Sandilău

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Sandilău jpeg

La începutul anilor ’90, cuvintele şi expresiile argotice pătrundeau în spaţiul public mai ales aduse de jurnalişti, care le foloseau cu intenţii documentare sau expresive. În ultima vreme, politicienii par a fi cei care recurg mai des la argotisme, fără rezerve, în Parlament sau în mesajele postate pe reţele de socializare, de unde presa le preia şi le răspîndeşte. Argotismele le sînt probabil multora la îndemînă, în registrul „şmecheresc“ pe care îl stăpînesc foarte bine şi care le asigură comunicarea cea mai directă, de extremă familiaritate, cu publicul fidel.

Cel mai recent exemplu de insultă agravată de apartenenţa la registrul argotic este sandilău, cuvînt folosit de un politician aflat la putere cu referire la un protestatar: „Ce avem noi aici?! (…) sandilău cu acte-n regulă“. Termenul nu este cuprins în dicţionarele generale şi nici în studiile mai vechi despre argoul românesc, dar apare în Dicţionarul de argou al limbii române al lui G. Volceanov (din 2006), preluat de platforma Dexonline şi accesibil astfel căutărilor în Internet. Cuvîntul fusese deja înregistrat de Dicţionarul de argou al Ninei Croitoru Bobârniche (ediţia a II-a, 2003) şi de diferite alte surse din Internet (de exemplu, de dicţionarul de argou online 123urban.ro, creat prin colaborarea cititorilor).

Sensul cuvîntului este destul de clar: sandilău se înscrie în seria lungă a sinonimelor popular-argotice ale termenului nebun, cu înţelesuri graduale, actualizabile diferit în funcţie de context şi de intenţia vorbitorului, de la atribuirea unei boli psihice pînă la devierea faţă de o normalitate presupusă. Nu este surprinzător că unele explicaţii echivalează cuvîntul prin prost: insultele popular-argotice alcătuiesc un ansamblu în care sensurile comunică şi se întrepătrund; cînd contează doar intenţia de a jigni, prostia sau nebunia devin echivalente. În dicţionarul online 123urban.ro cele două utilizări principale sînt separate: „nebun“ (exemplu: „Ce sandilău e frati’tu ăsta… a sărit din mers din maşină…“) şi „prost“ („Frate, nu-l vezi ce sandilău e, cum crezi că e în stare măcar să conducă o maşină?“). Cel numit nebun sau prost este pur şi simplu altfel decît insul care se consideră bine ancorat în masa de oameni normali – cuminţi, deştepţi sau şmecheri. De fapt, oscilaţia între sensurile depreciative „nebun“ şi „prost“ exista deja în limba romaní, din care provine argotismul: în dicţionarul din partea a doua a cărţii lui Popp Şerboianu, Les Tsiganes (Paris, 1930), adjectivul diló era descris pe larg, cu numeroase subsensuri: „nebun“, „năuc, zăpăcit“, „naiv“, „de rînd, de origine joasă“, „vulgar“, „rău“, „prost, imbecil“ etc.

Cuvîntul (a cărui origine este recunoscută, se pare, de unii vorbitori) e rezultatul unei interferenţe dintre română şi limba romaní (ţigănească), produse în mod prototipic în mediile interlope şi în spaţiile carcerale, acolo unde etniile şi limbile sînt diferite, dar sînt comune activităţile şi stilul de viaţă. În asemenea medii – în care bilingvi sînt mai ales vorbitorii nativi de romaní –, vorbitorii nativi de română reinterpretează, redecupează prin falsă analiză, preiau în bloc expresii ţigăneşti pe care nu le înţeleg total, cărora le atribuie un sens dedus din context şi care pot deveni astfel cuvinte unice, neanalizabile. Un exemplu cunoscut este interjecţia mucles, provenind dintr-o sintagmă alcătuită în romaní din verb şi pronume clitic („las-o!“). Sandilău ilustrează transformarea în substantiv masculin a unei propoziţii în limba romaní, a formulei de insultă san dilo, adică „eşti nebun“ (san fiind persoana a II-a singular a indicativului prezent al verbului cu sensul „a fi“). Partea a doua a sintagmei – adjectivul diló, cu femininul dilí – a intrat de mult în româna argotică, unde s-a adaptat morfologic, pornind de la terminaţia femininului, în forma diliu, dilie. Forma -dilău este doar o altă variantă de adaptare fonetică şi morfologică a masculinului cu -o final accentuat. Segmentul dilău urmează acelaşi tipar care a produs, cu secole în urmă, adaptarea lui kaló („negru“) în forma călău; terminaţia se regăseşte în adaptarea unor împrumuturi din maghiară (sămădău) şi mai ales în formarea cu sufixul -ău a unor derivate cu conotaţii în genere peiorative (mîncău, lingău, clănţău etc.). E posibil şi să se fi pornit, aşa cum presupune Ioan Milică, în Expresivitatea argoului (2009), de la varianta sandiliu, în care sufixul -iu să fi fost substituit prin -ău. E interesant că san a mai fost invocat în diverse explicaţii etimologice; Al. Graur, de exemplu, considera că barosan ar proveni din sintagma baro san „eşti mare“.

