Pulover şi plovăr

Publicat în Dilema Veche nr. 711 din 5-11 octombrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Denumirile obiectelor vestimentare circulă rapid, sînt împrumutate dintr-o limbă în alta, îşi modifică forma şi sensul, fiind adesea chiar abandonate şi înlocuite de cuvinte noi. Unele denumiri rezistă destul de bine, devenind cuvinte din vocabularul de bază, cu mare frecvenţă în uz. Cuvîntul pulover face parte, cel puţin deocamdată, din această categorie rezistentă: provine din engleză, dar a intrat în română într-o perioadă în care engleza încă nu ajunsese o sursă importantă de neologisme. Dicţionarele noastre indică, de aceea, mai întîi franceza, ca intermediar în preluarea termenului din sursa primară engleză. În textele româneşti, cuvîntul s-a scris mai întîi ca în engleză – pull-over –, dar a fost destul de repede adaptat grafic. În Adevărul din 29 iunie 1934 era anunţat un nou roman de Maurice Dekobra (scriitor francez foarte popular în epocă), cu titlul Confucius în pulover. În franceză, titlul cărţii era Confucius en pull-over. În acelaşi an, în Ilustraţiunea română (25 iulie 1934) se vorbea de „un monogram brodat pe pulover“, folosindu-se deci aceeaşi formă adaptată. Adaptarea nu înseamnă însă, în acest caz, corespondenţă exactă între scriere şi pronunţare. Rostirea tipică a finalei -er este de fapt, în cazul multor împrumuturi din engleză (computer, toner etc.), diferită de scriere, păstrîndu-se mai aproape de cea originală, deci cu o vocală centrală, nu anterioară: -ăr. Varianta pulovăr este înregistrată în DEX, iar alte dicţionare precizează că literei e din finală îi corespunde în pronunţare un ă. Diferenţa dintre scriere şi pronunţare tinde să se anuleze la plural, unde rostirea e este susţinută nu doar de scriere, ci şi de un tipar de alternanţe vocalice: cineva poate rosti pulovăr la singular şi pulovere la plural, urmînd automat modelul măr-mere, tînără-tinere etc.

Forma şi sensul cuvîntului au suferit anumite modificări în uzul popular. Sînt surprinzător de răspîndite, chiar în vorbirea oamenilor culţi, formele cu prima vocală sincopată: plover şi plovăr. În Internet li se pot găsi mii de atestări, de la cele din anunţuri ale unor necunoscuţi, de pe site-uri specializate în vînzări-cumpărări, pînă la cele din pagini jurnalistice mai mult sau mai puţin serioase: „am şi alte plovere din lînă sau angora“ (olx.ro); „Vînd 2 veste şi un plovăr pe gît“ (lajumate.ro); „fostul premier al României, care a cucerit inimile tuturor femeilor cu ploverul lui roșu, pe care l-a purtat la Revoluție“ (gazetadebistrita.ro); „amănuntul la care trebuie să fim atenţi întotdeauna este faptul că unul sau doi dintre ei au pe mână un plovăr sau o geacă uşoară“ (ziuadevest.ro); „blonda a optat pentru un plovăr galben şi o pereche de pantaloni din piele“ (cancan.ro) etc.

O asemenea răspîndire a unei deformări produse prin sincopare, care să îndepărteze cuvîntul de etimonul său, nu e tocmai obişnuită. Cauza ei este doar sugerată într-un comentariu care circulă în Internet – „Cine vrea să evite folosirea substantivului pulover poate opta pentru sinonime“ (destepti.ro) –; de ce ar vrea cineva să evite cuvîntul explică Andrei Oişteanu, în Sexualitate şi societate: istorie, religie şi literatură (2016), evocînd un articol al lui Andrei Pleşu din Dilema veche („O veste bună“, 3 9 noiembrie 2011): „băieţii fini“ – „înjură mitocăneşte, dar pronunţă jenaţi «plover» pentru a evita cuvîntul, chipurile indecent, «pulover»“ (p. 171). Deformarea (pentru a se evita recunoaşterea unei secvenţe sonore percepute ca „obscene“) ar fi deci un exemplu de „lingvistică populară“ şi de influenţă a atitudinii vorbitorilor obişnuiţi asupra uzului.

Schimbarea semantică a cuvîntului e mai uşor de explicat, ca simplă extindere: pulover e un termen folosit, în sensul etimologic (din engleză), pentru piesa vestimentară tricotată care se îmbracă prin tragere peste cap (pull, „a trage“, over „(pe) deasupra“); în uzul curent, desemnează însă şi tricotajele care se încheie cu nasturi în faţă, pentru care engleza are termenul cardigan. Cardigan a fost preluat de franceză şi de alte limbi, mai recent şi de română, în care pînă de curînd se folosea mai des jerseu. DEX acceptase la un moment dat lărgirea semantică din uzul curent – „obiect de îmbrăcăminte tricotat care acoperă partea de sus a corpului și se poartă de obicei peste cămașă sau peste bluză“ (în ediţia din 1990) –, dar în 2009 introduce o precizare suplimentară, definind sensul restrîns: „obiect de îmbrăcăminte tricotat (fără nasturi)“. Dicţionarul de neologisme al lui Florin Marcu şi C. Maneca (1986) cuprindea precizarea „cu deschizătură numai la gît“. Astăzi, diverse magazine online folosesc pulover ca termen supraodonat, diferenţiat prin specificări descriptive: „pulovere de damă cu descheiere (Cardiganul)“ (bonprixro.eu); „pulovere damă închidere cu nasturi / pulover tip cardigan, pulover tip jachetă“ (emag.ro). Desemnarea tipurilor şi a subtipurilor vestimentare este întotdeauna instabilă, aşa că deplasarea termenului pulover spre statutul de termen supraordonat nu este neapărat condamnabilă, chiar dacă îi supără pe cei care văd contradicţia cu etimologia. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.