Satira la putere

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Satira la putere jpeg

Ministrul de finanţe al Greciei e, de două săptămîni, un personaj nelipsit din media germane. Televiziunile şi ziarele difuzează în continuare filmul şi imaginile cu Yanis Varoufakis arătînd degetul mijlociu – ca un fel de

că omul e mereu gata să-şi bată joc de germani pe banii lor. Scandalul e tot mai mare, jurnaliştii au ce toca în rubrici şi prin emisiuni, publicul pare încîntat indiferent de deznodămîntul dramoletei. Şi în ciuda faptului că între timp s-a schimbat şi intriga. Mai precis, s-a răsturnat plotul cu totul. Căci filmuleţul prezentat acum două săptămîni în talk-show-ul lui Günther Jauch a fost de fapt „fabricat“ în studiourile unei emisiuni satirice. Realizatorii au luat o filmare reală cu discursul lui Yannis Varoufakis de la un festival de la Zagreb şi au „montat“ secvenţa aceea cu ministrul arătînd degetul mijlociu. Apoi au lansat filmuleţul în eter. Günther Jauch s-a prins imediat că imaginile au mare potenţial să scandalizeze, însă nu s-a prins că filmul e

. Nici specialiştii pe care i-a consultat nu au descoperit nimic suspect: imaginile păreau autentice. Aşa că a difuzat filmul şi l-a invitat şi pe Varoufakis să comenteze. Acesta a spus răspicat că n-a făcut acel gest obscen, că imaginile au fost, cu siguranţă, montate – dar nimeni nu l-a crezut. Pentru că era mai comod aşa. Varoufakis nu se bucură de prea multă credibilitate şi cu atît mai puţin de simpatie în Germania. Aşa că nu-i de mirare că opinia publică a luat imediat imaginile falsificate drept reale. Pe deasupra, filmul a picat într-un moment tensionat, în care guvernele Germaniei şi Greciei încearcă să restabilească încrederea şi să găsească modalităţi de a redeschide dialogul despre criza datoriilor. 

Cel care a pus totul la cale a aşteptat cîteva zile pînă cînd scandalul s-a amplificat, apoi a dat totul în vileag: într-un filmuleţ de cîteva minute, i-a acuzat pe Jauch şi pe alţi jurnalişti de naivitate, de incompetenţă, de rea-credinţă pentru că n-au verificat temeinic înainte să acuze. Şi a arătat şi cum anume a „prelucrat“ imaginile originale pentru ca Varoufakis să apară arătînd injurios degetul mijlociu. „Oameni buni, a fost un

!“ – spune, zîmbind, satiristul. Şi uite aşa scandalul a intrat într-o nouă fază. Jauch a trebuit să-şi ceară scuze pentru greşeală – ziarele l-au pus imediat la zid, sute de comentatori de pe forumuri cer postului de televiziune să-l dea afară. Jurnalistul conduce una dintre cele mai populare emisiuni şi e invidiat colegii de breaslă pentru notorietate şi pentru onorariul fabulos pe care-l primeşte. Probabil că după greşeala comisă, Jauch o să fie mai puţin credibil. 

Dar asta nu-l face pe Varoufakis mai simpatic. Da, filmul a fost un

. Nu, Varoufakis n-a arătat germanilor degetul mijlociu. Dar ministrul susţine în continuare relaxarea politicilor de austeritate şi se bazează în discursul referitor la criza datoriilor pe şantajul cu ieşirea din zona euro. Atunci cînd îi aud vorbind pe liderii Syriza, nemţii văd mereu acea ameninţare a degetului mijlociu. Ca şi cum atunci cînd la Berlin sau la Bruxelles se fac planuri pentru stabilizarea economică a Greciei, cînd se încearcă recuperarea datoriilor sau consolidarea monedei unice, un un oficial de la Atena ar fi e gata să răspundă cu o vorbă injurioasă sau cu un gest obscen. Aici ar fi adevărul din imaginile falsificate. Căci şi după cîştigarea alegerilor, liderii Syriza susţin la Atena acelaşi discurs populist şi iresponsabil în care Germania e mereu acuzată pentru toată nefericirea Greciei, dar solicită în continuare, pe un ton politicos, sprijin şi asistenţă atunci cînd sînt la Bruxelles sau la Berlin. Imaginile trucate cu ministrul de finanţe n-au făcut decît să reveleze această dualitate. Cine ştie cum e Varoufakis cel autentic?  

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Nord Stream FOTO Shutterstock jpg
Germania, anchetă comună cu Danemarca și Suedia privind situația de urgență de la Nord Stream
Ministrul german de interne, Nancy Feser, a remarcat că toate dovezile vorbesc în favoarea sabotajului asupra conductelor de gaz.
Serghei Kisliţia
Rusia, comparată cu o tumoare canceroasă de către reprezentantul Ucrainei la ONU
Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhii Kisliția, a comparat Rusia cu o „tumoare canceroasă” după ce s-a opus, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unui proiect de rezoluție care condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene.
 Tanc T-80 al Miliției Republicii Populare Lugansk FOTO Profimedia
Putin este gata să sacrifice regiunea Lugansk pentru a păstra sudul Ucrainei
Înfrângerea armatei ruse la Lîman și apărarea în general insuficientă a părții de nord-est a frontului arată că pentru Putin este mult mai important să păstreze sudul Ucrainei. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns experții americani.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.