România mea şucară

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Puştiul de lîngă mine are toate semnele de supradoză. Nu pare să aibă mai mult de 8 ani, dar o să aflu că tocmai împlinise 12. Miroase rău, probabil că a făcut pe el. În mod sigur nu s-a mai spălat de zile întregi. E clar că e în pericol, aşa că îl car pînă la maşină. Mă gîndesc cu groază la ceea ce o să mi se spună la spital. L-am adus din Ferentari şi mă aştept la reacţii rasiste. Sînt un tîmpit. Doctoriţei nu-i pasă decît de cum poate salva copilul şi îl salvează. Două asistente se poartă impecabil cu puştiul şi, cînd îl iau înapoi peste cîteva zile şi îl duc la adăpost, deja am învăţat o lecţie bună despre propriile mele prejudecăţi.

Au trecut cîţiva ani de atunci. Puştiul a stat aproape şi s-a dus la şcoală. Nu a mai încercat niciodată droguri. Ieri, în piaţă, vindea legume. Am cumpărat de la el. Nu a vrut să îmi ia bani. Pînă la urmă l-am convins că trebuie să plătesc. E un tînăr frumuşel, care a reuşit să iasă din ghetou şi care este şi va fi bine. I-am strîns mîna şi ne-am zîmbit larg unul celuilalt.

Am văzut mult prea mulţi puşti tare săraci. Am vorbit şi am lucrat cu prea mulţi copii ciuntiţi. Puşti care au văzut sau au trăit lucruri care nu ar trebui să existe. Am fost de multe ori înjurat şi de foarte multe ori suspectat de tot felul de tîmpenii de către lumea din ghetou. De multe ori, hainele sau pantofii pe care i am cumpărat au fost vînduţi. Mîncarea, aruncată aiurea. Frigiderele, vîndute. Cîteva zeci de perechi de adidaşi au fost furate de puştii cu care făceam antrenamente. Asta în primii ani.

Am înghiţit o grămadă de mizerii rasiste şi din partea majoritarilor, dar şi din partea romilor din cartier. Sînt încă destui care îşi imaginează tot felul de urîţenii despre motivaţia mea de a lucra cu puştii din Ferentari. Azi, cînd scriu articolul, au fost 48 de puști la teme. Duminică, de la ora 11, 48 de puşti au venit voluntar să facă teme. Majoritatea sînt ­puşti foarte săraci din ghetou. Puşti care trăiesc în medii violente şi pentru care abuzurile de tot felul sînt parte a normalităţii de fiecare zi. 28 de voluntari, în marea lor majoritate oameni tineri şi profesionişti de succes, au stat două ore şi au lucrat cu puştii ăştia. Diferenţa pentru cei care vin regulat, comparativ cu acum doi ani, este indiscutabil cea mai mare satisfacţie personală şi profesională pe care am avut-o.

De mai bine de un an nu mai dispar adidaşi. Nimeni nu mai vinde lucrurile pe care le distribuim. În Ferentari mă salută multă lume pe stradă. Îi recunosc pe foarte puţini. M am întîlnit cu refuzul unor oameni relativ săraci de a-mi lua bani atunci cînd am vrut să cumpăr flori, fructe şi de cîteva ori mîncare, pentru că îşi doreau şi ei să mă ajute cumva. Evit să îmi spăl maşina în Ferentari pentru că în mod repetat mi s-au refuzat banii. Fie foşti puşti cu care am lucrat, fie taţi, fie oameni care mă ştiu din auzite au fost cei care s-au simţit ofensaţi că aş vrea să plătesc.

Probabil în Ferentari trăiesc cei mai mulţi adolescenţi dependenţi de droguri şi probabil aici se întîmplă cele mai multe incidente violente şi sînt cele mai multe adolescente care se prostituează din Bucureşti. Ferentariul nu e un loc bun, dar poate să scoată ce e mai bun în oameni.

Văd aproape săptămînal un tip elegant şi probabil printre cei mai buni statisticieni români, care lucrează pentru una dintre cele mai importante organizaţii din lume şi care cară după el zeci de teste pentru puşti. Stă aproape în fiecare duminică două ore, încercînd să mai înveţe pe încă un puști cum e cu literele alea afurisite. Doi dintre cei mai buni jurnalişti pe care îi ştiu vin şi ei două ore duminica şi lucrează cu puştii de care s-au ataşat tare.

Pentru Gabriela, scările celor trei etaje sînt un chin, pentru că şcoala în care facem temele, ca multe alte şcoli în Bucureşti, nu este aproape deloc pregătită pentru a primi persoane cu dizabilităţi. Copiii sînt superîncîntaţi de ea şi există o competiţie foarte serioasă pentru cine are privilegiul de a face temele cu „doamna“.

