Reţete pentru cei ce se tem de moarte

Daniela BRATU
Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Reţete pentru cei ce se tem de moarte jpeg

În omul de astăzi, exaltat de apariţia a tot felul de leacuri menite să-i curme nefericirea (dintre care merită menţionate remediile împotriva ridurilor, a stresului sau a tristeţii), poate lua naştere gîndul că într-o bună zi i se va pune la dispoziţie şi un remediu împotriva fricii de moarte. La ce bună aşteptarea unui medicament miraculos, cînd arhivele cinematografiei prescriu, încă din 1978, tratamentul contra fricii de moarte? Reţeta se obţine în urma vizionării filmului La Chambre Verte, în regia lui François Truffaut, film ce redă o poveste a cărei acţiune este plasată într-un mic oraş din Franţa, la zece ani după sfîrşitul Primului Război Mondial. Povestea îl are în centru pe Julien Davenne, un jurnalist rămas văduv cu ani în urmă. În ciuda pierderii soţiei (Julie), el continuă să i se dedice, adunînd într-o cameră verde toate obiectele ei. Obsesia pentru Julie devine un adevărat cult al morţii odată cu proiectul de a transforma o capelă într-un spaţiu consacrat tuturor cunoscuţilor pierduţi.

La Chambre Verte, această amplă metaforă a morţii, aduce însă un veritabil elogiu vieţii. Soldaţii pieriţi în război, decesul „mult iubitei“ Geneviève, dispariţia hilară a lui Paul Massigny, moartea soţiei şi a tuturor cunoscuţilor ale căror chipuri încremenite dau viaţă capelei, toate acestea sînt un fals discurs despre moarte.

Iar asta din simplul motiv că Julien ajunge să nu se mai gîndească la propriul sfîrşit, preocupîndu-se doar de „viaţa“ celor dispăruţi. Să vieţuieşti prin moartea celorlalţi sau, altfel spus, să te ţină în viaţă tocmai gîndul la cei ce nu mai sînt! Cum ar putea pierderea unui apropiat să te înalţe, să te facă să-ţi duci existenţa în cel mai intens mod cu putinţă? Cum s-ar putea găsi într-un eveniment sfîşietor o sursă a vieţii? Ei bine, răspunsul rezultă din atitudinea lui Davenne.

Astfel, cum Julie încetează să mai facă parte din universul său, Davenne decide să depăşească tragedia rămînînd în mijlocul ei. Nu alege moartea, ci are curajul de a trece de partea vieţii excluzînd ideea sinuciderii. El doreşte să trăiască. Vlagă, vigoare, vitalitate, viaţă! A trăi nu înseamnă, pentru Davenne, a se avînta în labirintul în care se pierd majoritatea cunoscuţilor săi, în labirintul fără de sfîrşit al căutărilor unor noi iubiri şi unor noi prietenii. El nu pătrunde în cercul ameţitor al înlocuirii morţilor cu viii. A trăi înseamnă a spune stop acestei nebunii. Impulsul pe care dragostea de viaţă îl dă este de a te concentra doar asupra a ceea ce ai mai de preţ. Davenne anulează întreaga realitate, refuză viul şi se apleacă numai asupra iubirii lui pentru Julie. Îşi construieşte viaţa nu după cum se face sau se zice. Davenne duce o existenţă autentică şi îşi ridică traiul la rangul unei vieţi care contestă moartea. Mai mult, el îşi iubeşte atît de mult viaţa (dedicată soţiei decedate), încît uită de propria-i moarte. Altfel spus, în imposibila încercare de a-şi învia soţia, găseşte un sens pentru propria existenţă. Strădania de a umple camera de obiectele soţiei sale şi proiectul ulterior al reamenajării capelei îl motivează mai mult ca niciodată să trăiască, reuşind să deschidă vieţii o poartă îndelung ignorată de restul oamenilor: a trăi pentru cei morţi, nu pentru cei vii; a-i iubi pe cei morţi în locul celor vii. Nimic macabru aici. Sîntem în faţa unei renaşteri spirituale a personajului.

