Regina-mamă Elena a României
Fie și numai datorită titulaturii „Regina-mamă“ (dar, desigur, nu numai din acest motiv), Elena a României merită evocată în această perioadă. Mai ales că ultimele știri dezvăluie intenția autorităților de a aduce trupul reginei din Elveția, unde aceasta a fost înmormîntată, la Curtea de Argeș, unde îi este locul, alături de ceilalți membri ai monarhiei române.
Regina-mamă Elena și-a pus amprenta iremediabil pe destinul și caracterul fiului său, Regele Mihai I al României, așa cum regele însuși a declarat, construind o relație mamă-fiu cu adevărat specială, deși supusă vicisititudinilor destinului.
La un moment dat, o altă preocupare dragă a Reginei Elena a devenit Castelul Săvîrșin, începînd cu anul 1943. Atunci, Regele Mihai I a cumpărat domeniul și reședința de la Săvîrșin, care aparținuseră contelui Carol Hunyady (pînă la moartea acestuia, în 1932). Unele surse susțin că regele a cumpărat domeniul de la Săvîrșin în mare parte îndemnat de dorința populației din Transilvania, care insista ca suveranul să aibă o locuință în regiune.
Mobilierul care rămăsese în castel, dar pe care Regele Mihai I nu îl cumpărase, a fost expediat la Budapesta, iar apoi a început restaurarea construcției, aflată într-o stare de degradare destul de avansată care nu permitea locuirea. Firma Emil Prager a executat lucrările de renovare, după planurile arhitectului Mario Stoppa, castelul devenind un loc cu un confort sporit prin numeroasele amenajări. În ceea ce privește interiorul, Regina-mamă Elena s-a ocupat cu entuziasm de acest aspect. Și cu mult talent. Regina a mobilat Castelul Săvîrșin în stilul caselor englezești de la țară și a considerat că „munca ei de acolo a fost una dintre cele mai mari realizări în privința decorațiunilor interioare“. Nu e greșit să spunem că reședința regală din județul Arad a devenit un soi de marcă personală a mamei Regelui Mihai I.
Regina Elena s-a inspirat și din decorul din jur. Era absolut încîntată de casele țărănești din satele aflate în împrejurimile castelului (pe care le vizita des alături de doamna Catargi), de curățenia lor strălucitoare, de mobilierul vechi și de învelitorile colorate țesute în manieră unică.
Mama și fiul au început să petreacă din ce în ce mai mult timp la Săvîrșin, mai ales după ce Regele a început să ia lecții de zbor pe aerodromul din apropiere. Pasiunea lui Mihai I a fost molipsitoare, iar Reginei Elena a început, de asemenea, să îi placă să zboare, devenind fascinată de lupingurile și de diversele acrobații aeriene pe care le făcea pentru ea colonelul Udriski, instructorul de zbor al lui Mihai.
Astăzi, Castelul de la Săvîrșin pare că se apropie din ce în ce mai mult de farmecul semănat acolo de Regina Elena, amintind că România a avut (și) o Regină-mamă.