Ruşii se dopează şi la curling?

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Un sport la Răsărit jpeg

Ruşii se dopează şi la curling? 

„Răspunsurile suprarealiste la criza dopajului în Rusia sînt dovezi că sportul olimpic nu face parte din această lume. Deşi CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus de la Jocurile de la Pyongchang, această ţară a trimis acolo o delegaţie de 169 de sportivi, doar cu opt mai puţini decît la Vancouver 2010. Asta înseamnă a folosi în mod creativ sensul cuvîntul «suspendare». Raportul independent «McLaren» a vorbit despre un dopaj «de stat». Dar pentru că în Rusia statul înseamnă V. Putin şi anturajul său, s-a decis folosirea unei alte formule: «dopaj instituţional». Iar şeful CIO a mai îndulcit un pic formula, reducînd-o la «dopaj sistematic». Dl Bach a spus că astfel se evită «umilirea» Rusiei. Te poţi întreba dacă ruşii, atunci cînd au pus pe roate dopajul de stat, au avut mustrări de conştiinţă în privinţa umilirii restului lumii. Acum cazul Rusiei e la Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne. Care a întors deciziile CIO de a suspenda pe viaţă 39 de sportivi ruşi. «CIO a dat deliberat sancţiuni despre care ştia că nu vor fi validate de TAS», susţine un jurnalist al Sports Integrity Initiative. John Coates, practic preşedintele TAS, e şi şeful Departamentului Juridic al CIO. Dacă tot vorbim de cuvinte, e timpul să ne întrebăm dacă valorile olimpice mai sînt cu adevărat valori. O realitate va rămîne indiferent de cum va fi marea competiţie din Coreea de Sud: bătălia împotriva dopajului sistemic, instituţional, de stat a luat sfîrşit. Şi oricine ar fi dus o, a pierdut.“

Rîndurile de mai sus sînt adaptarea unui articol al lui Jens Sejer Anderson, directorul internaţional al unuia dintre cele mai mari forumuri pentru democraţie în sport, „Play the Game“. Lucrurile sînt simple. Deşi există cele mai clare dovezi despre cum statul rus a organizat manipularea a sute de probe antidoping prin intermediul serviciului secret FSB (priviţi şi vă cruciţi la documentarul Icarus), lumea sportului a decis să nu îl supere prea tare pe V. Putin, temîndu-se de reacţia lui. Greşeala clasică. Vorba lui Churchill: nu poţi negocia cu un tigru cît timp capul tău stă în gura lui. În cazul ăsta, urs. Curling, aţi zis? Ha, ha, ha…

Hap! Ursul tocmai a închis gura.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.