Rică, Pavel şi Suedia

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Rică, Pavel şi Suedia jpeg

„Ne ducem să ne întîlnim cu regina Suediei!“ Domnul de la aeroport se uită la Rică de parcă ar fi întruchiparea brunetă a ultimului model de Boeing Dreamliner. Rică zîmbeşte cu gura pînă la urechi. Şi Pavel (Ionuţ). Amîndoi au un pic peste 14 ani, dar arată cam de 12. Sînt frumuşei foc, dar clar nu fac parte din grupul celor mai verzi dintre noi.

Omul pare îngrijorat. Apoi se uită la mine. Îmi zîmbeşte larg. Îmi strînge mîna şi mă felicită pentru ceea ce fac. Îmi spune că mă citeşte. Mă fîstîcesc. Trecem de controlul de la paşapoarte foarte repede. Ambii copii cască ochii mari la lumea din jur, la eleganţa locului şi apoi o tulesc la o fereastră, să vadă avioanele. Stau lipiţi de fereastră vreo 30 de minute.  

Avionul este o aventură. Sînt foarte entuziasmaţi de cît de tare merge avionul şi de nori. Apoi adorm. Îi trezesc înainte de aterizarea la Stockholm. Sînt extrem de impresionaţi şi de asta, şi trebuie să le răspund la cîteva zeci de întrebări. 

Sîntem aşteptaţi de vreo zece copii blonzi, cu un steag al României şi unul cu World’s Children’s Prize. Vor să îşi facă poze cu noi. Pavel glumeşte şi spune că probabil m-au confundat cu Salam.  

Mergem vreo 90 de minute pe autostradă. E o dubiţă Mercedes, iar Rică îmi spune de vreo cinci ori că e hidramată. Se întrec apoi la numit maşinile pe care le văd. Le povestesc despre Volvo şi apoi discutăm despre motoare. Pavel se plictiseşte şi cere nişte muzică şi e un pic dezamăgit că nu au manele.   

Trecem pe lîngă Stockholm şi priveliştea îi impresionează.  

Ajungem în Mariefred. Oraşul arată ca o poveste faină. E plin de raţe şi de gîşte şi Rică, fiindcă și-a trăit marea parte a vieţii lui în delta de la Văcăreşti, e un pic şocat că nimeni nu pare interesat de o ciorbă sau de o friptură. Sînt şi destule lebede, dar absolut neinteresante pentru el, undeva departe, pe lac. Raţele sînt pe poteca pe care mergem noi.  

Palatul pare şi el desprins din desenele animate, după cum bine constată Ionuţ. Mă întreabă dacă au rechini sau crocodili în canalul care separă castelul de oraş. Hotelul în care stăm e şi el, parcă, desenat. E o căsuţă din lemn, cu un interior de casă veche suedeză şi cu toate facilităţile posibile, dar totul făcut cu un bun gust desăvîrşit.  

Dorm tun după ce mănîncă rapid cam cît pentru trei familii măricele de suedezi. Ne trezim de dimineaţă la 6,30. Termină toată pîinea de la micul dejun şi sînt foarte impresionaţi de cîte tipuri de gem şi de sucuri avem. Un pic dezamăgiţi că toate sucurile sînt naturale.  

Ne ducem să vizităm o şcoală şi am şocul vieţii. Sînt vreo 150 de copii care ne aşteaptă de parcă am fi varianta cea mai şmecheră a trupei ABBA. Cei mici au discutat despre noi şi ştiu şi ei tot ce am făcut. Ne întreabă o mulţime de lucruri, jucăm fotbal, baschet, tenis de masă şi cîntăm. Pavel cîntă, ca să fiu cinstit. Ceea ce facem eu şi Rică nu se poate numi cîntat.  

Nivelul lor de engleză este incredibil. Întreb dacă este o şcoală privată sau de bogătani. Mi se răspunde că e o şcoală de cartier absolut normală.  

Facilităţile şcolii sînt năucitoare. Sală de muzică, atelier de lucrat în lemn, atelier de artă, atelier de cusut. La fiecare 26 de copii sînt doi profesori şi doi asistenţi. Elevii sînt în ciorapi, se stă pe jos, se lucrează pe laptop, copiii folosesc tot felul de jocuri educaţionale. Au un cabinet medical care ar stîrni invidia clinicilor private din Bucureşti.  

