Regina-mamă Elena a României

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Regina mamă Elena a României jpeg

Fie și numai datorită titulaturii „Regina-mamă“ (dar, desigur, nu numai din acest motiv), Elena a României merită evocată în această perioadă. Mai ales că ultimele știri dezvăluie intenția autorităților de a aduce trupul reginei din Elveția, unde aceasta a fost înmormîntată, la Curtea de Argeș, unde îi este locul, alături de ceilalți membri ai monarhiei române.

Regina-mamă Elena și-a pus amprenta iremediabil pe destinul și caracterul fiului său, Regele Mihai I al României, așa cum regele însuși a declarat, construind o relație mamă-fiu cu adevărat specială, deși supusă vicisititudinilor destinului.

La un moment dat, o altă preocupare dragă a Reginei Elena a devenit Castelul Săvîrșin, începînd cu anul 1943. Atunci, Regele Mihai I a cumpărat domeniul și reședința de la Săvîrșin, care aparținuseră contelui Carol Hunyady (pînă la moartea acestuia, în 1932). Unele surse susțin că regele a cumpărat domeniul de la Săvîrșin în mare parte îndemnat de dorința populației din Transilvania, care insista ca suveranul să aibă o locuință în regiune.

Mobilierul care rămăsese în castel, dar pe care Regele Mihai I nu îl cumpărase, a fost expediat la Budapesta, iar apoi a început restaurarea construcției, aflată într-o stare de degradare destul de avansată care nu permitea locuirea. Firma Emil Prager a executat lucrările de renovare, după planurile arhitectului Mario Stoppa, castelul devenind un loc cu un confort sporit prin numeroasele amenajări. În ceea ce privește interiorul, Regina-mamă Elena s-a ocupat cu entuziasm de acest aspect. Și cu mult talent. Regina a mobilat Castelul Săvîrșin în stilul caselor englezești de la țară și a considerat că „munca ei de acolo a fost una dintre cele mai mari realizări în privința decorațiunilor interioare“. Nu e greșit să spunem că reședința regală din județul Arad a devenit un soi de marcă personală a mamei Regelui Mihai I.

Regina Elena s-a inspirat și din decorul din jur. Era absolut încîntată de casele țărănești din satele aflate în împrejurimile castelului (pe care le vizita des alături de doamna Catargi), de curățenia lor strălucitoare, de mobilierul vechi și de învelitorile colorate țesute în manieră unică.

Mama și fiul au început să petreacă din ce în ce mai mult timp la Săvîrșin, mai ales după ce Regele a început să ia lecții de zbor pe aerodromul din apropiere. Pasiunea lui Mihai I a fost molipsitoare, iar Reginei Elena a început, de asemenea, să îi placă să zboare, devenind fascinată de lupingurile și de diversele acrobații aeriene pe care le făcea pentru ea colonelul Udriski, instructorul de zbor al lui Mihai.

Astăzi, Castelul de la Săvîrșin pare că se apropie din ce în ce mai mult de farmecul semănat acolo de Regina Elena, amintind că România a avut (și) o Regină-mamă.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.