Să ne facem speranţe că eternul meci dintre Armată şi Miliţie a devenit nerelevant?

Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
Distracție și sport jpeg

Este al treilea an consecutiv în care campionatul de fotbal nu e cîştigat de Steaua sau de Dinamo. În ultimii 60 de ani, aşa ceva s-a mai întîmplat doar o singură dată (între 1979 şi 1981). Să ne facem speranţe că eternul meci dintre Armată şi Miliţie a devenit nerelevant? 

Nici vorbă, pe cît de prost vor sta pe teren cele două, pe atît de bine vor performa la televizor şi viceversa. E principiul nedeterminării al lui Heisenbergcali. La francezi era într-o vreme o reclamă la chipsuri destul de tîmpită, dar lesne de infiltrat în creier, care se termina cu următoarea filosofare: „Ceux qui parlent plus mangent le moins“. Aşa e şi în fotbal. În acest fel, aceste echipe evită permanent obnubilarea prezenţei lor în ochiul şi înjurătura publică. Deci meciul Armată-Miliţie rămîne relevant, şi să nu cumva să vă doară în pix de el, eventual în pixeli. Un meci care se ramifică în mai noile pugilate Steaua vs Armată şi Dinamo vs Poliţie. Persistă senzaţia că echipele de fotbal care poartă celebrele nume sînt ca doi copii lăsaţi să se joace de capul lor, dar şi cînd se vor întoarce părinţii acasă… Pur fotbalistic, Steaua şi Dinamo sînt cu un picior într-o mare groapă. Timpul lor a expirat. În principiu, nu vor reuşi decît dacă se reinventează.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stormapproaching jpg
Furtuna Vine Din Est. Suntem Chemați Să Apărăm România
La fel ca mulți dintre dvs. m-am culcat târziu în noaptea alegerilor, n-am putut să dorm mai mult de 2-3 ore, și am revenit să înfrunt realitatea: un candidat pro-rus și cu simpatii legionare, care îl face pe George Simion să pară pro-european, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.
 Otilia Bilionera (32 de ani) nu mai poate după soțul ei turc
Cum se înțelege Otilia Bilionera cu soțul turc. Fac două nunți la anul: „Ar fi ok să locuiesc și în Turcia ”
Otilia Bilionera (32 de ani) nu mai poate după soțul ei turc cu care s-a regăsit în București pentru că acesta a ajuns deja la ea acasă.
Rebeli houthi în Yemen FOTO EPA-EFE
Rusia rămâne fără soldați. Putin recrutează mercenari din Yemen pentru a lupta în Ucraina. Cum sunt ademeniți oamenii
Rusia a recrutat sute de mercenari yemeniți pentru a-și întări liniile din Ucraina, sub promisiunea falsă a unui loc de muncă bine plătit și a cetățeniei ruse, susțin mai multe surse.
62403946 jpg
Cetatea din România, veche de 300 de ani și cea mai mare din țară, construită în formă de stea. Ascunde o rețea de tuneluri subterane secrete
De-a lungul României există nenumărate locuri unice, care oferă experiențe incredibile tuturor celor care aleg să le viziteze.
autocratie versu democratie shutterstock 2151230841 jpg
Rethink România: Suntem „la răscruce de timpuri”. Democrația nu este doar dreptul de a vota, ci o responsabilitate continuă
Think tank-ul Rethink România a lansat un avertisment cu privire viitorul țării, argumentând că „democrația nu este doar dreptul de a vota, ci o responsabilitate continuă”, arătând îngrijorare.
Elena Lasconi 1 (1) jpg
De ce a divorțat Elena Lasconi de primul ei soț. S-a măritat când avea 18 ani, dar a divorțat 4 ani mai târziu
Elena Lasconi s-a căsătorit după ce a împlinit vârsta majoratului, dar a divorțat 4 ani mai târziu. Apoi, la 18 ani după despărțirea de primul ei soț, l-a întâlnit pe actualul său partener de viață, Cătălin Georgescu. Însă, care a fost motivul pentru care președinta URS nu a rămas cu bărbatul cu car
Banner Călin Georgescu hartă
Profilul alegătorului lui Călin Georgescu. Psiholog: „Tânăr, suveran, religios și împotriva susținerii Ucrainei în război”
Românii au închis televizoarele refuzând mesajele electorale clasice și și-au căutat președintele pe rețelele de socializare. Acolo unde l-au descoperit pe Călin Georgescu, un politician care a avut de-a lungul timpului o prezență destul de discretă în spațiu public.
fructe piata jpg
Fructul care te îmbogățește dacă stai la curte. Are o mulțime de beneficii, românii îl adoră și pot face profituri uriașe
Este un fruct delicios, pe care foarte mulți dintre noi îl consumăm destul de des, sau îl folosim drept ingredient în diferite rețete gustoase. Însă, nu foarte mulți români știu că, dacă stau la curte, acest fruct banal le poate aduce o adevărată avere!
Calin georgescu Sursa Youtube jpg
Călin Georgescu, mesaj „mesianic” după primul tur al alegerilor: „Poporul român, care a stat în întuneric, a văzut lumina cea mare”
Călin Georgescu a făcut primele declarații, în mediul online, după ce a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România de pe prima poziție.