Samsareală

Publicat în Dilema Veche nr. 689 din 4-10 mai 2017
Samsareală jpeg

Unele turcisme din domeniul comercial, foarte numeroase în româna din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea (alişveriş, muşteriu, chilipir, saftea, mofluz etc.) au intrat în registrul colocvial, cu conotaţii ironice şi depreciative, ceea ce le-a asigurat supravieţuirea, apariţia de sensuri noi şi chiar formarea de noi derivate. Cuvîntul samsar – „mijlocitor, intermediar, într-un proces de vînzare-cumpărare“ – provine din substantivul turcesc simsar („commission agent, broker, middleman“, în Redhouse 1998), pătruns în tot spaţiul balcanic. Samsar ar fi putut deveni un arhaism, cu întreaga sa familie lexicală: femininul samsaroaică, numele de acţiune samsarlîc şi sămsărie, adjectivul sămsăresc, adverbul sămsăreşte, verbul a sămsări (toate cuprinse în Dicţionarul limbii române, DLR, Litera S). Uzul curent l-a păstrat însă, adăugîndu-i unele note specifice şi adaptîndu-l activităţilor comerciale moderne.

Cuvîntul s-a specializat, în mare măsură, pentru a-i denumi pe cei care practică un anumit tip de activitate: vînzarea de produse uzate, mai ales de automobile („rulate“, potrivit unui eufemism la modă): „samsarii se văd nevoiți să reducă prețurile la mașini“ (portalsm.ro). În Internet există texte care definesc categoria şi îi dezvăluie practicile: „ei bine, samsar se numeşte orice om care face bişniţă, adică cel care cumpără o maşină la un preţ bun şi vrea să o vîndă în cîştig (…); mai pe scurt, un samsar, sau vînzător specializat de maşini, va da cîteva detalii pe care un om cu bună credinţă, care îşi vinde maşina personală, nu le va da niciodată“ (4tuning.ro). Există totuşi şi alte tipuri de produse vîndute, aşa că se vorbeşte şi de „samsari de medicamente“ (stirileprotv.ro), „samsari de animale (adevarul.ro), ba chiar de „samsari de litigii“ (avocatura.com), fiind curentă şi precizarea samsari de maşini: „samsarii de maşini dau foarte multe ţepe, unele de neimaginat, de la maşini reparate fără nici un fel de standard la acte false, eludarea TVA…“ (adevarul.ro).

Verbul a samsari (sau a sămsări) e destul de rar folosit: „cine samsarește azi un aparat foto mîine va samsari un automobil“ (cetin.ro). Sensul verbului poate fi unul relativ neutru, general şi descriptiv (a intermedia o vînzare, a cîştiga din cumpărarea şi revinderea unor produse), dar şi unul mai specific, cu conotaţii clar negative: a falsifica, a ascunde defectele produsului, pentru a obţine un preţ mai mare, nejustificat. Cel de-al doilea sens e dominant în folosirea participiului adjectival samsarit (sau sămsărit), foarte des folosit în sintagma maşină samsarită (adică modificată pentru a părea mai bună şi mai nouă decît este în realitate): „să nu iei o maşină samsarită la greu“ (forum.softpedia.com); „Știi momentul ăla în care nu mai ai răbdare să dai kilometrajul înapoi și îi faci poze mașinii și o pui pe net și lumea se prinde că e samsarită?“ (zoso.ro); „aşa la prima vedere nu pare samsarită“ (automarket.ro); „s-a dovedit a fi o coajă samsarită în ultimul hal“ (forum.twingoclub.ro) etc. Sensul este pus în evidenţă de alte adjective cu care samsarit intră într-o serie cvasi-sinonimică: şmenuit, mînărit, cîrpit, cosmetizat, ferchezuit („o maşină reală, nu samsarită sau şmenuită“, olx.ro; „cu speranţa că nu iau o maşină mînărită, samsarită, forum.clubford.ro; „sînt maşini cîrpite şi samsarite“, diseara.ro; „cosmetizată şi samsarită“, reddit.com; „arta machiajului auto la samsari şi mirajul maşinilor ferchezuite“, inspectorauto.ro).

Substantivul nume de acţiune samsareală, derivat cu sufixul -eală, tipic registrului popular şi familiar, e foarte răspîndit, atît cu sensul general „vînzare, intermediere“ („nu vreau să fac samsareală, vreau să ajut colegi care vor maşini“, clubc4.ro; „m-am ocupat de închirieri auto, nicidecum de samsareală“, turatii.ro), cît şi cu cel de „înşelătorie, mascare a defectelor“ („mie nu-mi inspiră încredere, pare samsareală“, forum.clubmazda.ro). Cu primul sens, cuvîntul dublează turcismul samsarlîc, mai rar folosit azi („tre’ să se ocupe careva de samsarlîc şi fraudă fiscală“, ziare.com). Mai rar, apar şi adjectivul – „sistemul nostru samsaresc, bazat pe fraiereala cumpărătorului“ (gmclub.ro) – şi adverbul: „ştiu că sună samsarește, dar acesta este adevărul“ (bmwclub.ro).

Trebuie făcută o precizare legată de forma cuvintelor: textele din Internet din care am citat sînt scrise în majoritate fără diacriticele specifice ortografiei române, aşa că nu e uşor de spus dacă forma dominantă în uz e samsareală, samsăreală sau sămsăreală. Tendinţa populară de închidere a vocalelor neaccentuate în derivate ar sugera preferinţa pentru formele cu ă (a săm-sări, sămsărit, sămsăreală). Pe de altă parte, tendinţa modernă e de a nu introduce alternanţe şi de a lăsa mai vizibilă legătura cu cuvîntul de bază. DLR a ezitat, alegînd, şi în funcţie de atestările de care dispunea, fie forma cu a (samsaroaică) – fie pe cea cu ă (a sămsări). Cred că formele cu a, care trimit mai clar la samsar, sînt cele preferate azi: samsareală, a samsari, samsarit. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.