Pupăză peste colac

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
„Cu bule“ jpeg

Expresia colac peste pupăză, nemotivată pentru majoritatea vorbitorilor români de azi, a primit destul de multe explicaţii din partea specialiştilor. Funcţia ei – de a exprima reacţia negativă faţă de o surpriză neplăcută, faţă de un adaos de necazuri – este descrisă în dicţionarele generale şi e actualizată adesea în vorbire. Mai puţin clară e originea expresiei, foarte probabil o metaforă care pare să asocieze două entităţi diferite, fără legătură între ele, într-o combinaţie absurdă. De fapt, aşa cum s-a arătat de mult (Lexiconul de la Buda, 1825; Lazăr Şăineanu, Încercare asupra semasiologiei limbii române, 1887), pupăza din expresie nu desemnează o pasăre (sensul curent al cuvîntului), ci tot un tip de împletitură de pîine, de colac („în formă de pasăre sau de cuib de pasăre“, DEX), ceea ce lămureşte în bună măsură asocierea cuvintelor. Rămîne totuşi de explicat originea asocierii: de ce punerea unui colac peste un alt fel de colac ar sugera o acumulare a necazurilor? Explicaţiile propuse de folclorişti sînt credibile, dar nesusţinute de dovezi. În Ornitologia poporană română, II (1893), Simion Florea Marian se gîndea la obiceiurile de înmormîntare şi la parastase: „după ce mai nainte s-a dat de sufletul mortului un colac se mai dă acuma şi o pupăză. Va să zică: «peste colac şi pupăz㻓 (p. 178). Ulterior, I.C. Chiţimia a propus o cheie de interpretare simbolică asociată celor două tipuri de împletituri de aluat, dintre care una ar evoca nunta (pupăza), alta – înmormîntarea (colacul), surpriza succesiunii lor fiind deci în cel mai înalt grad neplăcută. Sensurile cuvîntului pupăză şi ale expresiei şi interpretările acesteia au fost descrise în detaliu de Stelian Dumistrăcel, în Pînă-n pînzele albe. Dicţionar de expresii româneşti (2001).

Dicţionarul limbii române (DLR, Litera P, 1984) înregistrează (ca fiind rară) şi construcţia pupăză peste colac, cu acelaşi sens cu colac peste pupăză, precum şi expresia pupăză pe colac (cu totul absentă din DEX), cu sensul „lucru excepţional“, dedus dintr-un citat din Rebreanu. Posibilitatea de a căuta în foarte multe reviste şi cărţi digitalizate ne oferă astăzi mai multe informaţii asupra frecvenţei expresiilor, în diferitele lor variante. În cazul dat, e interesant de constatat că variantele absente din unele dicţionare sau considerate rare de altele erau foarte des folosite cu mai bine de un secol în urmă.

Impresionantă e mai ales frecvenţa în Transilvania, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului următor, a expresiei pupăză pe (sau peste) colac, cu un sens apropiat şi uneori identic cu acela în care folosim azi formula colac peste pupăză. De fapt, din unele citate rezultă că sensul iniţial al expresiei nu era neapărat conotat negativ; cum însă acumularea de lucruri neplăcute e mai impresionantă, poate şi mai frecventă decît cea a bucuriilor, asocierea cu negativitatea s-a produs treptat şi s-a fixat în limbă. Sensul de pur adaos apare în cunoscutul memorial de călătorie al lui Ion Codru Drăguşanu, Peregrinul transilvan (1865), în care naratorul vorbeşte despre negocierea unui salariu convenabil, cu un surplus pentru călătoria de întoarcere: „Acordai pre lună 80 de taleri şi 300 pauşale de rentoarcere, emolumente bune, poţi zice pupăză pre colac“. Peste cîteva decenii, expresia era destul de folosită în publicistica politică, ba chiar (probabil prin intermediul unor redactori ardeleni) în cea de la Bucureşti: „acum ministrul lucrărilor publice mai pune şi pupăză peste colac pentru concesionari, cerînd de la ţară 17 milioane aproape“ (România liberă, 6 martie 1882). Cele mai multe atestări sînt totuşi din presa transilvăneană: voturile „sînt o pupăză pe colac, un gest de dispreţuitoare pomană“; limba română în şcoli „se propune, graţie legii celei nouă, chiar numai ca pupăză pe colac, fiindcă pe seama ei nu rămîne vreme“ (Tribuna, 19 iunie 1909); „Cum să m-arăt lumii feminine în hainele vechi cînd – drept pupăză pe colac – mai am şi un guturai model…?“ (Luceafărul, Sibiu, 16 iunie 1914).

E foarte probabil ca metafora să fi pornit de la imaginea unui produs culinar (colacul) cu adaos de ornamentaţie, cu un „moţ“ (pupăza); Iuliu Zanne, în Proverbele românilor, VI (1901), arăta că „pupăza se numeşte un colăcel mic, făcut pe un colac mai mare“ (p. 521). Colacul împodobit cu pupăză pare a fi devenit o metaforă a surplusului (iniţial neutru, apoi clar neplăcut) mai întîi în Transilvania. Trecerea la colac peste pupăză poate să se fi produs prin simplă confuzie, în zonele în care expresia iniţială nu mai era înţeleasă, dar ar putea fi şi rezultatul unei glume, al unei inversări expresive şi comic absurde, ca în atîtea „păcălituri“ populare („cu urechea pe-o căciulă“, „de la beat cîrciumă vin“ etc.). În orice caz, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, varianta colac peste pupăză era destul de des folosită de Alecsandri în comediile sale.

De fapt, chiar dacă la un moment dat metafora pupăză pe colac nu mai este înţeleasă ca atare de vorbitori, tiparul nu se pierde. Echivalentele sale transparente, curente în limbajul colocvial-argotic de azi, sînt bomboana pe colivă sau cireaşa pe tort. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.