Azi, Raluca a venit cu un picior în ghips pentru că nu a vrut să îşi dezamăgească copilul cu care a făcut teme cîteva săptămîni la rînd. A venit împreună cu Maria. Maria şi-a rupt tendonul lui Ahile jucînd fotbal cu puştii acum mai bine de un an şi, pentru cîteva luni bune, a venit în cîrje sau a fost mentoră şi motivul principal pentru care Toto a trecut clasa. Le am condus pe amîndouă acasă. Cînd s-au dat jos din maşină m-am gîndit că mi-aş fi putut imagina cu greu să am prieteni mai tari decît cei pe care îi am.

Am plecat apoi la aeroport. Cînd am ieşit din avion în Viena m am întîlnit cu Mădălina, care face unele dintre cele mai tari conferinţe din România. Mădălina cu care am aranjat transportul şi am cărat frigidere şi maşini de spălat prin ghetou. Sora ei ne-a ajutat de cîteva ori şi ea. Ne-am pupat elegant şi ne-am stabilit următoarea în­tîlnire în Ferentari. Acum, cînd termin articolul, altă Mădălina şi un Vlad îmi trimit poze de la muzeu, unde au fost împreună cu Armando şi Dario.

Sînt de zece ani înapoi în România. Am dat cu capul de o mulţime de pereţi şi am cîteva cucuie permanente. Am avut o grămadă de eşecuri şi am fost de multe ori iritat de lucrurile care nu merg. Dar România mea e una tare faină pentru că oamenii din jurul meu sînt oameni pe care îi admir şi cîteodată îi invidiez pentru ceea ce sînt şi ce fac.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

educatie financiara jpeg
Românii nu știu ce să facă cu banii. Ce spun antreprenorii despre succesul în afaceri: „nu m-am gândit niciodată să fac bani”
Românii sunt pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la educație financiară spun reprezentații unei puternice instituții bancare. Pe scurt, românii nu știu cum să gestioneze banii, cum să economisească, investească sau cheltuie.
plata cu cod QR  Foto RoPay png
Europa, nevoită să dezvolte un sistem alternativ de plată bazat pe coduri QR. În România, trei bănci îl folosesc deja
Tot mai multe bănci au implementat sisteme de plăți instant, dar experții avertizează că nu este suficient și că Europa va trebui să adopte o soluție alternativă de plată precum sistemele bazate pe coduri QR.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
Uită de Botox! 5 alimente care stimulează colagenul și netezesc ridurile
Din ce în ce mai multe persoane caută alternative naturale pentru a menține un aspect tineresc și radiant al pielii. Colagenul, proteina responsabilă de fermitatea pielii, părului și unghiilor, a devenit un element de bază în multe rutine de frumusețe.
Smoot and Hawley standing together, April 11, 1929 jpg
Istoria care riscă să se repete. Cum au ajuns taxele vamale ale lui Trump să semeneze cu un act catastrofal de acum 95 de ani
Noua politică de majorare a taxelor vamale la import abordată de președintele Donald Trump este un soi de deja-vu pentru istorici și economiști. Și asta în condițiile în care un act asemănător a fost adoptat de Congres în anul 1930. Acum 95 de ani consecințele creșterii taxelor a fost catastrofală.
drum sarmizegetusa jpg
Cele mai ingenioase drumuri construite în România au povești tulburătoare. Dacii și romanii s-au întrecut în inovații
Construite în epoci diferite, cu eforturi supraomenești, câteva drumuri faimoase din România atrag interesul călătorilor, atât prin spectaculozitatea lor, dar și prin poveștile stranii pe care le-au păstrat.
image png
Cum să curățați tălpile albe ale încălțărilor sport? Acest detergent făcut în casă, cu doar 2 ingrediente, îi va face să arate ca noi!
Dacă ai impresia că adidașii tăi sunt pe cale să "moară", mai oferă-le o șansă. Cu o pastă simplă, făcută din două ingrediente pe care le găsești în bucătărie, tălpile albe ale încălțărilor sport vor fi din nou ca noi.
vacanta mare munte insula jpg
Unde merg românii în vacanța de Paște. Topul celor mai căutate destinații
Românii și-au rezervat vacanța de Paște încă de anul trecut, cererea fiind cu aproximativ 15% mai mare atât pentru sejururi din țară, cât și din străinătate.
Battle of Mohi 1241 png
Ziua în care Europa s-a prăbușit în fața războinicilor stepei. Cum a influențat evoluția României cel mai mare dezastru din istoria Ungariei
Pe 11 aprilie 1241, Europa devenise vulnerabilă în fața uneia dintre cele mai cumplite amenințări din istoria continentului. Hordele din stepele Asiei au distrus regatul Ungariei, poarta către Occident, modelând destinul a mai multe popoare din zona central europeanǎ și de est.
blugi freepik jpg
La ce temperatură trebuie să spălăm blugii? Majoritatea se distrug încă de la prima spălare
Spălatul blugilor este o artă subtilă. Dacă îi arunci în mașina de spălat fără să te gândești la cum să-i îngrijești, riscurile sunt mari: blugii tăi preferați ar putea să devină doar o amintire.