Redare

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
„Cu bule“ jpeg

Stilul didactic are o tendinţă recunoscută spre conservatorism, provenind din dorinţa justificată de a le transmite elevilor lucruri simple, verificate şi uşor de aplicat, dar şi din comoditatea profesorului care recurge la amintiri din propria experienţă de elev, dacă nu a învăţat (sau i se pare că nu a învăţat) prea multe de atunci. La această inerţie se mai poate adăuga rutina lecţiilor repetate la nesfîrşit (pornind de la manuale neschimbate timp de decenii). Inovaţia e de multe ori formală, manifestîndu-se într-un jargon profesional de ultimă oră, vehiculat mai ales în documentele oficiale ale breslei. În dialogul cu elevii şi în modelele de interpretare care li se oferă acestora persistă destule vechi clişee, în ciuda criticilor care li s-au adus între timp.

Sînt decenii de cînd critici, teoreticieni şi profesori de literatură recomandă evitarea verbului a reda în comentarea textelor literare. Frecvenţa cuvîntului e uşor de explicat: a reda e unul dintre acele verbe prin care se poate stabili o legătură între idei (o clasă semantică mai largă, incluzînd şi verbele copulative din gramatică). Echivalentele „mai elegante“ ale verbelor cu sens foarte general a fi, a avea şi a face alcătuiesc o serie de care tindem cu toţii să abuzăm în efortul de a redacta în registrul cultivat: a consta, a reprezenta, a conţine, a realiza, a crea etc. A reda e un fel de a face care are ca subiect un autor sau textul său literar, iar ca obiect – lumea imaginară, emoţiile produse etc. Defectul principal al termenului e că transmite inevitabil o viziune a literaturii ca pură reflectare, orientată către reproducerea realului şi punînd în umbră creaţia, imaginarul şi subiectivitatea. Forma transparentă a cuvîntului – format cu prefixul re- de la verbul de bază a da – induce vechea idee a „copiei după natură“. E motivul pentru care termenul a fost criticat, recomandîndu-se înlocuirea sa prin verbe la fel de generale, în care însă apar în prim-plan subiectivitatea şi/sau comunicarea: a crea, a construi, a exprima, a transmite etc.

A reda rezistă totuşi, cel puţin în comentariile literare şi în alte auxiliare didactice distribuite anonim prin Internet: „autorul redă frământările personajului cauzate de întîrzierea peste obicei a soţului“ (preferatele.com); „autorul redă o serie de imagini de epocă“ (referat.clopotel.ro). Într-o sinteză în care se oferă scheme şi formule de interpretare bune pentru orice situaţie, a reda, redat şi redare apar la tot pasul: „Eul liric se oglindeşte şi în sentimentele variate redate de aceste poezii“, „enumeraţiile contribuie la redarea atmosferei, la diversificarea aspectelor prezentate“; „figurile de stil nuanţează aspectele redate“; „textul redă prin mijloace descriptive aspecte ale unui minunat tablou din natură, surprinsă într-un moment de graţie, într-o zi / seară / noapte de vară / toamnă / iarnă / primăvară“. În indicaţiile de lucru, constatăm că şi elevul are obligaţia să redea: „fiecare sentiment va fi redat cu citate din text“.

În DEX verbul a reda este înregistrat cu sensul său primar, previzibil – „a da din nou cuiva un lucru, o situație etc.; a restitui“ –, dar şi cu cel special, figurat: „a descrie, a exprima ceva prin viu grai, prin scris sau prin diverse mijloace artistice; a reproduce“. Cu acest înţeles – care nu e şi al modelului francez (redonner) după care se consideră că verbul românesc ar fi fost calchiat – a reda a fost folosit în critica literară mai veche, în primul rînd de G. Ibrăileanu, corespunzînd viziunii realiste a acestuia despre mimesis în creaţia literară. Într-un studiu despre Al. Brătescu-Voineşti se găsesc mai multe formulări caracteristice cuprinzînd verbul a reda: „autorul redă numai acele şi numai atîtea vorbe ale lui Pană cîte sînt necesare“; „pentru a reda exact starea sufletească în care l-a adus pe acest om afacerea neaşteptată“ etc. De altfel, primul citat cu care este ilustrat acest sens în dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, DLR, Litera R, 1975) este tot din Ibrăileanu: „Sarcina romancierului este grea, căci el trebuie să redeie viaţa cu adevăr şi cu poezie“. Clişeele au adesea surse perfect onorabile; la Ibrăileanu, a reda e motivat de o viziune şi se asociază unor interpretări subtile. Nu tot aşa vor sta lucrurile în continuare. Verbul a fost intens folosit în perioada proletcultistă, reflectînd o viziune simplistă a „realismului socialist“, ceea ce a contribuit la devalorizarea sa în critica literară, dar nu a împiedicat perpetuarea sa în mediul şcolar (căci prefeţele vremii au fost şi sînt citite şi copiate chiar după schimbarea contextului ideologic). Citatele din DLR sînt semnificative: „Poeții au reușit să redea sentimentele cele mai scumpe poporului, izvoarele adînci ale dîrzeniei şi hotărîrii sale“ (Mihai Beniuc); „Măiestria literară înseamnă arta de a reda marele adevăr al vieţii, esenţialul, în imagini artistice“ (Lupta de clasă, 1953).

