Regina și prim-ministrul

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
image

Are un caracter puternic, un aer autoritar, reflexiv, uimitor la un copil atît de mic. Așa sună prima referință din istorie a lui Winston Churchill în ceea ce o privește pe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit. Gîndul politicianului britanic a rămas consemnat într-o scrisoare pe care i-a trimis-o soției sale în septembrie 1928 de la Castelul Balmoral, unde se afla în vizită. Chiar dacă prințesa Elisabeta avea doar doi ani la momentul respectiv, impresia pe care i-a lăsat-o lui Churchill a fost confirmată de istorie ulterior. Ironic (sau nu), chiar acesta a fost cel dintîi prim-ministru al Reginei.

La aflarea veștii că Elisabeta a preluat tronul, după moartea Regelui George al VI-lea, pe 6 februarie 1952, Winston Churchill, pe atunci șef al Guvernului britanic, nu s-a arătat prea încîntat. Vîrsta noii suverane, 26 de ani, l-a făcut să remarce că este doar un copil. În scurt timp, însă, s-a răzgîndit total (avea acest obicei uneori...) și a devenit unul dintre cei mai mari admiratori ai Reginei Elisabeta a II-a. Nimeni altcineva, de pe tot globul, nu ar fi putut îndeplini mai bine acest rol, a mărturisit Churchill prin vocea biografului său oficial Lord Moran.

Respectul și admirația dintre cei doi lideri au fost reciproce, neexcluzînd unele momente, poate, mai complicate. Oricum, Winston Churchill a avut o contribuție semnificativă în startul domniei Reginei Elisabeta a II-a. Suverana s-a putut baza pe acesta pentru a înțelege mai bine cum funcționează relația complexă dintre Coroană, Guvern, Parlament și popor. În plus, Churchill i-a dezvăluit multe dintre încurcăturile ițelor partidelor politice britanice. Dacă nici el nu era maestru… 

Cum orice maestru trebuie să se și retragă la un moment dat, la fel s-a întîmplat și cu cel dintîi prim-ministru al Reginei Elisabeta a II-a, care a demisionat în aprilie 1955, la 80 de ani. Regina a transmis în scris (de mînă): Nici un prim-ministru care urmează nu va putea să îl înlocuiască pe primul meu prim-ministru căruia atît eu, cît și soțul meu îi datorăm atît de mult și căruia îi voi fi întotdeauna profund recunoscătoare pentru îndrumarea înțeleaptă pe care mi-a oferit-o în primii mei ani de domnie.  

Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.

Poate pentru că istoria-i în egală măsură și despre cum să respecți, dar și despre cum să adaptezi unele reguli. 

Ne-ar putea confirma James Bond sau ursulețul Paddington.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Winston Churchill © wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.