Proiecte europene şi somnul raţiunii: naşterea unor monştri birocratici

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Proiecte europene şi somnul raţiunii: naşterea unor monştri birocratici jpeg

Am oroare în faţa diverselor forme de birocraţie încă din copilăria marcată de hidoasele ei înfăţişări date de comunismul dirijat de hoardele de inculţi deveniţi conducători. Credeam atunci că regulile sutelor de cereri, rapoarte, dări de seamă, planuri de măsuri cu termene şi responsabilităţi, CV-uri numite atunci biografii, în care inclusiv detalii despre istoria familiei erau esenţiale, sînt suprema bucurie a intelectualizaţilor, doar pe criteriile apartenenţei la aşa-zisa clasă muncitoare.

Am trăit perioada de după ’90 cu speranţa, mai ales la început, că ne vom debarasa de hîrtiile doveditoare a nimic. Eram optimist. Dar, iată, etapele petrecute în a ne integra regulilor Europei unite nu numai că nu au continuat procesul de debirocratizare, ci l-au accentuat, adesea cu forme greu de imaginat înainte. După anii 2000, proiectele europene şi multe altele de acest tip au condus treptat la o birocraţie din ce în ce mai stufoasă, cu sute de pagini de semnături, de defalcări ale activităţilor, pe ore, chiar minute, totul depozitat solemn pe hîrtie, în dosare, pe calculator, pe CD-uri, iar transferul dosarelor unui singur proiect nu se mai poate face decît cu căruciorul sau cu microbuzul. Există probabil şi explicaţia ca teama organismelor europene de incorectitudine pe aceste plaiuri să fi înăsprit regulile pentru noi. Cred însă că explicaţia majoritară vine din calitatea profesională a cetăţenilor noştri desemnaţi cu responsabilităţi în astfel de acţiuni. Unii dintre aceştia s-au deformat profesional, ajungînd să trăiască o bucurie cuplată cu un simţ de superioritate în faţa tabelelor colorate, programelor-cadru, semnăturilor pe cîte trei-patru pagini, culorilor şi siglelor.

Iar multe dintre proiectele europene din domeniul IT, dedicate construirii unor platforme online pentru diverse activităţi, în loc să simplifice accesul, au dus la o birocratizare incredibilă a acţiunilor respective în dauna activităţilor curente. Un exemplu: a te înscrie pe o platformă din domeniul educaţiei, ca expert, să spunem, înseamnă adesea o muncă de zile, cu o întreagă ţesătură de butoane inutile, cu date fără importanţă. Inclusiv CV-ul, de regulă existent la purtător, trebuie refăcut pas cu pas, liniuţă cu liniuţă. Nu mi-am închipuit, în cei peste patruzeci de ani de activitate legată de şcoală, că voi ajunge să îmi refac CV-ul în multe ore de stat în faţa calculatorului. Cine răspunde de timpul meu pierdut în dauna activităţii de profesor? Şi asta se întîmplă la scară naţională cu mii de dascăli. Se adaugă, evident, şi cireaşa de pe tort: adesea, platforma se blochează.

Altă bazaconie: celebrele dosare pentru gradaţii de merit în preuniversitar, unde condiţiile şi punctajele sînt stabilite în fiecare judeţ în comisiile paritare inspectorat-sindicate, au ajuns să cîntărească uneori peste zece kilograme. Foarte grav fenomen: în loc ca dascălii să fie dedicaţi realelor procese didactice şi frumuseţii acestora în faţa copiilor, ei caută modalităţi de a obţine adeverinţe şi diplome fără conţinut real.

Cine acceptă astfel de aberaţii? Cine răspunde de banii cheltuiţi nu degeaba, ci în dauna dezvoltării României? Realizează guvernanţii că, dacă firmele private ar funcţiona aşa,  România ar fi intrat de mult în faliment? Unde vom ajunge peste zece ani? Voi fi pensionar, dar lacrimile senectuţii vor fi greu de suportat gîndindu-mă că am fost părtaş prin acceptare.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

aeroport acte false FOTO politia de frontiera jpg
O mamă a vrut să scoată din țară trei copii cu acte false. Opriți pe Aeroportul Otopeni
O femeie de 25 de ani a fost prinsă pe Aeroportul Henri Coandă în timp ce încerca să plece în Italia împreună cu trei minori, folosind procuri notariale false. Polițiștii de frontieră au oprit călătoria și au deschis un dosar penal.
edi rama si georgia meloni foto x png
Imagini bizare la summitul Comunității Politice Europene. Premierul Albaniei, îngenuncheat în fața Giorgiei Meloni
Premierul Albaniei, Edi Rama, a oferit un moment teatral vineri, 16 mai, când a îngenuncheat în faţa omoloagei sale italiene, Giorgia Meloni, la sosirea acesteia la summitul Comunităţii Politice Europene.
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Eşti dependent de reţelele sociale? Iată cum afli!
Avem nevoie de compania celorlalți pentru a trăi o viață echilibrată, iar calitatea relațiilor noastre influențează profund sănătatea mintală și fericirea. Conexiunile sociale puternice pot reduce stresul, anxietatea și depresia, pot crește încrederea în sine, aduce bucurie, preveni singurătatea și
1000029477 1024x576 jpg
Impresii pe repede înainte
Două titluri m-au cucerit în ultimele două zile de vizionări: „Case 137” al lui Dominik Moll, cu Lea Druker (nepoata marelui teleast: Michel, deci cu ceva origini românești) și “La Semaine de la critique”.
brad nJG1kBL3yz4 unsplash jpg
Alimentele care îți atacă inima și creierul și pe care le consumi zilnic fără să știi!
Două studii recente arată că alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și semne precoce ale bolii Parkinson. Află cum îți poți proteja sănătatea și ce alternative ai la îndemână.
building 6547363 1280 jpg
Orașul surprinzător din România unde salariul mediu a ajuns la 1.300 de euro, iar nivelul de trai este ieftin: „Oferă o combinație rară în țara noastră”
Orașul surprinzător din România unde salariul mediu a ajuns la 1.300 de euro, iar nivelul de trai este ieftin: „Oferă o combinație rară în țara noastră”.
FCSB (Sporpictures) jpg
Planuri mari: FCSB va sărbători titlul din Superligă cu artificii și spectacol
Gruparea de lângă Capitală e pregătită să celebreze.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Trei cutremure în câteva ore, în zona seismică Vrancea. Unul din ele s-a produs în Buzău
Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineaţa, 17 mai, la ora 00:59, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 şi, respectiv, 2,6 grade, în judeţul Vrancea.
autobuz electric cluj foto andrei pintea
Noaptea Muzeelor 2025. Programul mijloacelor de transport în comun la Cluj
Noaptea muzeelor 2025 lansează o provocare, în 17 mai, la Cluj. Nu mai puțin de 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici își vor deschid porțile publicului cu acces gratuit sau reduceri semnificative. transportul public e de asemenea pregătit să facă față fluxului.