Rugby

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

„Maimuțe împuțite“ la rugby? 

„Maimuţă împuţită şi puturoasă“, ca să redăm integral şirul de cuvinte cu care distinsul Vasile Rus, jucător la Timişoara Saracens, l-a blagoslovit pe numitul – staţi să trag aer în piept – Ratu Taniela Rawaga Maravunawasawasa, de la Ştiinţa Baia Mare, într-un meci de rugby. Pe vremuri se spunea că fotbalul e un sport de gentlemani jucat de golani şi că rugby-ul e un sport de golani jucat de gentlemani. În acele vremuri, aceste activităţi fizico-intelectuale se jucau aproape de universităţi în care se vorbea nu doar despre fair-play, ci despre fine-speech. Astăzi, exportată în locuri cu istorie aproximativă, această dură şi nobilă disciplină a ajuns pe post de tratat de filosofie căzut în mîinile unor spectatori de „judeţeană“: din paginile sale se confecţionează recipiente pentru bomboane agricole. Porcăria rasistă proferată de un român neaoş la adresa unui fijian venit să-şi cîştige traiul la celălalt capăt al lumii e în acord perfect cu prăpastia în care a ajuns rugby-ul în România. Naţionala a fost descalificată de la Cupa Mondială pe motiv de folosire a unui jucător fără drept de a evolua sub tricolor, dar de fapt dintr-o cauză mult mai joasă: un arbitru român a oficiat „ca-n codru“ meciul unei rivale a echipei noastre. Păcat. Dacă ar fi de ales un sport naţional care să clădească interior şi exterior tinerii ţării, acesta ar fi rugby-ul. Evident, nu e cazul. Se întîmplă din Argentina pînă în Japonia şi din Uruguay pînă în Georgia, noi rămînem cu scutirile părinţilor şi habarnismele politicienilor. Deci nu doar că rugby-ului i se refuză şansa de a fi educator, dar a şi căzut în noroaie groase. Semn că pe ce punem mîna se usucă. Tot înainte, spre prăpastie! Ca să redăm povestea pînă la capăt, conflictul amintit s-a terminat cu pumnii fijianului în figura băştinaşului. De unde şi celebra tînguire a românaşului slobod la gură: ce dai, dom’le, nu ştii să-njuri?!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 2484028645 jpg
Ce obicei de la culcare poate cauza căderea părului?
Știai că un obicei aparent inofensiv înainte de culcare îți poate afecta sănătatea părului?
dementa jpg
Alimentele care reduc riscul de demență. Se numără printre preferatele românilor
Un recent studiu publicat în JAMA Network Open, condus de profesorul Aedin Cassidy de la Queen's University Belfast, a evidențiat impactul pozitiv al alimentelor bogate în flavonoide asupra riscului de demență.
Antreprenoriat în bio și medtech  Diaspora revigorează  cercetarea și inovarea din România mp4 thumbnail png
Voluntariatul diasporei salvează inovarea din România. Michael-Bogdan Mărgineanu, cercetător în bioștiințe explică.
Invitat la Adevărul Live, Michael-Bogdan Mărgineanu, cercetător în bioștiințe arată cum diaspora revigorează cercetătarea și inovarea din România și antreprenoriatul în bio și medtech.
jordan chiles x jpeg
image png
De unde a fost luată marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce s-a întâmplat cu acel loc
Satul Alun din județul Hunedoara a devenit cunoscut nu doar pentru peisajul său pitoresc, ci și pentru drumul său unic, construit din marmură. Acest drum, creat în anii ‘60 pentru a facilita transportul blocurilor de marmură de la carieră, a devenit un simbol al regiunii și o piesă de patrimoniu naț
americanca mutata in romania jpg
„Este incomparabil”. Ce spune o americancă stabilită în România despre diferențele dintre țara noastră și SUA
În urmă cu ceva timp, o femeie din SUA s decis să se mute împreună cu soțul ei în România, unde au luat totul de la zero. Într-un videoclip care a devenit viral pe platforma de socializare TikTok, americanca a vorbit despre avantajele și dezavantajele de a locui în țara noastră și în America.
Produse bio mancare legume fructe FOTO Shutterstock
Est europenii, sclavi pe plantație în Germania. Cum sunt exploatați în fermele ecologice: „Am mâinile amorțite. Nimeni nu știe când se va termina tura”
O investigație jurnalistică a arătat cum muncitorii migranți est-europeni sunt exploatați în fermele ecologice. Răsplătiți cu salarii mici, ore interminabile de muncă și condiții extreme, aceștia susțin industria alimentară europeană.
film wroclaw 1997 jpg
1997, anul celei mai mari viituri din Europa. Azi este subiectul unui film cutremurător pe Netflix
Polonia este una din țările afectate de inundațiile masive provocate de ciclonul Boris. România, Austria, Cehia, Slovacia sunt țările care au cunoscut dezastrul
Băiatul aflat ca şi pasager pe moped a fost accidentat uşor
Un băiat de 14 ani, prins drogat pe un moped furat, în timp ce transporta un copil
Un băiat în vârstă de 14 ani, care transporta cu un moped furat un copil în vârstă de 11 ani, a fost oprit de poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei după ce a fost observat deplasându-se haotic pe o stradă din Sectorul 2.