Primul telescaun din lume

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
Primul telescaun din lume jpeg

Care ar putea fi oare legătura dintre niște snopuri de banane urcate într-o navă comercială și un schior care urcă spre vîrful muntelui? Ne răspunde un inginer.

Sîntem în Statele Unite ale Americii, în anii ’30, în birourile lui W. Averell Harriman, președintele companiei feroviare Union Pacific (care pe atunci făcea exclusiv transport de persoane, în prezent ocupîndu-se doar de transportul mărfurilor). Într-o zi, domnul Harriman și-a spus cam așa: avînd în vedere că sporturile de iarnă devin din ce în ce mai populare printre americani și că multe dintre rutele Union Pacific străbat zone de munte, nu ar fi o idee bună dezvoltarea unei stațiuni montane sub egida companiei feroviare? În acest mod s-ar fi intensificat traficul feroviar al persoanelor. Așa a fost.

În 1935 a început să facă planurile de construire a stațiunii de schi. Pentru a găsi cel mai potrivit loc, Averell Harriman a apelat la sportivul austriac Felix Schaffgotsch. Acesta a căutat ce a căutat și la începutul lui 1936 a găsit răspunsul potrivit: Sun Valley, Idaho.

Domnul Harriman s-a pus puțin în clăparii schiorilor și a identificat unul dintre marile neajunsuri pe care aceștia le înfruntau: parcurgerea drumului spre vîrful pîrtiei. Repede și în siguranță. Exista deja un soi de teleschi, dar schiorii adesea urcau pur și simplu pîrtia la pas cu schiurile. Or, o stațiune de top ca viitoarea Sun Valley trebuia să rezolve cumva și această chestiune. A căzut în sarcina inginerilor de la Union Pacific să găsească o soluție. Printre ei s-a remarcat Jim Curran cu ideea sa. Acesta s-a inspirat de la sistemele transportor cu bandă de încărcare a navelor comerciale cu banane, gîndindu-se că ceva asemănător ar putea ajuta schiorii să urce pîrtia. Simplificînd, trebuia înlocuit cîrligul de care se agățau bananele cu un scaun pe care să stea schiorul.  

Inginerul a făcut schițele necesare pentru a-și ilustra ideea, însă proiectul i s-a părut nefezabil șefului său de la Union Pacific. Curran nu a renunțat și a prezentat invenția specialiștilor care se ocupau de amenajarea pîrtiei. Aceștia i-au dat undă verde să își ducă planul mai departe, așa că a făcut un prototip al telescaunului. Pentru a putea calcula tot felul de variabile precum viteza, unghiul de deplasare și altele asemenea a construit în remorca unui autovehicul o structură înaltă din lemn, de care a prins un scaun suspendat, care ieșea în afara autovehiculului. El conducea, iar un coleg ședea pe scaun cu schiurile în picioare, înlocuite ulterior de patine cu rotile, pentru o mai mare relevanță a experimentului.

Ideea lui Jim Curran a dat astfel istoriei și tuturor schiorilor primul telescaun, inaugurat în decembrie 1936 la deschiderea stațiunii Sun Valley. Ca detaliu, fiecare telescaun era dotat cu cîte o pătură ca să țină de cald pasagerului.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Jim Curran, Sun Valley (snowbrains.com)

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.