Pustiu de bine

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Pustiu de bine jpeg

O formulă populară care trezeşte uneori nedumerire, prin orientarea evaluativă aparent contradictorie a termenilor componenţi, e pustiu de bine; mai mulţi vorbitori contemporani ezită în a-i atribui un sens mai curînd negativ sau mai curînd pozitiv. Asocierea e desigur expresivă, iar efectul ei s-a amplificat prin opacizare, pentru că tiparul care a produs-o şi-a pierdut între timp productivitatea. Pustiu (cu sensul „deşert“) e un vechi împrumut slav, atestat încă din cele mai vechi texte româneşti (şi în forma de feminin, pustie). Azi substantivul şi adjectivul pustiu-pustie sînt folosite mai rar, dar au o conotaţie poetică stabilă, pe care le-o conferă chiar vechimea lor (în acelaşi timp, substantivul sinonim deşert s-a specializat, în ipostaza denumirii geografice, ca termen cu sens neutru şi denotativ, iar adjectivul deşert e rar şi arhaizant). Expresia pustiu de bine intră într-o serie în care pustiu sau pustie funcţionează ca o marcă subiectivă cu sens primar negativ, echivalentă cu afurisit, blestemat etc. Dicţionarul limbii române (DLR, Litera P) înregistrează numeroase exemple ale construcţiei, de la Anton Pann („o pustie de sete“) la Creangă („ce mai atîta grijă pentru astă pustie de gură!“), Caragiale („Vezi ce face pustia de dragoste, vere?...“) şi la autori de mai tîrziu. În alte construcţii, în imprecaţii, pustia e, în mod şi mai evident, echivalentul negativităţii maxime, al forţei sau al locului demonic: bată-l pustia! (atestat la Alecsandri, Creangă etc.), ducă-se pe pustii, las-o pustiilor, mînca-i-ar casa pustia (Eminescu) etc. Al. Graur a sugerat, în 1938 (într-o notă etimologică din Bulletin linguistique, VI), că această utilizare a termenului pustiu ar fi calchiată din greacă, unde cuvîntul corespunzător lui pustiu (erimos) apare în imprecaţii similare. În Lexiconul de la Buda (1825) şi în Glosarul care însoţeşte dicţionarul academic al lui Laurian şi Massim, pentru acest sens al substantivului pustiu/pustie e indicat sinonimul naiba. Dicţionarul român-francez al lui Damé (1893) glosează formula populară pentr-un pustiu de barbat prin „pour un satané mari“.

De fapt, construcţia pustiu de bine nu neagă conţinutul pozitiv al binelui, ci îi adaugă o notă emoţională, de scuză şi umilinţă sau de nerăbdare şi iritare. Formula s-a fixat mai ales în ordine, cereri, rugăminţi, în care expresia scopului pozitiv şi a implicării afectiv-ironice – a face un pustiu de bine – e urmată de explicitarea acţiunii: „faceţi un pustiu de bine şi daţi un like la commentul meu, vă rog frumos!“ (facebook.com); „faceţi un pustiu de bine şi ajungeţi la o înţelegere cu TVR“ (romaniatv.net); „dacă tot ţi-ai făcut reclamă, fă cel puţin un pustiu de bine şi răspunde la cîteva întrebări pe domeniu“ (roportal.ro); „Vali, fă un pustiu de bine şi nu mai promova astfel de articole, găsite pe alte bloguri“ (zoso.ro). Cererea exprimă adeseori enervarea, căpătînd un ton imperativ: „fă un pustiu de bine şi abţine-te“ (turnulsfatului.ro); „«Doamna» Mira, faceţi-ne un pustiu de bine şi nu mai daţi pe aici!!!“ (printesaurbana.ro). În mai toate cazurile de mai sus, a face un pustiu de bine ar putea fi înlocuit prin ironic-atenuativul a face un mic efort. Această valoare permite şi folosirea expresiei în contexte în care nu mai e vorba de o cerere, ci de prefaţarea unei oferte: „fac un pustiu de bine şi îşi dau un pont“ (obisnuit.eu); „măcar să fac un pustiu de bine şi să încep să pun în scris perlele lui fiu-meu“ (cegatesc.eu). În unele contexte, trec în prin-plan ironia şi ambiguitatea formulei, care trimite în acelaşi timp la atenuarea umil-retorică a solicitării şi la negativitatea morală a situaţiei: „De ce oare aproape tot timpul imoralii politici pot face «un pustiu de bine» pentru diversele zone din care provin?“ (topiasi.ro); „votează cu speranţa că alesul/aleşii şi-or fi punînd ceva şi în traista lor dar vor face un pustiu de bine şi pentru alegător“ (ziarulceahlaul.ro).

