România și Franța. Copou și Bois de Boulogne

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
România și Franța  Copou și Bois de Boulogne jpeg

Iași, iarna anului 1917. Termometrul arată -20˚, uneori -30˚. Chiar și -40˚.

Încălzirea în aceste condiții, mai cu seamă în vremuri de război, era o problemă majoră. Chiar și pentru Auguste-Félix-Charles de Beaupoil, conte de Saint-Aulaire, ministrul plenipotențiar al Franței în România (din mai 1916), care prin prisma poziției ocupate era implicit privilegiat. Spre finele anului 1916, cînd autoritățile țării s-au mutat la Iași, după ocuparea Bucureștilor de către germani, Legației Franței i s a rechiziționat sediul Conservatorului din oraș. Cancelaria trimisului francez era, după cum mărturisește el însuși, ticsită cu viori, violoncele, tromboane, saxofoane și tobe, iar în biroul acestuia nu exista nici o masă; existau, în schimb, trei piane. Locuința personală a contelui de Saint-Aulaire era o mică vilă, situată lîngă cea a prim-ministrului Brătianu. Îi mai avea vecini pe generalul Henri Mathias Berthelot și Legația Angliei.

După toate calculele (sigur făcute la… rece), rezerva de lemne disponibilă pentru încălzirea sediului reprezentanței diplomatice franceze s-ar fi epuizat înainte de finalul iernii, motiv pentru care Saint-Aulaire nu folosea din aceasta pentru locuința personală.

„Nu mai am niciun buștean ca să încălzesc plita mîine și nici măcar pentru soba din biroul dumneavoastră“ – i-a spus într-o zi bucătarul trimisului francez. Acesta din urmă i-a dat indicații să facă rost de lemne cu orice preț, dar prin mijloace proprii. Proprii lui Saint Aulaire.

A doua zi, dimineața, contele de Saint-Aulaire s-a trezit în sunet de lemne trosnind în sobă și și-a permis să iasă de sub plapumă, „fără a dîrdîi și clănțăni din dinți“, cum mărturisește chiar acesta. S-a uitat pe fereastră și a văzut trei camioane pline cu trunchiuri uriașe de copaci. Personalul său și o echipă din Misiunea Militară Franceză tăiaseră copaci din pădurea din Copou, „un Bois de Boulogne“ al Iașilor, cum numea Saint-Aulaire locul. Reacția plenipotențiarului a fost una aproape de șoc. I-a scris imediat o scrisoare primarului din Iași, în care își cerea scuze, îi oferea o despăgubire și îi punea la dispoziție rodul acelui „furt“, cum îl numește francezul în memoriile sale. În mai puțin de o oră domul primar și-a anunțat vizita la sediul legației Franței, iar în scurt timp cei doi au lămurit chestiunea lemnelor și a aprovizionării.

În altă ordine de idei (dar nu neapărat și de subiecte), în 27 noiembrie debutează Sezonul cultural România – Franța 2019, care ne invită să uităm de clișee. Essayons-nous?

Foto: intrare în parcul Copou, wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hipertermia, urgența medicală care ne amenință viața pe caniculă. Care este măsura imediată care ne ajută
După o săptămână de Cod Roșu, serviciile de ambulanță aproape că nu mai fac față solicitărilor. Dintre acestea, hipertermiile cauzate de caniculă sunt urgențe majore, supraîncălzirea organismului punând viața pacienților în pericol.
image
Șase dintre cele mai supraestimate atracții turistice din lume. „Nu a fost deloc ceea ce mă așteptam” VIDEO
Fiecare țară are obiectivele sale turistice despre care se spune că nu trebuie să le ratezi când vizitezi acele locuri. Adesea, realitatea se ridică sau depășește nivelul așteptărilor, dar sunt și situații în care atracțiile turistice sunt supraestimate.
image
„Nostradamus cel viu” a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial
Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé, supranumit „Nostradamus cel viu”, a prezis o „pană tehnologică de trei zile” în 2024, potrivit Daily Mail Online, iar acum susține că ar urma un conflict la scară largă, asemănător unui al treilea război mondial.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne