Saluturi banale

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
„Cu bule“ jpeg

Străinii care descoperă limba română observă asimetrii sau neregularităţi pe care vorbitorii nativi nu le bagă de obicei în seamă. Din exterior poate trezi curiozitatea, de pildă, o diferenţă între formulele noastre standard de salut, cele care apar de obicei din primele pagini ale ghidurilor de conversaţie sau ale manualelor pentru învăţarea limbii. Cei obişnuiţi cu un singur tipar pentru salutul diurn şi urarea nocturnă (bonjour – bonne nuit; buongiorno – buona notte; good morning – good night etc.) se pot mira de ordinea schimbată a cuvintelor din formulele româneşti: bună ziua, bună dimineaţa, bună seara – dar noapte bună.

De fapt, cele două tipare nu diferă doar prin ordinea cuvintelor (în fond, există, vechi şi popular, salutul ziua bună), ci mai ales prin articulare: nici formula bună ziua nu acceptă o variantă de salut nearticulată (bună zi!), nici noapte bună nu e folosit în forma articulată (noaptea bună!). Tiparul cu ordine variabilă – bună ziua şi ziua bună – este eliptic: bună (să-ţi fie) ziua. În monografia Salutul în limba română (1984), Marica Pietreanu a înregistrat şi a comparat foarte multe variante de salut populare, din culegeri şi chestionare dialectale. Se poate astfel constata că bună ziua intră în aceeaşi serie cu o urare completă, cu apariţii în poveştile populare, ca bună să-ţi fie inima, sau cu alte urări eliptice, mai cunoscute (bun întîlnişul) sau mai rare: bun prînzul, bună vremea, bună calea („după ce bună calea după obiceiu ciobanului dede“, Cantemir, Istoria ieroglifică). Şi noapte bună poate fi inclus într-o întreagă serie de urări, în care ordinea preferată a cuvintelor e cea normală în română, cu adjectivul postpus: (să ai) pace bună, sănătate bună, drum bun etc.

Desigur, formulele de salut (provenite adesea din formule de urare) s-au fixat în timp, prin îndelungată utilizare, în momente diferite, istoria particulară a fiecăreia putînd explica şi diferenţele de formă. Dicţionarele istorice nu ne ajută prea mult, pentru că nu înregistrează, în genere, primele atestări ale îmbinărilor de cuvinte. Totuşi, între formulele cele mai frecvente se poate observa o diferenţă de vechime: bună ziua şi mai ales ziua bună sînt relativ vechi (atestate încă din secolele al XVII-lea-al XVIII-lea); prima atestare pentru noapte bună, în Dicţionarul limbii române (DLR), e mult mai tîrzie (dar poate fi vorba şi de o întîmplătoare neidentificare a apariţiilor anterioare): la Alecsandri, în Arvinte şi Pepelea, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea: „Noapte bună, moș Arvinte. / Fă hor, hor, de-acu-nainte.“

În limba veche, formula tipică de salut apărea mai ales în ordinea ziua bună: „nimurui pre cale nu ziceţi zua bună“ (Noul Testament de la Bălgrad, 1648); „Cine va să dea zioa bună tuturor degrabă i să rupe cuşma“ (Bertoldo, 1774). Totuşi, şi bună ziua apare, de exemplu la Cantemir: „o Lebădă bătrînă şi albă lîngă mine să apropie şi, dacă bună dzua după obiceiu îmi dede, de unde sint şi ce pre acelea locuri caut mă întrebă“ (Istoria ieroglifică); „Acest om anume Panaiot sănt 4 ani de zile de cănd cu mine vorbă n-au pus, doar foarte rar bună zio“ (document din 1773, în Iorga, Acte româneşti şi cîteva greceşti, 1932). Formula ziua bună e cuprinsă mai ales în expresia a-şi lua ziua bună, care căpătase în limba veche sensul „a-şi lua rămas bun“: „luîndu-şi dzua bună de la toţi, au lăsat domniia“ (Costin, Letopiseţ); „Ş-au mărsu de ş-au luat dzua bună de la vizirul“ (Neculce, Letopiseţ). Expresia nu mai era legată de un moment anume al zilei:Că eu ştiu bine că de-asară mi-am luat dzua bună de la voi de la toţ“ (Dosoftei, Viaţa şi petrecerea sfinţilor); exista totuşi şi varianta a-şi lua seara bună: „apoi ş‑au luat seara bună unul de cătră altul şi s‑au dus cineşi la otacul lui“ (Radu Greceanu, Începătura istoriii vieţii...). E posibil ca noapte bună să fi apărut mai tîrziu, poate imitînd modele străine (dar cu ordinea cuvintelor normală în română). Astăzi este evident că formulele nu se comportă la fel, chiar dacă uzul nu e definitiv fixat: bună ziua/seara/dimineaţa sînt saluturi propriu-zise, folosite în primul rînd sau numai (bună dimineaţa) la întîlnire; la bună ziua şi în mai mică măsură la bună seara se recurge şi la despărţire. Noapte bună nu a intrat în tiparul tradiţional de saluturi diurne, ci s-a stabilizat în acela al urărilor de despărţire (cum observa deja Iorgu Iordan, în Stilistica limbii române).

