Schimbarea Legii

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
O mare invenție – contractul social jpeg

Printre juriști sînt puțini aceia care să privească acuzarea, condamnarea și crucificarea lui Iisus din perspectivă teologică. Juriștii care se apleacă asupra acestor întîmplări sînt interesați mai ales de istoria dreptului și a justiției. Ei se întreabă: ce capete de acuzare s-au formulat împotriva lui Iisus, judecata s-a desfășurat potrivit dreptului roman sau conform legii și cutumelor poporului evreu, a fost o judecată dreaptă sau o eroare judiciară, pedeapsa aplicată este specifică tradiției romane sau tradiției iudaice? Din perspectivă teologică, întrebările sînt fără sens. Aceste fapte fac parte dintr-un scenariu divin, început cu minunea Întrupării și împlinit cu minunea Învierii. Este ceea ce spune în mod limpede Iisus: „Părintele Meu, de nu-i cu putință să treacă pe-alături de Mine, acest pahar, ca să nu-l beau, facă-se voia Ta” (Matei, 26, 42). Tot fără sens este însă și culpabilizarea poporului evreu pentru moartea lui Iisus, fenomen născut și perpetuat multe secole  tocmai în interiorul creștinătății. Ca temei al acestei culpabilizări a fost invocat răspunsul pe care l-a dat mulțimea adunată în fața lui Ponțiu Pilat în timpul judecării lui Iisus: „Sîngele lui asupra noastră și asupra copiilor noștri”. Dintre cele trei Evanghelii sinoptice, aceste cuvinte sînt redate doar în Evanghelia după Matei (27, 25). Observația nu este suficientă pentru a le pune sub semnul îndoielii. Deși alcătuiesc o urzeală comună, țesătura fiecărei Evanghelii sinoptice exprimă darul teologic și talentul artistic al autorului, ceea ce-i conferă o notă personală și explică accentele diferite asupra acelorași întîmplări. Cuvintele sînt credibile și pentru că ele sînt în spiritul Vechiului Testament. Păcatele înaintașilor, începînd cu cel originar, apasă asupra urmașilor. Vinovăția este colectivă și se transmite din generație în generație. „Eu, Domnul, Dumnezeul tău, Eu sînt un Dumnezeu gelos, cel ce vina părinților o dă pe seama copiilor pîn’ la al treilea și al patrulea neam pentru cei ce mă urăsc” (Deuteronomul, 5, 9). Noul Testament schimbă radical această viziune. Oamenii sînt mîntuiți de păcatul originar și de păcatele înaintașilor. Eliberat de această povară, fiecare răspunde pentru faptele proprii, vinovăția nu se mai transmite la urmași. Mulțimea este înlocuită cu o comunitate formată din persoane. Din etica creștină, principiul răspunderii personale, împreună cu altele, este preluat în dreptul modern.

Lungul șir de minuni din cele patru Evanghelii, de la minunea Întrupării pînă la minunea Învierii, este însoțit de un și mai lung șir de fapte, predici și parabole. Forța de atracție a minunilor, care întemeiază teologia creștină, a scăzut odată cu ofensiva raționalismului; în schimb, faptele săvîrșite de Iisus, predicile și parabolele rostite de El au afirmat valori și principii morale recunoscute nu numai în etica creștină, ci și în diferite sisteme etice secularizate. Legea Iubirii, principiul fundamental al eticii creștine, se reia, într-un fel sau altul, în modernitate și în postmodernitate. Una dintre cele mai frumoase expresii ale acestei Legi se regăsește în Predica de pe Munte: „Eu vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvîntați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc, ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele Său, peste cei răi și peste cei buni și face să plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți. Că dacă-i iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Oare vameșii nu fac și ei la fel? Și dacă-i îmbrățișați doar pe frații voștri, ce faceți mai mult? Oare păgînii nu fac și ei tot așa? Drept aceea, fiți voi desăvîrșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvîrșit este!” (Matei, 5, 44-48).

Preluate în etica laică, valorile și principiile creștine se regăsesc, într-o formă adaptată, în fundamentele sistemului de drept, specific democrației constituționale. 

Deși născut în interiorul creștinătății (care nu se confundă cu creștinismul, cum a arătat și Chantal Delsol), fenomenul culpabilizării poporului evreu este unul esențial anticreștin. Cei care au inițiat și au susținut acest fenomen, invocînd cuvintele „Sîngele lui asupra noastră și asupra copiilor noștri”, au fost creștini doar cu numele. Ei au încălcat nu numai principiul răspunderii personale, ci și legea fundamentală a creștinismului, Legea Iubirii. În epoca modernă, care a fost și este în unele privințe o întoarcere la barbarie, acest fenomen a îmbrăcat forma antisemitismului, iar numărul victimelor a crescut exponențial, culminînd cu Holocaustul.  Condamnarea morală a antisemitismului este însoțită în mod firesc de norme juridice interne și internaționale pentru prevenirea sau, după caz, sancționarea manifestărilor acestui fenomen. O restaurare laică a Legii Iubirii nu este posibilă decît prin acest dublu efort de construcție morală și juridică.

