Regele Carol I, bucătăria și armata

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Cînd a ajuns în Romînia în 1866, Principele Carol nu prea a avut parte nici de casa, nici de masa pe care poate le-ar fi așteptat și care ar fi fost pe măsura statutului său. Dacă în ceea ce privește viitoarea reședință regală din București, casa Golescu, principele a pus întrebarea „Unde este palatul?” exact cînd ajunsese în fața clădirii, prima masă pe teritoriul românesc nu a fost nici ea prea fastuoasă.

După un drum de opt ore cu trăsura și altul de două ore cu pluta pe Jiu, Principele Carol a ajuns la Craiova, unde a fost primit cu multă căldură, dar cu o masă cu bucate înghețate de frigul nopții, așa cum chiar el menționează în memoriile sale. Cînd a ajuns la București, la casa Golescu, în schimb, situația culinară a fost una corespunzătoare contextului. Principele a participat la un prînz elegant în salonul cel mare.

Carol I nu era un vreun gurmand, dimpotrivă, cîteodată nu prea făcea față spectacolelor culinare tipic românești la care participa în diferitele vizite prin țară. Consecvent și riguros, și-a păstrat timp de 30 de ani bucătarul-șef, pe cunoscutul Papa Gilet, patronul restaurantului Frascatti de pe Calea Victoriei. Tot cu fidelitate își respecta și programul de mese. Lua micul dejun după plimbarea de dimineață, totul pînă în ora 10,30, apoi la 13 urma prînzul, la 17 ceaiul, iar la 20 avea loc cina, uneori și cu oaspeți invitați. La ora 23 se dădea stingerea la palat.

Menținem registrul militar (și culinar) și ajungem la armată, una dintre cele mai importante preocupări ale Principelui Carol, un militar veritabil la rîndu-i. Pentru a înlesni colaborarea dintre ofițerii săi, viitorul rege a introdus masa comună pentru ofițeri. El însuși obișnuia să stea la masă împreună cu aceștia și se declara încîntat „de buna dispoziție, de tactul și ținuta militărească”.

În altă ordine de... pahare, vinul preferat al lui Carol I era Bordeaux-ul, dar îi plăcea și vinul fabricat în țară, iar berea care ajungea pe mesele de la palat era furnizată de Azuga.

La desert, alegerea indiscutabilă era Grigore Capșa, prăjiturile lui fiind nelipsite de pe masa lui Carol I, care în 1869 l-a desemnat pe cofetar furnizor al Curții Princiare, iar în 1900 i-a oferit ordinul „Coroana României“ în grad de Comandor. 

O prăjitură Carol I (rețetă creată de Grigore Capșa la inaugurarea Canalului Porțile de Fier ale Dunării) ar fi binevenită, dar nu mai face parte din oferta cofetăriei. 

Este binevenită și o Joffre. De dragul istoriei. Care continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner mihai traistariu png
Donald Trump FOTO AFP
Trump promite un „anunț cutremurător” cât de curând: „Va fi ceva pozitiv pentru această țară și pentru cetățenii ei”
Donald Trump a stârnit speculații, după ce a declarat că pregătește „un anunț foarte, foarte important”, cu doar câteva zile înaintea unei vizite oficiale în Orientul Mijlociu.
Nicusor Dan face o plangere penala impotriva Elenei Lasconi la DIICTOT  Foto Inquam Photos George Calin (5) jpg
Nicușor Dan consideră o „prostie” planul lui George Simion de a concedia 500.000 de bugetari
Planul lui George Simion de a concedia o jumătate de milion de oameni din aparatul bugetar este considerat o prostie de către contracandidatul său, Nicușor Dan.
Pestera lui Adam Sursa Speologie org JPG
Peștera din România care a pus un speolog față în față cu moartea. Ce descoperiri au fost făcute în „iadul subteran”: „Într-un minut, temperatura a crescut până la sufocare”
Considerată una dintre cele mai periculoase peșteri din România, Peștera lui Adam din Munții Cernei continuă să fascineze speologi și pasionați de natură, prin fenomenele geotermale extreme și formațiunile sale rare.
Maria Marinescu, Andreea Esca, foto Instagram jpg
Cum a ajuns Maria Marinescu să fie concediată de Andreea Esca: „Ea este Fecioară, foarte riguroasă”
Maria Marinescu (46 de ani), designer de modă, a povestit cum s-a încheiat colaborarea sa cu Andreea Esca (52 de ani), după ce a fost concediată de la revista unde prezentatoarea de la PRO TV era redactor-șef.
DUMITRU COSTIN BNS FB jpg
„Este exclus”. Președintele BNS, după anunțul lui George Simion privind concedierea a 500.000 de bugetari: „Toată lumea va deconta această nebunie”
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a comentat declarația lui George Simion, care a spus că vrea să concedieze 500.000 de angajați de la stat.
JP Morgan foto flickr png
JP Morgan, cea mai mare bancă de investiții din lume, estimează că un euro va ajunge să valoreze 6 lei
JP Morgan, cea mai mare bancă din SUA, preconizează că leul românesc se va deprecia și mai mult în raport cu euro, astfel încât un euro va ajunge să valoreze 6 lei.
image png
George Simion nu avea de gând să dea case de 35.000 de euro românilor: „A fost forma noastră de marketing, de promovare”
Liderul AUR, George Simion, candidatul clasat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale, recunoaște că promisiunea caselor la 35.000 de euro a fost o strategie de marketing pentru campania la prezidențiale.
image png
Un alt azil al groazei în Dorohoi. Oameni ascunși în anexe întunecate, cu mucegai și miros de urină. S-au aplicat amenzi, dar centrul rămâne deschis
Un nou caz șocant zguduie sistemul de protecție socială din România. La Dorohoi, autoritățile au descoperit un adevărat „centru al groazei”, unde bătrâni și persoane cu dizabilități trăiau în condiții de-a dreptul inumane.