Prima emisie radio BBC din istorie
Exact acum o sută de ani. În noiembrie 1922.
Ca (aproape) orice istorie puternică, și istoria Societății Britanice de Radiodifuziune (BBC) a început subtil. Aproape trecută cu vederea. Din inițiativa unor oameni pasionați.
Pînă prin anii ’20, autoritățile britanice au interzis existența emițătorilor privați de radio, raționînd probabil că ar putea interfera cu serviciile de telecomunicații ale armatei. Ulterior, însă, în contextul popularității crescînde a radioului în Statele Unite ale Americii și cumva și pe fondul presiunii publice britanice în acest sens, situația s-a schimbat. Astfel, în octombrie 1922, un grup de industriași au format Compania Britanică de Radiodifuziune.
Peste o lună, pe 14 noiembrie 1922, la ora 18, s-a difuzat prima emisie radio BBC din istorie, transmisă din studioul de la Londra al inginerului italian Guglielmo Marconi (da, Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir, că doar toate se leagă în istorie... chiar și fără fir). Programul: un scurt jurnal informativ și un buletin meteo. Știrile au inclus informații despre un jaf în tren și despre o întîlnire politică importantă, plus cîteva rezultate ale unor competiții sportive. Așa, ca să avem o imagine. A sunetelor. De fapt, au existat chiar două „imagini” ale primei emisii radio BBC. Prezentatorul a citit de două ori informațiile. Prima oară cu o viteză normală a discursului, a doua oară mai încet, astfel încît ascultătorii să își poată nota din cele auzite. Apoi s-a lăsat liniștea nopții peste radio. Emisiile au fost zilnice din acel moment, iar pe parcurs grila radio BBC s-a îmbogățit cu muzică și cu diverse programe de dezbateri. Din decembrie 1922, radioul a avut și un director general în persoana lui Sir John Reith, care declara că „Nu aveam nici cea mai mică idee despre radiodifuziune”. Uneori, acest gen de context poate fi tare prielnic istoriei. Directorul și echipa de la radio s-au organizat, au stabilit reguli și standarde, au inovat și astfel serviciul radio BBC a început să se extindă. În 1927, British Broadcasting Corporation a trecut sub tutela statului britanic, devenind instituție publică, tot cu domnul Reith pe post de conducător.
Restul este istorie...
...care a început cu termenul „radiodifuziune” scris între ghilimele (ca un cuvînt necunoscut) în ediția The Times ce relata în treacăt despre prima emisie radio BBC din noiembrie 1922. Așa, ca să avem o imagine. De unde se pleacă și unde se poate ajunge.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.