Cuvîntul argotic a apărut la un moment dat în versurile formaţiei Paraziţii („Toţi vor să gîndească în locul tău / Nu te cred în stare, te cred sandilău“) şi a pătruns în proza contemporană care surprinde diverse registre de limbaj (Sorin Stoica, O limbă comună, 2005: „Da, bă, ăsta e un sandilău, să n am parte“). Asemenea extinderi ale uzului nu îl fac însă, cu siguranţă, cuvîntul potrivit pentru polemici politice şi mesaje publice. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Război în Ucraina - soldați ucraineni în Bahmut, Donețk FOTO Profimedia
Trei morţi şi patru răniţi după ce câţiva soldaţi ucraineni s-au împuşcat între ei
Un incident armat între soldații ucraineni staționați în regiunea Harkov din nord-estul țării s-a soldat cu moartea a trei soldați și rănirea gravă a altor patru, a anunțat miercuri armata ucraineană.
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
„Unchiul Donald” lovește din nou: Trump i-ar fi spus nepotului său să își lase fiul cu handicap să moară
Seria dezvăluirilor făcute de nepotul lui Donald Trump continuă. Fostul președinte american i-ar fi spus nepotului său, Fred Trump, să-și lase fiul cu dizabilități să moară, apoi „să se mute în Florida”, a scris el în noua sa carte, conform The Guardian.
Gara din Băile Herculane mp4 thumbnail png
Cum arată gara superbă din Băile Herculane. Clădirea unde a stat împăratul Franz Joseph va fi restaurată VIDEO
Veche de un secol și jumătate, gara din Băile Herculane este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri feroviare din România. A ajuns într-o stare avansată de degradare, însă va fi restaurată.
biden impuscat jpg
Joe Biden a dezvăluit, într-un discurs solemn, motivele pentru care şi-a retras candidatura
Într-un discurs solemn, din biroul său de la Casa Albă, preşedintele Joe Biden s-a adresat americanilor, explicându-le care au fost motivele care l-au determinat să se retragă din cursa electorală pentru Preşedinţia SUA.
zodii pixabay jpg
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi
Luna august promite să fie una plină de evenimente astrologice semnificative care vor influența viața fiecărui semn zodiacal în feluri diferite.
Dunarea  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Controversele orașelor muncitorești de pe Dunăre. Ce s-a ales de coloșii construiți din ordinul lui Ceaușescu VIDEO
Regimul comunist a încercat să aducă pe malurile Dunării câțiva dintre coloșii industriali plănuiți la mijlocul secolului XX. În jurul lor, unele dintre vechile porturi dunărene au devenit orașe muncitorești, care au avut însă o durată scurtă de înflorire și un declin prelungit.
Ploaie de vara
Meteorologii anunţă ploi şi, local, vijelii şi căderi de grindină
Joi se anunţă o zi cu temperaturi ceva mai scăzute decât până acum în mai multe localităţi din România, dar specialiştii anunţă, de asemenea, un grad ridicat de instabilitate atmosferică.
Furnalul de la Govajdia, degradat mp4 thumbnail png
Cel mai vechi furnal din România, în pericol. Construcția veche de 200 de ani este măcinată de umezeală VIDEO
Inundațiile din vara anului 2023 au grăbit degradarea clădirii celui mai vechi furnal păstrat în România. Cei care ajung aici găsesc monumentul istoric într-o stare dezolantă, iar degradarea sa riscă să devină ireversibilă.
candidaţi examen titularizare 2022
Lungul drum către catedră. Candidații cu note mari și speranțe mici la ocuparea unui post de titular. Nici 10 nu este de ajuns
Candidații care au aflat, marți, 23 iulie 2024, rezultatele de la proba scrisă a concursului de Titularizare vor avea o vară lungă. Chiar și cei cu note mari au speranțe mici să ocupe un post de titular.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.