Formula a face un pustiu de bine pare să se fixat pornind de la atenuarea politicoasă a unei cereri, printr-o imprecaţie glumeaţă care minimalizează eventualul beneficiu. Evident, pustiul de bine poate fi chiar un rău, dintr-o altă perspectivă, dar negativitatea nu este obligatorie, nu e impusă de semantismul lui pustiu. Acesta semnalează doar subiectivitatea – care poate fi ironică sau autoironică.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Iancu de Hunedoara png
Ce a făcut Ioan de Hunedoara cu averea sa uriașă. Celebrele cetăți și mănăstiri ridicate de eroul medieval
Pe lângă impunătorul Castel al Corvinilor din Hunedoara, numeroase cetăți și mănăstiri ridicate în Transilvania medievală păstrează amprenta lăsată de Ioan de Hunedoara. Cunoscut și sub numele de Iancu de Hunedoara, acesta a fost una dintre figurile centrale ale secolului al XV-lea. Conducător al Tr
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Numeroase sesizări după ce alegătorii au postat buletine de vot marcate pe TikTok
Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni, multe dintre ele fiind legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată.
BeFunky collage (86) jpg
Irinel Columbeanu e „confuz și nu mai are reacții”. Serghei Mizil, mărturisiri cutremurătoare despre fostul milionar. Ce datorii are la azil
Irinel Columbeanu, fostul om de afaceri cunoscut pentru stilul său de viață extravagant din anii 2000, se află de mai mult timp într-un centru de îngrijire din România. Starea sa de sănătate s-a degradat vizibil, iar uneori nu mai recunoaște persoanele care vin să-l viziteze, spune Serghei Mizil.
euro strada jpg
O femeie din Timișoara aruncă pe jos 13.000 de euro în plină stradă. Oamenii au sărit să adune banii
Un incident surprinzător a avut loc seara trecută în complexul studențesc din Timișoara. O femeie a aruncat intenționat pe jos 13.000 de euro, iar trecătorii s-au grăbit să strângă bancnotele.
Secție de vot - alegeri - stampila FOTO Reuters
Reportaj The Guardian în București, înaintea votului: greaua alegere a președintelui României
The Guardian publică un reportaj despre alegerile prezidențiale din România, evidențiind o țară profund divizată între doi candidați opuși, iar rezultatul votului de duminică va influența viitorul țării.
Sanda Ladoși, pe scenă sursa Instagram
Sanda Ladoși, confesiuni despre legătura cu mama ei. Cum și-a învățat copiii să-și respecte bunica: „Așa mi se pare normal”
Sanda Ladoși, una dintre cele mai apreciate voci ale muzicii românești, este nu doar o artistă îndrăgită, ci și o mamă dedicată. Vedeta are doi copii, pe Bogdan și Ioana, care studiază la Școala Franceză din București și care au o relație specială cu bunica lor.
tiktok captura simion si a dezactivat tiktok png
George Simion și-a închis conturile de Facebook și TikTok: „Rog pe toată lumea să procedeze la fel”
George Simion, candidatul din partea AUR la alegerile prezidențiale, și-a închis contul de TikTok înainte de alegerile prezidențiale.
trump avion prezidential foto x jpg
Cadourile primite de Trump în Orientul Mijlociu, „fără precedent”. „Veți vedea Qatar și Emiratele Arabe într-un fel de război al ofertelor”
Foști avocați ai Casei Albe, ofițeri de protocol diplomatic și experți în afaceri externe au declarat pentru The Guardian că darurile primite de Donald Trump în străinătate și investițiile sunt „fără precedent”.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Sebastian Burduja, primul român premiat de Harvard pentru contribuții majore în energie și digitalizare
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost desemnat câștigătorul prestigiosului premiu Emerging Global Leader Award 2025, acordat de Harvard Kennedy School.