Pupăză peste colac

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
„Cu bule“ jpeg

Expresia colac peste pupăză, nemotivată pentru majoritatea vorbitorilor români de azi, a primit destul de multe explicaţii din partea specialiştilor. Funcţia ei – de a exprima reacţia negativă faţă de o surpriză neplăcută, faţă de un adaos de necazuri – este descrisă în dicţionarele generale şi e actualizată adesea în vorbire. Mai puţin clară e originea expresiei, foarte probabil o metaforă care pare să asocieze două entităţi diferite, fără legătură între ele, într-o combinaţie absurdă. De fapt, aşa cum s-a arătat de mult (Lexiconul de la Buda, 1825; Lazăr Şăineanu, Încercare asupra semasiologiei limbii române, 1887), pupăza din expresie nu desemnează o pasăre (sensul curent al cuvîntului), ci tot un tip de împletitură de pîine, de colac („în formă de pasăre sau de cuib de pasăre“, DEX), ceea ce lămureşte în bună măsură asocierea cuvintelor. Rămîne totuşi de explicat originea asocierii: de ce punerea unui colac peste un alt fel de colac ar sugera o acumulare a necazurilor? Explicaţiile propuse de folclorişti sînt credibile, dar nesusţinute de dovezi. În Ornitologia poporană română, II (1893), Simion Florea Marian se gîndea la obiceiurile de înmormîntare şi la parastase: „după ce mai nainte s-a dat de sufletul mortului un colac se mai dă acuma şi o pupăză. Va să zică: «peste colac şi pupăz㻓 (p. 178). Ulterior, I.C. Chiţimia a propus o cheie de interpretare simbolică asociată celor două tipuri de împletituri de aluat, dintre care una ar evoca nunta (pupăza), alta – înmormîntarea (colacul), surpriza succesiunii lor fiind deci în cel mai înalt grad neplăcută. Sensurile cuvîntului pupăză şi ale expresiei şi interpretările acesteia au fost descrise în detaliu de Stelian Dumistrăcel, în Pînă-n pînzele albe. Dicţionar de expresii româneşti (2001).

Dicţionarul limbii române (DLR, Litera P, 1984) înregistrează (ca fiind rară) şi construcţia pupăză peste colac, cu acelaşi sens cu colac peste pupăză, precum şi expresia pupăză pe colac (cu totul absentă din DEX), cu sensul „lucru excepţional“, dedus dintr-un citat din Rebreanu. Posibilitatea de a căuta în foarte multe reviste şi cărţi digitalizate ne oferă astăzi mai multe informaţii asupra frecvenţei expresiilor, în diferitele lor variante. În cazul dat, e interesant de constatat că variantele absente din unele dicţionare sau considerate rare de altele erau foarte des folosite cu mai bine de un secol în urmă.

Impresionantă e mai ales frecvenţa în Transilvania, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului următor, a expresiei pupăză pe (sau peste) colac, cu un sens apropiat şi uneori identic cu acela în care folosim azi formula colac peste pupăză. De fapt, din unele citate rezultă că sensul iniţial al expresiei nu era neapărat conotat negativ; cum însă acumularea de lucruri neplăcute e mai impresionantă, poate şi mai frecventă decît cea a bucuriilor, asocierea cu negativitatea s-a produs treptat şi s-a fixat în limbă. Sensul de pur adaos apare în cunoscutul memorial de călătorie al lui Ion Codru Drăguşanu, Peregrinul transilvan (1865), în care naratorul vorbeşte despre negocierea unui salariu convenabil, cu un surplus pentru călătoria de întoarcere: „Acordai pre lună 80 de taleri şi 300 pauşale de rentoarcere, emolumente bune, poţi zice pupăză pre colac“. Peste cîteva decenii, expresia era destul de folosită în publicistica politică, ba chiar (probabil prin intermediul unor redactori ardeleni) în cea de la Bucureşti: „acum ministrul lucrărilor publice mai pune şi pupăză peste colac pentru concesionari, cerînd de la ţară 17 milioane aproape“ (România liberă, 6 martie 1882). Cele mai multe atestări sînt totuşi din presa transilvăneană: voturile „sînt o pupăză pe colac, un gest de dispreţuitoare pomană“; limba română în şcoli „se propune, graţie legii celei nouă, chiar numai ca pupăză pe colac, fiindcă pe seama ei nu rămîne vreme“ (Tribuna, 19 iunie 1909); „Cum să m-arăt lumii feminine în hainele vechi cînd – drept pupăză pe colac – mai am şi un guturai model…?“ (Luceafărul, Sibiu, 16 iunie 1914).

E foarte probabil ca metafora să fi pornit de la imaginea unui produs culinar (colacul) cu adaos de ornamentaţie, cu un „moţ“ (pupăza); Iuliu Zanne, în Proverbele românilor, VI (1901), arăta că „pupăza se numeşte un colăcel mic, făcut pe un colac mai mare“ (p. 521). Colacul împodobit cu pupăză pare a fi devenit o metaforă a surplusului (iniţial neutru, apoi clar neplăcut) mai întîi în Transilvania. Trecerea la colac peste pupăză poate să se fi produs prin simplă confuzie, în zonele în care expresia iniţială nu mai era înţeleasă, dar ar putea fi şi rezultatul unei glume, al unei inversări expresive şi comic absurde, ca în atîtea „păcălituri“ populare („cu urechea pe-o căciulă“, „de la beat cîrciumă vin“ etc.). În orice caz, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, varianta colac peste pupăză era destul de des folosită de Alecsandri în comediile sale.

De fapt, chiar dacă la un moment dat metafora pupăză pe colac nu mai este înţeleasă ca atare de vorbitori, tiparul nu se pierde. Echivalentele sale transparente, curente în limbajul colocvial-argotic de azi, sînt bomboana pe colivă sau cireaşa pe tort. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

reparatii complexe la podul peste bratul borcea FOTO Facebook DRDP Constanta jpg
Lucrări ample de reparații la podul peste brațul Borcea. Până când sunt instituite restricții de trafic
Acțiune amplă în weekend la Podul peste Brațul Borcea pe calea 2, sensul de mers Constanța-București. Conform Direcției de Drumuri și Poduri (DRDP) Constanța, a fost decopertată suprastructura metalică a podului.
taul mare rosia jpeg
Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. A fost chemat un expert pentru o soluție tehnică
Situația la Roșia Montană continuă să fie critică. La fața locului a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat. A fost chemat un expert pentru a oferi o soluție tehnică.
Ruşii de la Gazprom încă mai studiază traseul South Stream
Gazprom a oprit livrările de gaze către Italia. Eni se așteaptă ca situația să persiste și luni
Italia nu va primi gaze de la Gazprom în acest weekend, a anunțat grupul italian Eni precizând că situaţia va continua probabil şi luni.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.