Regina-mamă Elena a României

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Regina mamă Elena a României jpeg

Fie și numai datorită titulaturii „Regina-mamă“ (dar, desigur, nu numai din acest motiv), Elena a României merită evocată în această perioadă. Mai ales că ultimele știri dezvăluie intenția autorităților de a aduce trupul reginei din Elveția, unde aceasta a fost înmormîntată, la Curtea de Argeș, unde îi este locul, alături de ceilalți membri ai monarhiei române.

Regina-mamă Elena și-a pus amprenta iremediabil pe destinul și caracterul fiului său, Regele Mihai I al României, așa cum regele însuși a declarat, construind o relație mamă-fiu cu adevărat specială, deși supusă vicisititudinilor destinului.

La un moment dat, o altă preocupare dragă a Reginei Elena a devenit Castelul Săvîrșin, începînd cu anul 1943. Atunci, Regele Mihai I a cumpărat domeniul și reședința de la Săvîrșin, care aparținuseră contelui Carol Hunyady (pînă la moartea acestuia, în 1932). Unele surse susțin că regele a cumpărat domeniul de la Săvîrșin în mare parte îndemnat de dorința populației din Transilvania, care insista ca suveranul să aibă o locuință în regiune.

Mobilierul care rămăsese în castel, dar pe care Regele Mihai I nu îl cumpărase, a fost expediat la Budapesta, iar apoi a început restaurarea construcției, aflată într-o stare de degradare destul de avansată care nu permitea locuirea. Firma Emil Prager a executat lucrările de renovare, după planurile arhitectului Mario Stoppa, castelul devenind un loc cu un confort sporit prin numeroasele amenajări. În ceea ce privește interiorul, Regina-mamă Elena s-a ocupat cu entuziasm de acest aspect. Și cu mult talent. Regina a mobilat Castelul Săvîrșin în stilul caselor englezești de la țară și a considerat că „munca ei de acolo a fost una dintre cele mai mari realizări în privința decorațiunilor interioare“. Nu e greșit să spunem că reședința regală din județul Arad a devenit un soi de marcă personală a mamei Regelui Mihai I.

Regina Elena s-a inspirat și din decorul din jur. Era absolut încîntată de casele țărănești din satele aflate în împrejurimile castelului (pe care le vizita des alături de doamna Catargi), de curățenia lor strălucitoare, de mobilierul vechi și de învelitorile colorate țesute în manieră unică.

Mama și fiul au început să petreacă din ce în ce mai mult timp la Săvîrșin, mai ales după ce Regele a început să ia lecții de zbor pe aerodromul din apropiere. Pasiunea lui Mihai I a fost molipsitoare, iar Reginei Elena a început, de asemenea, să îi placă să zboare, devenind fascinată de lupingurile și de diversele acrobații aeriene pe care le făcea pentru ea colonelul Udriski, instructorul de zbor al lui Mihai.

Astăzi, Castelul de la Săvîrșin pare că se apropie din ce în ce mai mult de farmecul semănat acolo de Regina Elena, amintind că România a avut (și) o Regină-mamă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.