Prima femeie de afaceri din Rusia: Anna Dostoievskaia

Publicat în Dilema Veche nr. 918 din 11 – 17 noiembrie 2021
Prima femeie de afaceri din Rusia: Anna Dostoievskaia jpeg

Vreo optzeci de mii de dolari la valoarea de astăzi – aceasta era datoria pe care o acumulase Fiodor Dostoievski în 1865. Văduv și cu sănătatea cam șubredă, se apucase deja să scrie Crimă și pedeapsă, însă cu creditorii la ușă, care amenințau cu închisoarea, situația nu arăta prea bine.

Ca să își poată achita datoria, scriitorul și-a vîndut drepturile de autor asupra unei ediții a operelor sale. Editorul cumpărător nu s-a dovedit a fi chiar de bună-credință, dar cale de întors nu mai exista. Contractul dintre Dostoievski și editor prevedea și obligația ca autorul să scrie un nou roman de cel puțin 175 de pagini pînă în noiembrie 1866. În caz contrar, își pierdea definitiv drepturile de autor, care rămîneau la editor.

Cu toate acestea, Fiodor Dostoievski și-a dedicat mare parte din anul 1866 marelui său roman, Crimă și pedeapsă, în loc să lucreze la romanul Jucătorul, promis editorului în contract. Prin octombrie, și-a dat seama că mai are cam patru săptămîni pînă la termen. Într-o lună, geniul literaturii ruse trebuia să scrie un întreg roman.

Geniul avea nevoie de o mînă de ajutor. Sau chiar de două.

Istoria i-a trimis ajutorul necesar în persoana Annei Snitkina, o tînără stenografă, recomandată de un bun prieten. Astfel, de la prînz pînă spre seară, Anna era prezentă la biroul lui Dostoievski notînd ce îi dicta acesta. În fiecare zi, timp de 26 de zile, adică timpul în care scriitorul a reușit performanța de a termina opera Jucătorul, onorîndu-și contractul la termen.

Doar că apoi nu mai era doar o chestiune de publishing la mijloc... Fiodor Dostoievski a început să simtă că îi lipsea timpul petrecut cu Anna. Drept urmare, i-a propus acesteia să îl ajute să termine romanul Crimă și pedeapsă. Și nu a fost singura propunere. Scriitorul rus i-a propus Annei și să îi fie soție. De teama unui refuz, i-a prezentat propunerea sub vălul intrigii literare în care protagonistul se îndrăgostește de o tînără pe nume Ania.

La începutul anului ce a urmat, în februarie 1867, Fiodor și Anna s-au căsătorit și au rămas împreună pînă la moartea scriitorului, 14 ani mai tîrziu. În tot acest timp, Anna a studiat cu atenție piața de carte din țară, cu tot ce includea aceasta, și l-a ajutat pe soțul său să publice pe cont propriu, devenind primul autor rus care s-a înhămat la o asemenea inițiativă. Tot Anna s-a ocupat în continuare ca Dostoievski să devină o marcă culturală națională, ceea ce i-a făcut pe mulți să o catalogheze ca fiind prima femeie de afaceri din Rusia.

The end.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Anna Dostoievskaia, 1871 (wikimedia commons)

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.