În comentariile şcolăreşti şi în alte redactări stîngace, a reda a devenit un substitut universal, un cuvînt generic, despre care unii par să creadă că poate fi plasat în orice construcţie (de exemplu, în loc de a conferi, a atribui, a arăta, a explica etc.): „Care sînt mijloacele prin care autorul redă basmului o notă comică?“ (brainly.ro); „Autorul redă succint ce este spaţiul Schengen“ (ziare.com). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Autoritatea palestiniană: o istorie jpeg
În conflictul Israel-Palestina, Parisul lucrează la soluția cu două state
Miniștrii francez și saudit de Externe s-au întâlnit la Riad pentru a pregăti o conferință internațională privind Palestina, care își propune să promoveze soluția celor două state și pe care președintele francez Emmanuel Macron o va coprezida împreună cu prințul moștenitor saudit
plante canicula jpg jpeg
A fiert coji de ouă și urzici, apoi a turnat amestecul la rădăcina plantelor. Rezultatul a fost uimitor!
În goana după o recoltă bogată, grădinarii pasionați știu că uneori cele mai eficiente soluții vin din lucruri simple, aflate chiar în bucătărie sau în grădină
padure pixabay jpg
Comoara din pădurile României: adorată de străini, ignorată de români! Vin din străinătate ca să-l culeagă
Este un aliment pe care oamenii l-au consumat de mii de ani și care continuă să fie la fel de popular și în ziua de astăzi. Cu toate acestea, el este cu totul absent din bucătăria și restaurantele românești, în ciuda gustului și texturii atât de bune pe care le are!
Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut o discuție intensă la funeraliile Papei FOTO EPA EFE jpg
De ce nu poate Zelenski să accepte pacea lui Trump
Zelenski se confruntă cu o alegere periculoasă: să respingă acordul de pace defectuos al lui Trump sau să pună în pericol suveranitatea Ucrainei, susține Timotei Ash, cercetător asociat la Chatham House.
Pista de biciclete din Cerbăl  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (39) jpg
„Transalpina biciliștilor”, detronată de pistele de biciclete din creierii munților. Noile trasee, amenajate pe tărâmul urșilor
Trei comune izolate din Munții Poiana Ruscă mai numără împreună puțin peste 700 de locuitori, dar ținutul sălbatic al munților din jurul satelor lor va fi traversat de piste de biciclete. „Transalpina bicicliștilor” a fost construită deja, dar alte piste de biciclete ar putea să o concureze.
Dorel Vișan 9 jpeg
Secretul lui Dorel Vișan ca să nu aibă nevoie de pastile: „Nu am răcit de 25 de ani”
Dorel Vișan, unul dintre cei mai respectați actori ai teatrului și filmului românesc, a dezvăluit recent un secret de sănătate care a stârnit interesul publicului.
copil autist batut
Revoltător. Nicio sancțiune dată în cazul unui copil cu handicap grav bătut crunt de o infirmieră. Care sunt motivele
Un copil cu handicap grav care a fost bătut crunt acum doi ani de o infirmieră din Târgu Jiu nu va primi niciun leu ca daune morale, deși traumele suferite au fost teribile. La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Craiova a dat sentința definitivă în acest caz.
castorii parasutati captura video jpg
Castorii parașutați: ciudata misiune din anii '40. Ce urmărea operațiunea și ce s-a întâmplat cu animalele
Astăzi, castorii pot fi zăriți din nou în România, după ce specia fusese considerată dispărută timp de aproape două secole. În 2020, un exemplar a fost filmat pe râul Cugir, iar în 2021, Uniunea Europeană a finanțat un program prin care 90 de castori au fost relocați din Germania și Cehia în județel
targul de fete de pe muntele gaina foto daniel guta
Comunele din Apuseni cu un număr record de sate. Fiecare cu muntele lui, iar oamenii străbat kilometri până la vecini
Câteva comune din Munții Apuseni numără fiecare cel puțin 30 de sate, așezări pitorești locuite din cele mai vechi timpuri de moți, oamenii muntelui și ai pădurii, care nu s-au putut dezlipi de locurile natale, în ciuda greutăților îndurate de-a lungul secolelor.