Regina tenisului

Publicat în Dilema Veche nr. 808 din 15-21 august 2019
Regina tenisului jpeg

Încă nu s-a confirmat că Bianca Andreescu ar fi „regina dramei“, dar poate deveni regina tenisului?

Ah, cîteodată e unul şi acelaşi lucru! Pentru că atunci cînd Kerber i-a lipit această caracterizare canadiencei cu origini româneşti – „cea mai mare regină a dramei dintre cîte au existat“ după ce Andreescu a primit îndelungi îngrijiri medicale înainte de a o bate la Miami –, a uitat probabil de Sharapova, suverană absolută în a mixa jocul de tenis cu cel de teatru. Doar că noi nu ne putem şterge din amintire felul în care i-a „furat“ lui Halep o finală de Roland Garros, utilizînd toate trucurile imaginabile şi permise de arbitri căzuţi în admiraţia mironosiţei din Niagan. Bianca, să nu se supere îmbufnata Angélique, nu are talentul ăsta. Nu e vreo Bouchard şi nici nu vrea să fie. Costumul de tenis îi vine mai firesc decît cel de baie. Face parte din generaţia de femei care n-au chef să împrăştie farmece „pour des mâles en mal d’amour“ pentru ca mai apoi să fie taxate ca atare. Bianca vrea să joace, să cîştige, să rămînă în istorie cumva. O vrea şi o spune. Ce nu mai ştie Kerber e că accidentările au făcut-o o vreme să se antreneze într-un scaun cu rotile, de aceea orice afecţiune e privită, îmi imaginez, cu infinite precauţii. Frica o ţine cîteodată îndelung la podea pentru a primi îngrijiri, nu dorinţa de a-şi scoate din mînă adversara. Culmea e că acum a cîştigat Rogers Cup după ce Serena a abandonat din cauza durerilor la spate de care suferă şi Bianca. Şi ce a urmat a fost ca într-un film. Asta „dramă“! Dialogul ca între fete a făcut senzaţie prin firescul lui. Bianca a venit lîngă Serena care era în lacrimi, i-a luat mîinile în mîinile ei şi i s-a aşezat la picioare, încercînd să o consoleze aşa cum o elevă ar face o cu o colegă de clasă care a luat o notă proastă. Bianca nu are încă sceptrul tenisului, dar e pe cale să devină un lider de imagine al unei generaţii dezinhibate, dezinvolte, cu care te poţi identifica dacă eşti cu toate mobilele la locul lor. În timpul turneului, în ritmul interviurilor în română, s-a văzut o clară îmbunătăţire a felului în care rosteşte în limba părinţilor ei. Acum vrea să înveţe franceza, cealaltă limbă a ţării sale. Bianca vrea să înveţe, asta e poanta. N-ar fi rău să învăţăm asta de la ea.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.