În acest context merită amintită şi inovaţia o zi bună, adesea criticată, iritantă pentru unii pentru că e percepută ca un calc inutil după engleză (have a nice/good day!). Noul salut, care s-a răspîndit rapid, e într-adevăr uşor diferit de formula tradiţională, dar nu are nimic anormal: e tot un fragment de urare (ca şi bună ziua), folosit mai ales la despărţire şi prin care (chiar dacă imită un model străin) vorbitorii îşi manifestă dorinţa de a reduce din banalitatea saluturilor standard şi de a le remotiva, încărcîndu-le cu o doză de afectivitate. Inevitabil, uzul repetat toceşte rapid expresivitatea oricărei formule noi, salutul reintrînd într-o sănătoasă şi confortabilă banalitate.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Cine erau cei doi tineri care au murit arși de vii în accidentul cumplit din Vrancea: „Ați plecat așa cum poate v-ați dorit...”
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, și-au pierdut viața după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seară, 16 noiembrie, cu un alt autoturism. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a l
trandafiri istock jpg
Ce pun turcii la rădăcina trandafirilor la final de noiembrie. Îi protejează de frig, iar la anul vor înflori spectaculos
La sfârșitul lunii noiembrie, în multe regiuni din Turcia și alte țări cu climă similară, grădinarii se pregătesc pentru iarnă, având grijă de trandafirii din grădinile lor. Deși trandafirii sunt plante rezistente, protecția lor în fața gerului este esențială
Mastectomie bilaterală robotică jpeg
Premiera națională: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterală robotică cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunță o premieră medicală națională, prin realizarea primei intervenții din România de mastectomie bilaterală asistată robotic, efectuată cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu.
ceata trafic oras urban foto shutterstock
ANM a prelungit Codul galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în 15 judeţe
Meteorlogii au prelungit Codul galben de ceaţă şi depunere de chiciură emis în această dimineaţă pe după prânz în localităţi din 15 judeţe.
Nicolae Iorga și Catinca Bogdan (foto: Muzeul Memorial „Nicolae Iorgaˮ)
Nicolae Iorga era timid cu femeile
În amplu portret „Nicolae Iorga” (Editura Carpaţii, Madrid, 1957), Pamfil Şeicaru se ocupă şi de relaţia marelui istoric cu femeile. Paginile sale confirmă un adevăr:
parbriz pixabay jpeg
Trucul extrem de ieftin care îi scăpa pe șoferi de chinul parbrizului aburit în anotimpul rece
Zilele ploioase sunt un coșmar pentru șoferi. Asfaltul este alunecos, iar vizibilitatea redusă de ploaia ce lovește parbrizul, sau de condensul ce se formează.
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele, în lacrimi din cauza Reginei. Ce s-a întâmplat la Palat?
În timpul unei recepții organizate la Palatul Buckingham, Regele Charles al Marri Britanii a făcut o declarație surprinzătoare, care are de-a face cu soția sa.
Rusia a anunțat prima etapă a exercițiilor privind utilizarea armelor nucleare tactice FOTO EPA-EFE
Începe al Treilea Război Mondial? „Un pas foarte mare”
Decizia Washingtonului de a permite Kievului să atace profund Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune escaladează conflictul din Ucraina. Potrivit parlamentarilor ruși, aacest lucru ar putea duce la al Treilea Război Mondial.
Viscol - zapada - iarna - meteo - vremea - frig - FOTO Shutterstock
Un vortex polar se apropie de România: Furtuni de zăpadă, ninsori intense, viscol și ger
Temperaturile din țara noastră deja s-au răcit simțitor în ultima perioadă, însă este foarte probabil ca vremea să devină chiar și mai rece și instabilă, de-a lungul lunii noiembrie.