În mod paradoxal, acest dublu efort este însoțit uneori de un sentiment de autoculpabilizare pentru manifestările de antisemitism, rasism sau xenofobie săvîrșite de înaintași. Ura față de alții este înlocuită cu ura față de sine. Pe ambele țărmuri ale Oceanului Atlantic, clerici și laici se întrec în a-și asuma vinovăția pentru faptele săvîrșite de strămoșii lor, reali sau imaginari. Chiar dacă au trăit cu secole în urmă, aceștia sînt judecați cu măsura etică și cu balanța justiției de astăzi. Moștenirea creștinătății pare să fie mai puternică decît moștenirea creștinismului. Este încă o încălcare a principiului răspunderii personale și a legii iubirii. Veni-va oare un timp al lucidității și al reflecției? Birui-va gîndul?

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

castane coapte jpeg
Cea mai delicioasă gustare în sezonul rece. Cum prepari castane la cuptor și ce trebuie să faci dacă le vrei moi sau crocante
Castanele sunt o gustare ideală pentru sezonul rece. Mirosul și aroma lor se simte în toată casa, iar majoritatea oamenilor sunt încântați să le savureze proaspăt scoase din cuptor, fie ele moi sau crocante, în funcție de preferință. Iată cum se prepară.
lunetist rus sursa foto Unsplash jpg
Generalul Grumaz: „Nu avem voie să-i subestimăm pe ruși (...) Ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze”
Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România.
Lamborghini Urus foto Lamborghini png
Cum a jefuit o bandă de români zeci de pensionari americani bogați. Cu o parte din bani hoții și-au cumpărat Lamborghini și Ferrari
A făcut vâlvă în America la începutul lui 2023 cazul unei bande de români acuzați de FBI de spălarea a peste 1,4 milioane de dolari, bani proveniți din jafuri și escrocherii. În această săptămână, o instanță din România a aprobat extrădarea în America a unuia dintre membrii bandei.
herastrau jpg
Sunt cele mai frumoase parcuri din România! Trebuie să le vizităm cât timp mai avem parte de vreme frumoasă
După cum putem observa cu toții, temperaturile din termometre au mai scăzut, iar, destul de curând, vom începe să ne apropiem și de luna noiembrie. Dar, vremea încă rămâne îndeajuns de frumoasă încât să ne permită să mergem la plimbare în natură, alături de cei dragi!
Istoria Black Friday in Romania jpg
Black Friday 2024 la eMAG. Când începe și cât durează
Economiștii anticipează că puterea mai mare de cumpărare a românilor din acest an va crește și veniturile comercianților care organizează Black Friday în acest an.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Teoria victoriei lui Putin este epuizarea Ucrainei, susțin analiștii ISW
Teoria actuală a victoriei liderului rus Vladimir Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, susține Institutul pentru Studiul Războiulu
cafea antiglont jpg
Cum se face cafeaua „antiglonț”, care te ajută să topești kilogramele în plus și să ai energie toată ziua. 3 ingrediente fac adevărate minuni
Undeva în jur de 60% din populația lumii bea cafea, iar pentru mulți dintre noi, cafeaua este chiar prima băutură pe care o consumăm dimineața.
colete dhl/ FOTO:Facebook
După expulzarea a sute de spioni de la ambasadă, Kremlinul folosește metode mai riscante și mai puțin convenționale: coletele explozive
Poliția britanică investighează dacă spionii ruși au postat dispozitive incendiare – prin intermediul firmei de livrare DHL –în toată Europa după ce un dispozitiv incendiar dintr-un pachet a luat foc într-un depozit de lângă Birmingham și un altul în Leipzig .
F 16 ucrainean/ FOTO:X
Americanii vor instrui cadeți ucraineni, și nu piloții experimentați, să piloteze avioane F-16. Care sunt efectele pentru apărarea Ucrainei
SUA reorientează pregătirea piloților ucraineni de F-16 pe tinerii cadeți, mai degrabă decât pe personalul cu experiență al Forțelor Aeriene, iar această decizie ar putea prelungi cu multe luni termenul limită pentru ca Kievul să primească o escadrilă completă de avioane de luptă.