a principiilor nu poate fi negociată cu nuanțe – este însoțită de o chestiune de supraviețuire. Or claritatea morală s-a dovedit a fi, pe termen lung, pentru ființele înzestrate cu rațiune și cu credință în valorile libertății și demnității persoanei, o atitudine de supraviețuire cîștigătoare. Pericolele interne și cele externe acționează convergent și se potențează reciproc. De aceea, nu pot fi combătute separat. Este nevoie de claritate morală pentru sesizarea și combaterea ambelor categorii de pericole. Umorile secretate de orgolii s-au scurs în mod public în albii pamfletare, de-o parte și de alta, fără cenzura smereniei și fără deschiderea firească spre punctul de vedere al celuilalt.

Tocmai pentru că sînt la fel de agresive și de distrugătoare, pericolele interne și cele externe care amenință democrația constituțională – regimul politic al lumii libere – ar trebui să-i unească, iar nu să-i dezbine pe intelectualii de la care se așteaptă ideile noi și soluțiile care să stăvilească ascensiunea coaliției răului și să dea o șansă supraviețuirii lumii libere, pe temeiul clarității morale. A trecut vremea schismelor. Anul care tocmai a început ar trebui să fie, dincolo de confruntările electorale, anul unirilor. 

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.