România și victimele ei

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
Binili învinge jpeg

– Nu sînt ca tine! Ce nu pricepi? Nu am chef să muncesc ca un nebun. Crezi că lor le pasă? Crezi că Steve ne plătește așa cum ar trebui? El face de cel puțin zece ori mai mulți bani decît face fiecare dintre noi, și noi sîntem cei care muncim pentru el!

Cozmin e furios pe mine. E frig în Chicago și săpăm un șanț în jurul unui garaj care se scufundă din cauza fundației proaste. Steve e un american polonez care ne-a angajat la negru. Eu trag tare să terminăm, Cozmin crede că ar trebui să o lăsăm mai moale, căci în felul ăsta vom avea mai multe ore de lucru și deci mai mulți bani.

Îmi este drag. Ne-am chinuit groaznic în primele două luni de Chicago. Din cînd în cînd, explodează. De cele mai multe ori are dreptate. La fel și acum.

Cumva, însă, nu pot să fac ceea ce îmi spune el să fac. Stihia de maică-mea mi a băgat în cap că statul este o boală. Mama e săracă lipită, dar a muncit non-stop toată viața. A stat cu un bărbat bețiv și abuziv pentru că asta era datoria ei. Destinul ei a fost să spele și să curețe obsesiv. Probabil mi-a spălat și mie creierul. A încercat tot timpul, cîteodată un pic prea disperat, să fie parte a „lumii bune“. Prea neagră, prea cinstită și prea săracă pentru a avea vreo șansă reală de a scăpa din lumea „proastă“, unde cei din jurul ei, medicii din Craiova, o spuneau cu indiferență sau cruzime.

– Ce facem aici? Facem cinci dolari pe oră și abia reușim să ne plătim chiria!

– Da, mă, dar conducem mașini străine, stăm în Chicago și mîncăm cînd vrea mușchiul nostru de la McDonald’s. În plus, am stat la semafor lîngă Michael Jordan.

Ne este de o sută de ori mai bine decît ne era în România, deși sîntem niște sărăntoci. Nu rîde. De obicei reușesc să îl fac să rîdă, dar azi e posomorît rău. Îl las în pace și continuu să sap șanțul.

Au trecut mai mult de 23 de ani. Cozmin e undeva bine în State. Muncește de i sar capacele, dar este foarte bine. Nu are nici un gînd să se întoarcă. Eu m-am întors și nu aș vrea să mai plec.

Din cînd în cînd, îmi vine și mie să explodez cu asta că nu sînt ca tine. Să mă vait că a trebuit să muncesc ca un căpiat toată viața, că familia mea a fost în cel mai bun caz un impediment, că nu mă pricep cititorii și încă vreo pagină de prosteli.

Dar nu pot. E supercompetiție și nu am nici sîrme în fund, și nici nu mă pîndesc asasinii cu priviri ucigașe plătiți de străini bogătani. Magnificii noștri lideri sînt mereu în pericol. Doamna Firea riscă să fie otrăvită cu fierătanii și e urmărită de dușmanii bucureștenilor, domnul Dragnea își sacrifică libertatea și viața pentru ca poporul să poată mînca românește și să nu fim invadați de armata lui Soros.

Pe Codrin îl vînează extratereștrii, pe doamna Doina cea ministră au răpus-o la fel cum au încercat să răpună o altă megavaloare a noastră – domnul Borcea – cu mercur. Nicolicea, Ștefan Nicolae, Iordache riscă mereu să moară din deficit masiv de bun-simț. Doamna Viorica este vînată cu înverșunare de gramatică, logică și ridicol. Carmen Dan și marea majoritate a miniștrilor sînt pîndiți necruțător de profesionalism, iar domnul Daea, de cormorani și de penibil.

Rareș Bogdan este, săracul, mereu la luptă cu inamicii lui Avram Iancu, nu de alta, dar la cît de prieten este cu Oprea, Gușă și Vanghelie, nu prea ține cu gargara cu PSD. Un amestec de Pleșoianu și Funar, mă aștept în orice moment să ne dezvăluie că adevărații dușmani ai poporului sînt ținerea de minte și fraierii care nu s au îmbogățit din contracte cu statul.

Blaga, Bușoi, Vâlceanu, Fenechiu duc și ei lupte pe viață și moarte cu foștii lor prieteni și colegi, și mai ales cu inamicii clasici ai partidului, cum ar fi cinstea, coloana vertebrală și în special disonanța cognitivă.

Discuțiile noastre publice nu mai sînt despre cum am putea să facem România mai bună, ci despre cît de viteji și cît de mult se sacrifică pe altarul țărișoarei Cațavencii noștri.

Problema mare rămîne că marea majoritate a oamenilor care ar trebui să facă politică nu sînt deloc ca aceia care fac politică acum și că o bună parte a românilor necăjiți care trăiesc la limita sărăciei cred că într-adevăr oamenii de mai sus, oameni care au trăit și trăiesc foarte-foarte bine din gargară și afaceri cu statul, sînt victime care merită ascultate și votate.

Din păcate, abordarea asta promovată iresponsabil și adesea obscen de televiziunile unor alți hoțomani sociopați ca Voiculescu și Ghiță ne duce încet, dar sigur, spre o Românie victimă.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.