Schengen – în fond, de ce?

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Pragmatic vorbind, aderarea la Spațiul Schengen aduce avantaje palpabile țării noastre doar în domeniul transporturilor: transportatorii nu vor mai pierde timp stînd la cozi, uneori kilometrice, la granița de vest. Cît despre fița unor români care se simt umiliți că trebuie să arate buletinul cînd zboară spre sau dinspre o destinație Schengen într-un control care nu durează niciodată mai mult de cîteva minute, zău așa, a se slăbi!  Să se gîndească, mai bine, că acum 30 de ani era inimaginabil să bată Europa în lung și-n lat arătînd buletinul și că acum 40 de ani nici măcar pașapoarte nu ar fi avut. Să se gîndească, de asemenea, cum se simt cetățenii proveniți din trei sferturi din țările lumii care au nevoie de vize pe pașapoarte ca să intre în Spațiul Schengen și vor înțelege că arătarea buletinului într-un minut este, de fapt, un mare privilegiu. Căci privilegiu este să trăiești într-o țară aflată în cel mai select club al prosperității de pe planetă! Noi, în clubul numit Uniunea Europeană, sîntem cam 450 de milioane; în afara clubului trăiesc aproape opt miliarde, dintre care mai bine de șapte miliarde în spații economico-sociale cu adevărat nenorocite. Uităm prea des ce noroc avem că ne-a dat Dumnezeu să ne naștem în locul acesta. Sigur că sîntem ultimii, dar sîntem ultimii printre cei 10% de mai de sus! Așadar, ce diferență serioasă ar aduce aderarea la Schengen pentru viețile românilor? Să recunoaștem, nici una. 

Nici cei care mai cred (extrem de puțini, din cîte bag de seamă) că acceptarea cererii noastre de aderare la Schengen are vreo legătură cu evoluția statului de drept, cu lupta anticorupție sau cu cine știe de progrese spre atingerea unor minunate idealuri nu au de ce să se întristeze. România a avut parte de refuz și cînd lupta anticorupție era la apogeu, exact așa cum are parte de refuz acum, cînd instituțiile anticorupție au (fost) amorțit(e). De aceea, pragmatic vorbind, refuzul aderării noastre la Schengen ar trebui să fie o știre de pagina a doua pentru noi.

Simbolic, însă, aderarea la Schengen înseamnă ceva. Ce ne doare la fiecare respingere a noastră nu sînt orele (lesne traductibile în bani, de altfel) pe care le pierd cărăușii tereștri la granița cu Ungaria, ci sentimentul că sîntem refuzați și că țara – cu tot cu noi, cetățenii ei nefericiți – e ținută într-un fel de „ligă secundă” a Europei. Dar pînă și asta, o spun apăsat, e vina noastră. Noi singuri ne-am băgat în cap că apartenența la Schengen e un fel de probă a calității noastre de europeni adevărați, ca și cum în acest moment, deși sîntem membri UE, n-am fi pe de-a-ntregul europeni. Ceea ce e o prostie. Sau, mai grav, ne-am băgat în cap că avem dreptul de a adera la Schengen, așa că refuzul echivalează cu subminarea unui drept al nostru. Ceea ce e fals.

De ce am ridicat noi singuri nivelul simbolic al Acordului Schengen atît de sus și am transformat chestiunea într-un fel de obsesie națională cu accente nevrotice, chiar nu știu. Mă întreb, de pildă, de ce nu am făcut același lucru cu moneda unică, euro? Aderarea noastră la moneda unică europeană chiar ar avea un imens impact pentru toată lumea, nu doar pentru o mică parte dintre noi. În plus, aderarea la zona euro te consacră cu adevărat ca fiind parte a zonei „ultraprivilegiate” europene. Iar mesajul simbolic real al apartenenței la zona euro (nu cea visată de noi, ca în cazul Schengen) este vizibil pentru toată planeta: dacă ești parte din zona euro înseamnă că ai o economie de încredere, stabilă, rațional condusă, în mare măsură garantată moralmente, dar și financiar de cele mai mari economii ale Europei. Păi, dacă așa stau lucrurile, de ce nu facem mare caz despre aderarea la zona euro și facem pentru aderarea la Schengen? 

Poate că principalul răspuns ar fi că discursul politic românesc din ultimii 15 ani, imediat de după aderarea la UE, s-a concentrat pe obiectivul Schengen pentru că, după părerea politicienilor, era mai ușor de realizat și mai „bun de vîndut prostimii”. E mult mai ușor să amețești românul cu perspectiva călătoriei prin Europa fără să scoată buletinul din buzunar decît să mobilizezi un efort național susținut către îndeplinirea criteriilor de la Maastricht pentru aderarea la zona euro. Cred că, exact ca în cazul programului american Visa Waiver, politicienii români au continuat să facă din Schengen un simbol la „luptei” lor internaționale pentru „drepturile românilor” fiindcă asta nu presupune, de fapt, nici un efort real din partea lor, dar cînd se va întîmpla, povestea e suficient de bine spusă ca să le aducă lor – celor care vor fi la putere cînd vor cădea bobii – ceva glorie și puncte. Așa cred ei. Eu, personal, nu cred că cei care vor fi la butoane cînd va fi să fie vor avea vreun beneficiu electoral din asta. În fine, vom vedea cum va fi. 

De ce țin politicienii chestiunea Schengen în atenția publică exagerîndu-i enorm importanța este, așadar, clar. Dar de ce publicul, altfel neîncrezător în balivernele politicienilor, a primit-o ca atare? De ce nu cer românii politicienilor să ne ducă țara în zona euro – ceea ce le-ar profita cu mult mai mult – la fel de apăsat precum le cer să ne ducă în Spațiul Schengen? Cum îmi e mai ușor să-i înțeleg pe politicienii țării mele decît pe compatrioții mei, mă abțin să caut, aici, răspunsurile la aceste întrebări. 

În fine, povestea cu Schengen a generat și o altă comèdie. Simțind că e posibil să se întîmple, partidele de opoziție, dimpreună cu partea lor de presă, ar vrea să nu se întîmple ca nu cumva cei de la putere să se împăuneze cu realizarea. Tipul ăsta de gîndire e de găsit și în cazul opozanților neînregimentați ai actualei Puteri. E drept, și semnalele liderilor politici de la putere indică faptul că sînt gata să sufle în goarnele coclite: dl Ciolacu tocmai a spus că partidul domniei-sale a dus deja România în NATO și-n UE, așa că el o s-o ducă și-n Schengen. Trebuie să fii dl Ciolacu ca să scoți o asemenea afirmație, deopotrivă falsă (PSD a fost, dimpotrivă, problema care a întîrziat aderarea României la cele două organizații) și gogonată (să echivalezi aderarea la Spațiul Schengen cu aderarea la NATO și UE e, vorba zilei, halucinant!). Dar ea indică faptul că, fără nici o jenă, partidele din actuala coaliție sînt gata să-și pună singure laurii pe frunte dacă o fi la o adică. Fără să spună, desigur, că nu sîntem azi în Schengen datorită trecutei (oare?) lor alianțe, USL. Ceea ce oamenii din politică știu bine, dar poporul mai puțin.

Așadar, recapitulînd, dacă aderarea la Schengen nu e atît de importantă în plan real, iar spectacolul reușitei va fi grețos prin impudoare și minciună, de ce punem atîta suflet în povestea asta?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump/ FOTO:X
Donald Trump anunță o investiție uriașă în infrastructura pentru inteligența artificială. „Notați numele ăsta, Stargate, pentru că îl veți auzi des”
Președintele american Donald Trump a anunțat o investiție de până la 500 de miliarde de dolari în sectorul privat, destinată dezvoltării infrastructurii pentru inteligența artificială (AI), conform agenției EFE.
Dobromir jpg
Satul din țara noastră invadat de musulmani: „Mâncăm şi carne de porc, nu e problemă!”
Nu mulți știu că la noi în țară există o comună unde populația de religie islamică este majoritară. Acolo nimeni nu este judecat pentru religia lui. Din cei 3.000 de locuitori ai comunei Dobromir, din judeţul Constanţa, aproape 60% sunt de etnie turcă.
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Trump a încercat să negocieze vânzarea TikTok în direct, în cadrul unei conferințe de presă
Într-o mișcare neobișnuită, Donald Trump a abordat subiectul vânzării TikTok în timpul unei conferințe de presă, în fața camerelor de televiziune, în loc să poarte negocieri în privat.
Avioane americane bombardează Hamburgul  (© National Archives / Wikipedia)
Furtuna de foc de la Hamburg: prefața la apocalipsa nucleară de la Hiroshima
„Nici Hiroshima, nici Nagasaki, lovite de explozie nucleară, n-au atins iadul de la Hamburg. Focul şi oroarea au durat 10 zile”.
Imparateasa Irina jpg
Împărăteasa care a condus un imperiu! A urcat pe tron în urma câștigării unui concurs de frumusețe
Împărăteasa Irina rămâne model de curaj și tărie. Într-o lume condusă de bărbați, a avut curajul să repună în Biserici icoanele. De aceea, peste veacuri, a rămas drept „Sfânta Irina – Împărăteasa icoanelor”. A fost conducătoarea Imperiului Bizantin între anii 797 și 802.
Ilie bolojan PNL jpg
Proteste pe holurile Senatului după ce Ilie Bolojan a anunțat restructurări. „Cei care au venit fără concurs dispar”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a prezentat marți, într-o conferință de presă, un plan de reorganizare a instituției, care va implica o reducere semnificativă a personalului și economii substanțiale la bugetul Senatului.
vlad oprea sinaia  jpg
Percheziții la vila cu stradă proprie a primarului din Sinaia. Ancheta are legătură și cu un castel pe care l-ar deține Vlad Oprea în Franța
Procurorii DNA fac percheziţii la locuințele primarului din Sinaia Vlad Oprea. Edilul urmează să fie adus la Bucureşti pentru audieri, fiind suspectat de fapte de corupţie.
Gogosi pufoase la cuptor jpeg
Cum se fac gogoșile fără făină. Doar 2 ingrediente îți sunt necesare
Cine nu iubește gogoșile? Cu siguranță, micuții nu pot rezista unei gogoși calde, pufoase și aromate, mai ales atunci când sunt umplute cu ciocolată sau acoperite cu topping-uri delicioase.
Joaquin Phoenix şi Lady Gaga sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări Foto IMDB jpg
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat la şapte premii Zmeura de Aur. Lista celor mai proaste filme de la Hollywood
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat, marţi, la şapte premii Zmeura de Aur. De asemenea, Joaquin Phoenix şi Lady Gaga, cei doi actori care joacă rolurile principale în film, sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări.