RT France v. Consiliul Uniunii Europene

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Înainte de invadarea Ucrainei, la 24 februarie 2022, Federația Rusă a negat orice intenție agresivă, iar apoi a susținut intervenția militară printr-o campanie de dezinformare, ocultă sau fățișă, desfășurată la nivelul Uniunii Europene, cu dublu scop: erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile unionale și justificarea agresiunii. Numeroase canale de comunicare, unele direct înființate și patronate de liderii ruși, au fost și sînt utilizate în această campanie de manipulare. Grupul media Russia Today a fost de multă vreme și este și în prezent unul dintre principalele instrumente ale propagandei ruse. RT France face parte din acest grup, transmițînd programe care pot fi receptate în mai multe țări din Uniunea Europeană. La 1 martie 2022, Consiliul Uniunii a adoptat un set de măsuri restrictive, cu caracter temporar, vizînd mai multe instituții media, între care și RT France. Aflată sub controlul direct al liderilor Federației Ruse, această instituție a fost angajată în campania de manipulare pentru justificarea și susținerea agresiunii împotriva Ucrainei, distorsionînd în mod grav faptele, pentru a crea o falie în societatea civilă europeană. Printr-o cerere adresată Tribunalului European, RT France a solicitat anularea actelor Consiliului prin care au fost adoptate măsurile restrictive, invocînd mai multe motive, între care și presupusa încălcarea a libertății de exprimare și informare. Întrunit în Marea Cameră, Tribunalul European a respins această cerere la 27 iulie 2022, printr-o hotărîre pronunțată în procedură accelerată, care a durat totuși patru luni și 19 zile. Este primul caz în care Marea Cameră a recurs la această procedură rapidă. Hotărîrea este importantă din cel puțin două perspective.

Mai întîi, libertatea de exprimare și de informare nu este absolută. Democrația constituțională se fundamentează pe mai multe valori, aflate într-un echilibru necesar. Este nelegitimă invocarea unei valori pentru a justifica prejudicierea sau distrugerea altor valori. Exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, care nu fac parte din categoria celor absolute (cum este dreptul la viață), poate fi limitată atît în ordinea constituțională internă, cît și în sistemele regionale și universale de protecție a acestora. O asemenea posibilitate este prevăzută atît în Constituția României, cît și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Desigur, limitarea exercitării acestor libertăți și drepturi este permisă numai cu respectarea cîtorva criterii: să nu atingă însăși substanța lor, să aibă ca obiectiv satisfacerea unui interes general și să fie proporțională cu realizarea acestui scop. Tribunalul European a apreciat că măsurile adoptate de Consiliul Uniunii Europene se referă numai la prohibirea programelor audiovizuale prin care RT France făcea propagandă pentru a justifica și a susține agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și au caracter temporar, astfel încît nu ating însuși conținutul libertății de exprimare. Pentru a îndeplini obiectivele politicii comune externe și de securitate, adică satisfacerea unui interes general al cetățenilor europeni, Consiliul a fost îndreptățit să limiteze exercitarea acestei libertăți, deoarece RT France a încercat să justifice și a sprijinit fapte grave de încălcare a dreptului internațional, săvîrșite de Federația Rusă, astfel încît măsurile restrictive adoptate sînt proporționale cu scopurile urmărite. 

Nici ideea echilibrului dintre sferele de exercitare a diferitelor drepturi și libertăți fundamentale, nici criteriile care trebuie să fie îndeplinite pentru limitarea acestor sfere de exercitare nu sînt noi. Consacrate în norme juridice, afirmate și reafirmate în doctrină și în jurisprudența instanțelor europene, ele dobîndesc însă o semnificație nouă în contextul în care au fost aplicate. Pentru prima dată, Consiliul a reacționat în mod ferm împotriva acțiunilor de manipulare pe care Rusia le desfășoară de multă vreme în țările care alcătuiesc Uniunea Europeană. Efectele acestei strategii de manipulare nu mai pot fi ignorate. Deosebit de periculoase sînt erodarea încrederii cetățenilor europeni în valorile și instituțiile democrației constituționale și creșterea suportului electoral pentru partidele și organizațiile extremiste. Validarea de către Tribunal a măsurilor restrictive adoptate de Consiliu împotriva unor structuri media de propagandă, aflate sub controlul liderilor Federației Ruse, este dovada funcționării eficiente, în circumstanțe excepționale, a instituțiilor europene.

Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate. În plus, soluția Tribunalului este supusă unei căi de atac la Curtea Europeană de Justiție. Separația funcțională a instituțiilor europene și controlul lor reciproc marchează diferența netă dintre regimul politic al democrației constituționale și regimurile politice autoritare sau iliberale. Este de neimaginat într-un regim politic autoritar sau iliberal un asemenea mod de funcționare a structurilor de putere: cine ar putea ataca la o instanță de judecată din Rusia deciziile lui Vladimir Putin? În absența separării funcționale și a controlului reciproc, structurile de putere se concentrează și se centralizează, iar liderii lor devin dictatori, mai presus de lege și Justiție. Euroscepticii au o bună ocazie să înțeleagă această diferență și acest pericol.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Muzeul Antipa nu se va deschide din 15 mai jpeg
Persoanele cu nume de animale au acces gratuit, marți, la Muzeul Antipa
Muzeul Antipa anunță că persoanele care poară numele unui animal au acces gratuit la expoziții, marți, pe 4 octombrie, de Ziua Mondială a Animalelor.
Protest in Iran FOTO EPA EFE jpg
SUA sunt alarmate şi revoltate de reprimarea protestelor paşnice din Iran
Statele Unite sunt ''alarmate şi revoltate'' de reprimarea exercitată de către autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţilor, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit AFP.
calinic si balasoiu 01 foto arhiepiscopia argesului jpg
Arhiepiscopul Calinic, reacție în cazul deputatului Bălășoiu, exclus de PSD după un scandal sexual FOTO
Exclus din PSD după ce ar fi apărut în mai multe imagini dezbrăcat alături de un tânăr, deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus și din Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia