Samsareală

Publicat în Dilema Veche nr. 689 din 4-10 mai 2017
Samsareală jpeg

Unele turcisme din domeniul comercial, foarte numeroase în româna din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea (alişveriş, muşteriu, chilipir, saftea, mofluz etc.) au intrat în registrul colocvial, cu conotaţii ironice şi depreciative, ceea ce le-a asigurat supravieţuirea, apariţia de sensuri noi şi chiar formarea de noi derivate. Cuvîntul samsar – „mijlocitor, intermediar, într-un proces de vînzare-cumpărare“ – provine din substantivul turcesc simsar („commission agent, broker, middleman“, în Redhouse 1998), pătruns în tot spaţiul balcanic. Samsar ar fi putut deveni un arhaism, cu întreaga sa familie lexicală: femininul samsaroaică, numele de acţiune samsarlîc şi sămsărie, adjectivul sămsăresc, adverbul sămsăreşte, verbul a sămsări (toate cuprinse în Dicţionarul limbii române, DLR, Litera S). Uzul curent l-a păstrat însă, adăugîndu-i unele note specifice şi adaptîndu-l activităţilor comerciale moderne.

Cuvîntul s-a specializat, în mare măsură, pentru a-i denumi pe cei care practică un anumit tip de activitate: vînzarea de produse uzate, mai ales de automobile („rulate“, potrivit unui eufemism la modă): „samsarii se văd nevoiți să reducă prețurile la mașini“ (portalsm.ro). În Internet există texte care definesc categoria şi îi dezvăluie practicile: „ei bine, samsar se numeşte orice om care face bişniţă, adică cel care cumpără o maşină la un preţ bun şi vrea să o vîndă în cîştig (…); mai pe scurt, un samsar, sau vînzător specializat de maşini, va da cîteva detalii pe care un om cu bună credinţă, care îşi vinde maşina personală, nu le va da niciodată“ (4tuning.ro). Există totuşi şi alte tipuri de produse vîndute, aşa că se vorbeşte şi de „samsari de medicamente“ (stirileprotv.ro), „samsari de animale (adevarul.ro), ba chiar de „samsari de litigii“ (avocatura.com), fiind curentă şi precizarea samsari de maşini: „samsarii de maşini dau foarte multe ţepe, unele de neimaginat, de la maşini reparate fără nici un fel de standard la acte false, eludarea TVA…“ (adevarul.ro).

Verbul a samsari (sau a sămsări) e destul de rar folosit: „cine samsarește azi un aparat foto mîine va samsari un automobil“ (cetin.ro). Sensul verbului poate fi unul relativ neutru, general şi descriptiv (a intermedia o vînzare, a cîştiga din cumpărarea şi revinderea unor produse), dar şi unul mai specific, cu conotaţii clar negative: a falsifica, a ascunde defectele produsului, pentru a obţine un preţ mai mare, nejustificat. Cel de-al doilea sens e dominant în folosirea participiului adjectival samsarit (sau sămsărit), foarte des folosit în sintagma maşină samsarită (adică modificată pentru a părea mai bună şi mai nouă decît este în realitate): „să nu iei o maşină samsarită la greu“ (forum.softpedia.com); „Știi momentul ăla în care nu mai ai răbdare să dai kilometrajul înapoi și îi faci poze mașinii și o pui pe net și lumea se prinde că e samsarită?“ (zoso.ro); „aşa la prima vedere nu pare samsarită“ (automarket.ro); „s-a dovedit a fi o coajă samsarită în ultimul hal“ (forum.twingoclub.ro) etc. Sensul este pus în evidenţă de alte adjective cu care samsarit intră într-o serie cvasi-sinonimică: şmenuit, mînărit, cîrpit, cosmetizat, ferchezuit („o maşină reală, nu samsarită sau şmenuită“, olx.ro; „cu speranţa că nu iau o maşină mînărită, samsarită, forum.clubford.ro; „sînt maşini cîrpite şi samsarite“, diseara.ro; „cosmetizată şi samsarită“, reddit.com; „arta machiajului auto la samsari şi mirajul maşinilor ferchezuite“, inspectorauto.ro).

Substantivul nume de acţiune samsareală, derivat cu sufixul -eală, tipic registrului popular şi familiar, e foarte răspîndit, atît cu sensul general „vînzare, intermediere“ („nu vreau să fac samsareală, vreau să ajut colegi care vor maşini“, clubc4.ro; „m-am ocupat de închirieri auto, nicidecum de samsareală“, turatii.ro), cît şi cu cel de „înşelătorie, mascare a defectelor“ („mie nu-mi inspiră încredere, pare samsareală“, forum.clubmazda.ro). Cu primul sens, cuvîntul dublează turcismul samsarlîc, mai rar folosit azi („tre’ să se ocupe careva de samsarlîc şi fraudă fiscală“, ziare.com). Mai rar, apar şi adjectivul – „sistemul nostru samsaresc, bazat pe fraiereala cumpărătorului“ (gmclub.ro) – şi adverbul: „ştiu că sună samsarește, dar acesta este adevărul“ (bmwclub.ro).

Trebuie făcută o precizare legată de forma cuvintelor: textele din Internet din care am citat sînt scrise în majoritate fără diacriticele specifice ortografiei române, aşa că nu e uşor de spus dacă forma dominantă în uz e samsareală, samsăreală sau sămsăreală. Tendinţa populară de închidere a vocalelor neaccentuate în derivate ar sugera preferinţa pentru formele cu ă (a săm-sări, sămsărit, sămsăreală). Pe de altă parte, tendinţa modernă e de a nu introduce alternanţe şi de a lăsa mai vizibilă legătura cu cuvîntul de bază. DLR a ezitat, alegînd, şi în funcţie de atestările de care dispunea, fie forma cu a (samsaroaică) – fie pe cea cu ă (a sămsări). Cred că formele cu a, care trimit mai clar la samsar, sînt cele preferate azi: samsareală, a samsari, samsarit. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: adevarul.ro

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.