Salvador Dalí și vitrina de Crăciun

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Salvador Dalí și vitrina de Crăciun jpeg

În a doua parte a secolului al XIX-lea, în New York, sezonul sărbătorilor de iarnă a adus o premieră: prima vitrină decorată de Crăciun. În 1874, la Macy’s. În spatele geamurilor magazinului se afla o colecție impresionantă de păpuși de porțelan din întreaga lume și erau redate scene din romanul Coliba unchiului Tom.

Ierni au trecut, zăpezi s-au topit, Moș Crăciun și-a făcut mereu datoria, iar magazinele americane și cele din întreaga lume au început să se întreacă în creativitate în ceea ce privea decorul vitrinelor pentru Crăciun. Acestea, inimi ale comerțului, au devenit treptat adevărate demonstrații de artă.

De altfel, artiștii chiar au intrat în scenă (sau chiar în vitrină…). Unul dintre cele mai consacrate și mai inovatoare magazine din secolul al XX-lea de pe Fifth Avenue, Bonwit Teller, a apelat la artiști consacrați ai momentului pentru a se ocupa de aranjarea festivă a vitrinelor, cum ar fi Salvador Dalí și, mai tîrziu, Andy Warhol.

În iarna anului 1939, revista Time scria despre vitrina de la Bonwit Teller că „are cel mai țicnit decor din Manhattan“. Realizator: Salvador Dalí. Artistul instalase în mijlocul vitrinei o cadă cu apă, în jurul căreia lipise o bordură din blană de nurcă (alte surse zic piele de miel, putem să ne imaginăm ambele variante). În cadă și în jurul acesteia erau tot soiul de părți din manechine și manechine întregi foarte puțin îmbrăcate, unele cu cîte o bucățică de blană, altele cu vreo cîteva pene verzi și… cam atît.

Din diferite motive mai mult sau mai puțin obiective, se pare că responsabilii magazinului au intervenit în decorul lui Dalí, făcînd puțin ordine printre manechine și, mai ales, îmbrăcîndu-le. Cînd Dalí a trecut prin fața magazinului a rămas total surprins. Atentatul la viziunea sa artistică l-a înfuriat. A intrat furtunos în magazin și s-a îndreptat direct către vitrină. A pătruns în interiorul acesteia și a încercat, se pare, să scoată și cada din decor. Deodată s a auzit o puternică pocnitură. Cada tocmai se prăvălise peste geamul vitrinei. Apa curgea șuvoi. La fel veneau și oamenii să vadă ce s-a întîmplat.

Tot un fel de artă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.