Regim ┼či diet─â

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Loaz─â jpeg

Dac─â lu─âm ├«n considerare doar defini┼úiile din dic┼úionarele noastre curente, lucrurile par simple: regimul are o semnifica┼úie foarte general─â ┼či acoper─â situa┼úii destul de diferite, desemn├«nd sistemele de reguli care guverneaz─â via┼úa politic─â, anumite domenii ale societ─â┼úii, stilul de via┼ú─â (inclusiv de alimenta┼úie) al persoanelor, ba chiar unele condi┼úii naturale ┼či rela┼úii gramaticale, ├«n vreme ce dieta are un ├«n┼úeles mai restr├«ns, de ÔÇ×regim alimentar special, recomandat ├«n caz de boal─â, pentru p─âstrarea s─ân─ât─â┼úii, sc─âderea greut─â┼úii corporale etc.ÔÇť (DEX).

Conservatorismul lexicografic nu permite ├«nregistrarea tuturor preferin┼úelor ┼či a evolu┼úiilor uzului; unele expresii ┼či istorii se mai pot reface doar pe baza textelor mai vechi ┼či din amintiri. Pentru cura de sl─âbire, de exemplu, tot mai des desemnat─â ast─âzi prin cuv├«ntul diet─â, a fost preferat, timp de decenii, termenul regim. E drept, aceast─â accep┼úie a lui regim (ne├«nregistrat─â ca atare de majoritatea dic┼úionarelor) persist─â ├«n uz, a┼ča cum o atest─â Internetul. F─âr─â vreo precizare suplimentar─â, regim (cu sensul ÔÇ×regim de sl─âbireÔÇť) intr─â ├«n expresiile a ┼úine regim, a fi la regim, a pune la regim: ÔÇ×Vedeta ┼úine regim de c├«nd se ┼čtie ┼či a ├«ncercat diferite diete de-a lungul timpuluiÔÇť (tabu.ro); ÔÇ×acum e la regim, ca s─â se men┼úin─â ├«n form─âÔÇť (enational.ro); ÔÇ×Michelle Obama i-a pus la regim pe angaja┼úii Casei AlbeÔÇť (economica.net). Specializarea semantic─â e tipic─â pentru situa┼úiile ├«n care un substantiv cuprins ├«ntr-o construc┼úie stabil─â absoarbe ├«n sensul s─âu ┼či ├«n┼úelesul atributului celui mai frecvent: tot astfel, c├«nd se spune c─â cineva are temperatur─â, se implic─â ideea c─â e vorba de o temperatur─â mare.

De┼či regim continu─â s─â fie folosit cu acest sens, e tot mai evident─â ├«nlocuirea sa prin diet─â, chiar ├«n expresiile trecute ├«n revist─â mai sus: ÔÇ×A.M. merge din nou la sal─â ┼či ┼úine diet─â, dar se pl├«ngeÔÇť (click.ro); ÔÇ×Dieta celor care nu pot ┼úine diet─âÔÇť (femeia.ro); ÔÇ×A.M. e la diet─â! N-o s─â-┼úi vin─â s─â crezi c├«te kilograme a sl─âbit ├«n doar o s─âpt─âm├«n─â! Afl─â ce m─ân├«nc─âÔÇť (wowbiz.ro); ÔÇ×O.L. e la diet─â! Uite cum arat─â dup─â ce a sl─âbit 10 kgÔÇť (ele.ro); ÔÇ×pentru acest rol, actorul a fost pus s─â sl─âbeasc─â, astfel ├«nc├«t a fost pus la diet─â pentru a putea ob┼úine rolul principalÔÇť (unica.ro). Se observ─â, ├«n citatele de mai sus, stilul inconfundabil al tabloidelor, de o simplitate dezarmant─â, altern├«nd apelul interjec┼úional cu abuzul tautologic.

Dac─â regim pierde teren, cel pu┼úin ├«n limbajul gazet─âresc, ├«n favoarea lui diet─â, circula┼úia sa este nelimitat─â ├«n comentariul politic. S├«nt zeci de mii de atest─âri ale sintagmelor formate din termenul regim ┼či numele propriu al unui pre┼čedinte sau prim-ministru. Contextele s├«nt de obicei critice, polemice: ÔÇ×Antonescu critic─â dur ┬źregimul B─âsescu┬╗ÔÇť, (zf.ro, 23.02.2013); ÔÇ×Aspecte ale genocidului comis de regimul B─âsescu ├«mpotriva rezervi┼čtilor Rom├ónieiÔÇť (corectnews.com, 11.04.2013); ÔÇ×Declara┼úia politic─â se intituleaz─â ┬źRegimul N─âstase, un nou ├«nceput┬╗ÔÇť (Camera Deputa┼úilor, 5.03.2013) etc. De fapt, uzul politic al termenului oscileaz─â ├«ntre o accep┼úie neutr─â (├«n sintagme descriptive de tipul regim parlamentar, regim preziden┼úial etc.) ┼či una depreciativ─â, mai ales ├«n asociere cu un nume propriu. Dic┼úionarele engleze┼čti noteaz─â, de obicei, aceast─â specializare peiorativ─â (engl. regime, ├«n Oxford English Dictionary ┼či ├«n Wikipedia, e definit ca ÔÇ×a government, especially an authoritarian oneÔÇť), care nu este ├«ns─â consemnat─â de cele franceze (de exemplu, de Tr├ęsor de la langue fran├žaise informatis├ę). ├Än rom├ón─â, mi se pare c─â ├«n folosirea lui regim domne┼čte ambiguitatea: ar fi interesant de ┼čtiut dac─â cei care folosesc termenul ├«i atribuie mai cur├«nd o accep┼úie neutr─â, de ÔÇ×form─â de guvern─âm├«ntÔÇť, sau implic─â o acuza┼úie de autoritarism.

Istoria e, de fapt, mai veche, oscila┼úia ├«ntre accep┼úia neutr─â ┼či cea acuzatoare persist├«nd ├«n timp. Atestat ├«n secolul al XIX-lea, regim era folosit ├«n discursul politic rom├ónesc ├«n moduri nu foarte diferite de cele de azi. ├Än volumul al V-lea al discursurilor sale, Titu Maiorescu afirma c─â ÔÇ×l├«ncezeala parlamentar─â de care suferiser─â mai ales cei din urm─â patru ani ai regimului Br─âtianu pare a se continua ┼či sub regimul SturdzaÔÇť (1915, p. 21); ├«ntr-un discurs din 1899, polemiza cu un adversar: ÔÇ×d-ta ziceai ├«n contra lui Ioan Br─âtianu: ┬źregimul corup┼úiei ┼či al teroarei┬╗ÔÇť (p. 407). Termenul a fost folosit ┼či dup─â 1947 (├«n Constitu┼úia din 1952 ap─ârea formularea ÔÇ×Regimul de stat al Republicii Populare Rom├óne este regimul democra┼úiei populare, care reprezint─â puterea oamenilor munciiÔÇť), ceea ce a produs ├«n uzul oral, cel pu┼úin ├«n primele decenii, construc┼úii aluzive ┼či conota┼úii negative (a fi cu regimulÔÇŽ).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucure┼čti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ┼či politic─â (Editura Universit─â┼úii Bucure┼čti, 2007) ┼či 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec┼úia ÔÇ×Via┼úa cuvintelorÔÇť, 2010).

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.