SALT în istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 945 din 19 – 25 mai 2022
image

Dacă un ochi invizibil al Universului ar privi efortul statelor de înarmare și dezarmare și apoi iar înarmare și iar dezarmare, și tot așa pînă cine știe cînd, cred că aproape s-ar amuza. Poate o și face. Noi, cei de pe Pămînt, însă, nu prea avem motive de amuzament, avînd în vedere desfășurările cele mai recente de pe scena internațională. Este loc cel mult de un pufnit ironic cînd constați că, după zeci de ani (și imense pierderi de tot felul) de încercări de soluționare a chestiunii dezarmării, se ajunge în același punct, la înarmare (și conflict).

În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor: Tratativele asupra Limitării Armamentelor Strategice, abreviate SALT în limba engleză. Menținerea echilibrului terorii între cele două mari forțe nucleare era o cursă nebună, constantă și extrem de costisitoare, așa că măcar limitarea acesteia era de bun augur.

Încă din iunie 1968, președintele american Lyndon Johnson a sugerat Uniunii Sovietice o negociere privind oprirea construirii unei rețele antirachete. La scurt timp, ministrul sovietic al Afacerilor Externe, Andrei Gromîko, a propus o negociere cu Statele Unite cu privire la limitarea sistemelor de rachete atît ofensive, cît și defensive.

Negocierile s-au inaugurat abia în 17 noiembrie 1969 la Helsinki, s-au desfășurat cu mari dificultăți, dar s-au încheiat cu un acord concret. Între 22 și 29 mai 1972, președintele american Richard Nixon a fost în vizită la Moscova, iar pe 26 mai a semnat alături de Leonid Brejnev un acord privind sistemele de rachete antibalistice și un acord provizoriu (încheiat pe cinci ani) referitor la limitarea armelor ofensive. Comunicatul comun al celor două părți este considerat de istorici o adevărată Cartă a destinderii în epocă. Drumul era însă abia la început, acordul din 1972, un acord fără precedent, cum l-a numit Henry Kissinger, trebuia transformat într-un tratat definitiv.

S-a negociat un SALT II, semnat în 1979, prin care s-a putut doar reînnoi acordul SALT I și care oricum nu a fost ratificat pe fondul invaziei sovietice din Afganistan din același an. Cursa înarmărilor continua, pentru ca în anii ’90 să fie supusă din nou tratativelor și tratatelor de dezarmare, cu un relativ succes.

Ochiul invizibil ai Universului continuă să privească. Și poate să se amuze. Noi nu.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Richard Nixon și Leonid Brejnev (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Expoziția foto-documentară ,,Păstoritul în sud-estul Transilvaniei”
Expoziția foto-documentară ,,Păstoritul în sud-estul Transilvaniei”
Expoziția foto-documentară „Păstoritul în sud-estul Transilvaniei”, realizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu”, a fost deschisă, săptămâna trecutp+ă, la hotelul Montana din stațiunea Covasna.
bombardiere rusesti Tupolev 95 foto hepta
Alertă în Marea Neagră. Două bombardiere strategice ruse au survolat apele neutre
Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că două bombardiere strategice Tu-22M3 au efectuat un zbor programat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, a relatat agenţia de presă de stat rusă RIA.
Alexandru Rogobete , la CJ Prahova, 2024, foto Facebook jpg
Ministerul Sănătăţii a semnat contractul pentru digitalizarea Spitalul Orășenesc Mizil
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii responsabil cu implementarea PNRR, Alexandru Rogobete, a anunţat, marţi, că a fost semnat contractul pentru digitalizarea Spitalul Orășenesc Mizil, din judeţul Prahova.
brad vatican
Scandal din cauza tradițiilor de Crăciun.Un brad de 200 de ani stârnește dispute între Vatican și ecologiști
Activistii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au lansat o campanie pentru a opri tăierea unui brad de 200 de ani, care urma să fie folosit ca element principal în decorul de Crăciun al Vaticanului.
prigoana captura video jpg
restaurant solo per due jpg
Codul bunelor maniere, în 1915! În ce ordine erau așezați oamenii la masă și ce feluri de mâncare erau servite
În anul 1915, existau sfaturi privind Codul Bunelor Maniere la masă. Era vorba și pe atunci despre un instrument de reglare a comportamentului în societate. Și în prezent, cărţile care ne învaţă normele de comportament civilizat sunt la mare căutare în toată lumea.
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
Două pisici au ajuns la spital, în Capitală, cu simptome de intoxicație cu substanțe interzise. Cum au ajuns animalele să înghită droguri
Două pisici au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Facultății de Medicină Veterinară, unde medicii au descoperit că prezintă simptome specifice consumului de substanțe interzise.
Silviu Prigoană vrea tot ce e mai bun pentru copiii lui jpeg
Tragedia care i-a marcat viața lui Silviu Prigoană. Cum și-a pierdut un picior la 22 de ani: „Dacă mă iubea cineva, nu îmi lua...”
Silviu Prigoană s-a stins din viață astăzi, pe 12 noiembrie în timp ce se afla într-un restaurant din Brașov. Fostul politician a trecut prin multe momente grele de-a lungul vieții sale.
zodii meteoriti png
Horoscop miercuri, 13 noiembrie 2024. O zodie își face ordine în relațiile cu din jur, iar un nativ plănuiește o călătorie de vis
Horoscopul pentru miercuri, 13 noiembrie, e plin de vești bune pentru cele 12 semne zodiacale.