Primele jurnale de actualități filmate

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Primele jurnale de actualități filmate jpeg

S-au dat la cinema.

Franța, anul 1896, relatăm:                                                                                  

Charles Pathé și-a deschis un magazin de fonografe în localitatea Chatou, din vestul Parisului. Pentru că istoria dădea semne că are un scenariu prosper pentru o nouă industrie, cea a filmului, Charles a înființat o companie alături de frații săi, Émile, Théophile și Jacques, prin care și-au lărgit activitatea și în aria echipamentelor pentru filme. Societatea fraților Pathé mergea bine, din ce în ce mai bine. 

Cînd îți merge bine, istoria recomandă, de obicei, să te bucuri de moment, dar să nu te oprești, ci să continui să (te) dezvolți. Așa că frații Pathé au început să își realizeze propriile filme, după ce au achiziționat în 1902 brevetele altor frați, Lumière. S-au extins la nivel internațional, iar unitățile de producție și lanțurile de cinematografe pe care le-au înființat i-au transformat în deținătorii celei mai mari companii de film din lume la începutul secolului al XX-lea. Casa Pathé a realizat mai multe filme și pentru România, cel mai cunoscut fiind în prezent cel dedicat ceremoniilor de încoronare din 1922 de la Alba Iulia și din București.

La un moment dat, în cadru au intrat știrile. Nu în versiunea pe care o cunoaștem în prezent, ci sub forma unor jurnale de actualități care rulau la cinema înainte să înceapă filmele. Primul jurnal de acest tip a fost introdus de compania Pathé în 1908, în cinematografele franceze, și se numea Pathé – Faits divers. Apoi aria de difuzare s-a mărit și denumirile s-au tot schimbat, iar după introducerea sunetului materialele au început să includă și interviuri.

La sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial, departamentele de știri din Franța, Anglia și SUA s-au asociat și au început să își furnizeze reciproc materiale; Pathé News era noua denumire a jurnalelor de actualități.

Prin anii ’50, însă, compania Pathé pierdea din ce în ce mai mult teren în lupta cu televiziunea, iar niște ani mai tîrziu, știrile de la TV nu au mai dat nici o șansă jurnalelor Pathé, considerate demodate din varii motive (legitime), așa că producția acestora din urmă a încetat.

A rămas o arhivă bogată.

Și o mare companie producătoare și distribuitoare de film, a doua cea mai veche din Europa încă în funcțiune.

Nu-i puțin în istorie.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Atelierele Pathé, 1907 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Volodimir Zelenski prezintă primele avioane F-16 sosite în Ucraina FOTO EPA-EFE
Un pilot ucrainean de F-16 a murit într-o misiune de luptă. Zelenski a transmis condoleanţe familiei pilotului
Un tânăr ucrainean, în vârstă de 26 de ani, pilot de F-16, și-a pierdut viața sâmbătă, 12 aprilie, în luptă. Este a doua astfel de pierdere anunţată de Ucraina de la livrarea, în 2024, a acestor avioane de fabricaţie americană.
elicopter prabusit raul Hudson, captura video jpg
Un fost pilot, despre elicopterul prăbuşit în New York: „Totul în legătură cu acest accident este neobișnuit”
După ce a vizionat mai multe videoclipuri cu prăbuşirea, pe 10 aprilie, a unui elicopter turistic în râul Hudson din New York, un fost pilot spune că accidentul s-a produs, cel mai posibil, din cauza desprinderii ambelor rotoare, ceea ce este foarte neobişnuit.
12961918 jpg
Doar șase țări europene sunt dispuse să contribuie cu trupe de menținere a păcii în Ucraina. Aliații nu s-au pus de acord asupra unui plan
Miniștrii europeni ai apărării s-au reunit la sediul NATO de la Bruxelles pe 10 aprilie pentru discuții cu privire la o potențială desfășurare de trupe pentru a garanta un eventual acord de încetare a focului în Ucraina, Marea Britanie și Franța asumându-și în acest sens rolul de lideri.
image png
Anii au trecut peste Codruț din „Inimă de Țigan”. Cum arată azi actorul Denis Ștefan - fotografia pe care a postat-o soția lui
Denis Ștefan, un actor de referință în industria cinematografică românească, se bucură de viață în fiecare zi și este recunoscător pentru tot ceea ce trăiește. Chiar dacă nu mai este mereu prezent în lumina reflectoarelor, este extrem de activ pe rețelele de socializare.
Posibil troc politic între Elena Lasconi și Nicușor Dan Foto Elena Lasconi   Facebook jpg
BEC decide că USR nu are voie să-i facă campanie lui Nicușor Dan. Cum a reacționat Elena Lasconi
Biroul Electoral Central (BEC) a luat o decizie importantă pe 12 aprilie 2025, care a avut un impact major asupra campaniilor electorale din România.
andreea raicu numita termita jpg
Celebrul tenismen cu care s-a iubit Andreea Raicu. S-au despărțit după 1 an de relație
Considerată una dintre cele mai îndrăgite vedete românești, viața amoroasă a Andreei Raicu s-a aflat mereu sub ochii presei și, implicit, ai celor de acasă. Nu s-a ferit niciodată cu viața amoroasă care a fost destul de controversată, relațiile avute fiind cu persoane destul de cunoscute. Amintim as
Battle of Mohi 1241 png
Cum a afectat România cel mai mare dezastru din istoria Ungariei. Povestea zilei în care Europa s-a prăbușit
Pe 11 aprilie 1241, Europa Centrală s-a prăbușit în fața unui dezastru de proporții biblice. Oamenii din stepele Asiei, conduși de temutul Batu Han și Subotai, au distrus complet regatul Ungariei, lăsând în urmă un tărâm de jale, morți și fumul focurilor ce ardeau din cetăți și sate.
image png
Diana Șoșoacă, primită de „emisarul lui Ciolacu” la Mar-a-Lago
Președinta SOS România, eurodeputata Diana Șoșoacă, a participat la un eveniment organizat la reședința din Florida a președintelui SUA, unde s-a întâlnit cu Dragoș Sprînceană, cel căruia i-a cerut premierul Marcel Ciolacu să vorbească despre România.
poarta de la focsani jpg
Punctul vulnerabil al României. De ce cartografiază francezii în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din țara noastră
Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România. Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra țării noastre.