Pus în salce

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
„Cu bule“ jpeg

În Amintirile din Junimea ale lui Iacob Negruzzi (1921; reeditate în 2011 de Ioana Pârvulescu) apare la un moment dat o expresie interesantă, între timp ieşită cu totul din uz: a se pune în salce. Negruzzi o foloseşte pentru a descrie tratamentele la care s-au supus contemporanii săi Xenopol şi Creangă, tratamente cărora memorialistul nu le acordă deloc încredere, atribuindu-le chiar efecte negative şi agravări ale bolii: „În desperare de a se mai îndrepta cu doctorii, Xenopol se puse în salce la o babă unde stătu şase săptămîni într-o căldură constantă de aproape treizeci de grade – ceea ce-i pricinui un fel de transport la creieri. El se ridică de pe această boală, dar cu desăvîrşire schimbat“ (p. 169); „Şi Creangă, ca şi Xenopol, s-a pus în salce la o babă din mahalaua Păcurari şi cînd a ieşit de-acolo după şase săptămîni n-a mai putut redobîndi sănătatea“ (p. 182). Cuvîntul salce apare în glosarul ediţiei citate, cu explicaţia exactă: „plantă erbacee ale cărei rădăcini se utilizează în medicina populară“. Termenul este înregistrat şi în DEX, unde se indică şi denumirea ştiinţifică a plantei – Smilax medica; în alte dicţionare apare şi sinonimul sarsaparila (sau sarsaparilă), corespunzător speciei Smilax sarsaparilla.

Forma salce poate produce confuzii, pentru că este omonimă cu o variantă veche şi populară a numelui botanic salcie, moştenit din latină (salix). În română, planta din genul Smilax s-a numit mai întîi sarţe sau sarce; prima formă este atestată într-o listă de nume de plante din secolul al XVIII-lea, din Transilvania, conţinînd alături de termenii româneşti şi echivalentele lor în latină şi maghiară. Denumirea românească (sarţe) e foarte apropiată de cea maghiară (szártsa), din care probabil provine; etimonul mai îndepărtat e desigur denumirea sub care planta şi preparatele sale medicinale circulau în Europa – Sarsaparilla. Varianta sarce este înregistrată în diferite dicţionare din secolul al XIX lea, începînd cu Lexiconul de la Buda (1825). Foarte probabil, sarce s-a confundat cu salce (cuvînt cu pronunţie foarte asemănătoare) şi s-a răspîndit în această variantă; uneori denumirea apare chiar în forma salcie, de pildă într-o enumerare de produse de spiţerie din Moş Nichifor Coţcariul: „alifie de obraz, salcie, fumuri şi alte otrăvuri“.

Planta, cu numeroase specii, originare din Mexic şi America de Sud, a fost destul de mult folosită în secolul al XIX-lea pentru că din rădăcina sa se preparau medicamente şi băuturi. Se găsea şi în băcăniile şi spiţeriile din ţările române – şi o utilizau, cum se vede din citatele de mai sus, babele doftoroaie. Un al treilea caz de tratament recomandat (prea tîrziu) e amintit într-o scrisoare a Henriettei Eminescu, din 1887: „Mi-a scris Domnu Pompiliu să vin cu Mihai la Iaşi să-l pui în salce. Doctorii au rîs, zicînd că asta i-ar fi ajutat cu mulţi ani înapoi, dar e prea tîrziu. (…) Oare n-a ştiut toţi pretinşii săi amici, de nu li-au venit în minte să-l puie în salce?“

Salcea e menţionată de vechile descrieri botanice; Z.C. Panţu (Plantele cunoscute de poporul român, 1906) îi descrie utilizările: „rădăcina acestor plante exotice, Radix Sarsaparillae, cunoscută de poporul nostru sub numirea de salce, este inodoră, cu un gust fad, la urmă puţin amară şi acră, întrebuinţată în medicină ca sudorifică şi depurativă. Salcea este întrebuinţată de popor pentru a vindeca diferite boale lumeşti, sîngele stricat, reumatismul etc.“ (p. 251). Alte informaţii sînt aduse de cercetările asupra medicinei tradiţionale: de Anastasie Fătu, în Manual de medicină practică populară (1871) şi de N. Leon, în Istoria naturală medicală a poporului român (1903, în Analele Academiei Române – Memoriile secţiunii ştiinţifice). Ultimul studiu oferă numeroase detalii despre un tip de medicină total dispărută: „După modul cum se prepară de către babe şi dieta care se ţine, se deosebeşte salce mare sau salce păzită şi salce mică sau umblătoare“; „Salcea aceasta (…) se dă de către babe celor cu boale lumeşti, reumatism, sînge stricat şi orice alte bube“.

Leacul pare să fi fost foarte popular în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din moment ce pentru aplicarea tratamentului (în condiţiile descrise mai sus) se fixase expresia a pune în salce. Medicina modernă a făcut ca denumiri şi expresii cîndva frecvente să intre în cea mai deplină uitare. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

fcsb hoffenheim facebook jpg
Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
Războiul hibrid al lui Putin în Europa. Asaltul Rusiei asupra Georgiei și României
În timp ce atenția lumii era captată de evenimentele din Damasc, Kremlinul își adâncea influența în două dintre cele mai vulnerabile state din vecinătatea sa: România și Georgia, scrie Wall Street Journal.
Monedă romană de aur cu efigia lui Brutus (© Numismatica Genevensis SA / news.artnet.com)
Istoria unei monede romane de aur cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Cezar
O monedă romană din aur, foarte rară și cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Iulius Cezar, a fost vândută la licitație la Geneva, pentru suma de 1,98 milioane de euro, a anunțat Numismatica Genevensis, organizatoarea licitației, potrivit AFP.
repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Titularizare 2025. Calendarul examenului: înscrieri, inspecții, probe. Care este marea noutate
Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic care predă în preuniversitar în anul școlar 2025-2026 a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei, proba scrisă a examenului de Titularizare are loc pe data de 15 iulie 2025.
Selena Gomez, Justin Bieber  foto   Instagram jpg
Cum a întârziat Justin Bieber logodna Selenei Gomez luni de zile
Iubirea vedetei americane pentru producătorul muzical Benny Blanco este cunoscută de toată lumea, însă logodna lor n-a devenit publică decât după câteva luni. De ce?
Survivorr e1732526004318 1200x676 webp
Surpriză de proporții! Cine sunt concurenții de la Survivor România 2025. Imagini exclusive de la filmările celui mai îndrăgit show
Survivor România 2025 promite să aducă noi provocări și un mare suspans pe micile ecrane, iar fanii emisiuni sunt nerăbdători să afle cine sunt noii concurenți care vor lupta pentru titlul de supraviețuitor al junglei. Iată cine va participa în următorul sezon.
WhatsApp Image 2024 12 13 at 11 46 48 c4e66a03 jpg
Un bunic de 91 de ani a dezvăluit rețeta familiei sale de desert, de Crăciun. Este foarte simplu de făcut
Cu doar șase ingrediente banale, budinca de pâine a bunicului Joe este ușor de preparat și la îndemâna oricui. El folosește doar patru felii de pâine, stafide, ouă, lapte și zahăr.
sala constanta handbal jpg
Situație explozivă la CSM Constanța. Directorul clubului, Andrei Talpeș, explică totul
Situația la CSM Constanța este explozivă. Clubul nu a mai primit bugetul promis de la primărie și sportivii și tehnicienii sunt neplătiți de mai multe luni. Directorul grupării, Andrei Talpeș, a emis un comunicat de presă în care a explicat ce se întâmplă și care sunt dedesubturile.
test cancer prostata jpg
Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de piele.