Existenţa lui Davenne capătă sensuri pe care viaţa nu le-a avut niciodată pentru vreun alt om. A trăi pentru cei morţi, asta sfidează orice bun-simţ şi orice intuiţie. Iar pentru că ajunge în punctul în care se închină în faţa morţii şi toate faptele sale sînt ofrande aduse acesteia, primeşte mult rîvnita răsplată de a nu se mai teme de moarte. Drept urmare, în infinita-i repetare a gîndului morţii soţiei sale, Davenne trece cu vedere peste faptul că şi el este o fiinţă supusă pieirii. Obţinem astfel reţeta truffautiană pentru a nu ne mai teme de moarte: să dăm uitării moartea. Adio cu memento mori! Adio cu angoasa heideggeriană! Să uităm că există un început şi un sfîrşit pentru fiecare dintre noi, să uităm că sîntem oameni. Nu există altă soluţie prin care omul să spulbere obsesia propriei sale efemerităţi decît ignorarea statutului de muritor. Julien Davenne suspendă gîndul că e condamnat la moarte sfîrşind prin a fi condamnat la viaţă. 

Daniela Bratu este studentă a Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii şi cîştigătoarea primei ediţii a Concursului „Viorica Bucur“, desfăşurat în perioada 4 noiembrie – 4 decembrie 2011 şi organizat de Make a Point în colaborare cu Fundaţia CineMAiubit şi cu sprijinul Dilema veche. Mai multe pe www.makeapoint.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ana maria razvan lucescu foto fanatik jpeg
Drumul neștiut ales de soția lui Răzvan Lucescu. Ana Maria a obținut cel mai înalt nivel de competență posibil
Antrenorul lui PAOK Salonic are o consoartă care nu se complace în mediocritate.
Freddie Mercury  foto   Profimedia jpeg
Freddie Mercury a avut o fiică secretă. Misterul, dezvăluit într-o biografie: „Am avut o relaţie apropiată şi plină de iubire, m-a adorat”
Freddie Mercury, solistul trupei Queen, a avut o fiică secretă, cu care a avut o relaţie apropiată până la moartea sa în 1991, potrivit unei noi biografii a solistului trupei Queen.
vreme ploi jpg
Prognoza meteo, 24 mai: Vreme instabilă, cu ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină
Meteorologii au anunțat pentru sâmbătă, 24 mai 2025, fenomene de instabilitate atmosferică care vor fi însoțite inclusiv de intensificări ale vântului, averse și descărcări electrice.
Ianis Hagi facebook jpg
ceai de ghimbir jpeg
Ce beneficii ai dacă bei ceai de ghimbir cu lămâie
Atât ghimbirul, cât şi lămâia au beneficii dovedite, care sunt amplificate prin asocierea lor sub formă de ceai. Simptomele răcelilor, precum şi indigestiile şi alte neplăceri pot fi ameliorate prin consumul acestui ceai.
Donald Trump si Barack Obama strangandu-si mainile pe treptele Capitoliului FOTO EPA-EFE
Obama a început totul, Trump a continuat. Analiza care dărâmă miturile despre politica externă americană
Expertă în relații internaționale, specializată pe analiza informațiilor și sociololgie politică în SUA și în zona Orientului Mijlociu, Ioana Constantin-Bercean analizează politica externă promovată de cei mai vizibili președinți americani din ultimele două decenii, Barack Obama și Donald Trump.
BeFunky collage (90) jpg
Clafoutis cu căpșuni, desertul ideal al sezonului, ușor de pregătit și extrem de savuros. Ingredientul secret pentru o textură fină. VIDEO
A început sezonul căpșunilor, iar piețele sunt pline de fructe proaspete, dulci și parfumate. Ce mod mai bun de a profita de această abundență decât printr-un desert clasic franțuzesc reinterpretat cu gust românesc? Astăzi vă propunem un preparat care combină simplitatea cu rafinamentul.
Situația de pe frontul din Pokrovsk este difcilă FOTO Profimedia jpg
Noua tactică a armatei ruse de a „strangula” forțele ucrainene
Rusia apelează la o tactică militară în trei pași pentru a aduce la epuizare trupele ucrainene aflate deja sub o mare presiune pe linia frontului, relatează The Telegraph, citând experți.
Ladislau Boloni, Facebook jpg