Cantina de la şcoală ar putea şi ea să funcţioneze lejer în rol de restaurant bunicel la noi. Există două variante de băuturi. Apă şi lapte. Meniul include o mulţime de legume, peşte, supă şi o mîncare chinezească. Nu au dulciuri, dar oferă fructe.  

Ne întoarcem pe seară la Mariefred. Sîntem opriţi pe stradă de zeci de ori de copii sau adulţi care vor să ne felicite. Raţele nu ne cer nimic, dar la cum au decurs lucrurile pînă acum nu ne-ar mira dacă ar vrea şi ele un selfie cu ultima generaţie de iPhone pentru raţe. Despre regină şi alte peripeţii din Suedia, în următoarea postare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Castelul corvinilor din Hunedoara (54) JPG
Cetățile dacice sacrificate în numele progresului. Fortărețe „electrificate” și acoperite cu relee de telecomunicații
Peste o sută de cetăți și fortificații antice au fost descoperite în România. Cele mai faimoase dintre ele au fost incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO, însă majoritatea au rămas puțin cunoscute românilor, iar unele monumente istorice au fost complet neglijate.
Inflamația cronică: adevăratul inamic al inimii Foto DMS
Nu colesterolul, ci inflamația cronică îți amenință inima. 4 soluții esențiale pentru a o ține sub control
Inflamația cronică este pericolul tăcut care afectează inima și metabolismul, nu colesterolul. Află cele 4 obiceiuri simple care te ajută să o ții sub control și să-ți protejezi sănătatea pe termen lung.
cuplu schi franta profimedia jpg
S-au căsătorit pe schiuri, la 2.400 m altitudine
O mireasă a coborât pe schiuri până la altar, îmbrăcată în rochie de mireasă, și s-a căsătorit la peste 2.400 de metri altitudine, în vârful unui munte acoperit de zăpadă.
Pensii private - pensie FOTO 123 RF
Tot mai mulți angajatori oferă pensie privată Pilonul III pentru a-și păstra angajații. Câți bani pot avea românii la pensionare
Pe fondul presiunii tot mai mari asupra sistemului public de pensii, dar și al competitivității în piața muncii, angajatorii din România includ în tot mai multe cazuri contribuția la pensia privată facultativă în pachetul de salarial.
phishing
Ce este phishingul juridic și cum se pot proteja românii de astfel de fraude cibernetice
Pe fondul accelerării digitalizării în sectorul serviciilor profesionale, România se confruntă cu o nouă formă de criminalitate informatică, puțin cunoscută până acum: phishingul juridic.
Al Pacino  foto   Shutterstock jpg
25 aprilie: Ziua în care s-a născut marele actor Al Pacino
Al Pacino, Lia Manoliu sau Ella Fitzgerald sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi. La 25 aprilie 1792 a fost compusă „La Marseillaise”, iar în 1792 a fost folosită pentru prima oară o ghilotină.
image png
Cum să își cureți cada și să o faci să străluceacă în doar câteva minute, fără chimicale. Cele mai bune trucuri pe care trebuie să le știe oricine
Cada – un refugiu pentru relaxare, dar și un magnet pentru depuneri de săpun, urme de apă dură și mucegai.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Nicușor Dan, despre plângerea făcută de AEP la Parchetul General împotriva sa: „Trebuie să răspundă cineva din instituțiile astea”
Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale, a spus despre plângerea pe care i-a făcut-o Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la Parchetul General că cineva dintre aceste instituții trebuie să răspundă.
Charles Proteus Steinmetz jpg
Inginerul care a cerut uzinelor Ford 10.000 de dolari doar pentru o idee. Povestea incredibilă a geniului diform care a deschis era electrică în SUA
Charles Proteus Steinmetz, un geniu al ingineriei electrice a rămas faimos pentru cea mai scumpă factură pentru o intervenție aparent banală. Acesta a încasat de la uzinele Ford în jur de 10.000 de dolari doar pentru un semn cu creta și o idee. Steinmetz a inaugurat era electrică în USA.