Poveste din Est

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Poveste din Est jpeg

La pupitrul Filarmonicii din München, Valeri Abisalovici Gherghiev (64 de ani) deschide repede brațele. Violoniștii pun imediat viorile sub bărbie, violonceliștii apropie arcușul de corzi, suflătorii ridică instrumentele gata să cînte. Urmează gestul larg (Largo maestoso cere partitura) și muzica inundă spațiul. Suita Șeherezada de Rîmski-Korsakov. Sunetul grav al primului motiv indică prezența dominatoare și necruțătoare a sultanului. Urmează al doilea motiv, suav și tandru, vioară și harpă. E Șeherezada. Și Rîmski-Korsakov spune povestea celor o mie și una de nopți. O poveste orientală, în care se arată că forța artei (a artei narațiunii, în speță) poate stopa pofta ucigașă a unui stăpîn tiranic.

Gherghiev a cîntat de foarte multe ori acest opus. Are cel puțin două înregistrări splendide ale lui, una cu orchestra sa petersburgheză, alta cu Filarmonica din Viena. Nu cred că există dirijor pe lume care să fie mai bine așezat în această splendidă muzică. Însă îmi place să cred că Gherghiev este un inegalabil tălmaci al „Șeherezadei“ rîmskiene și pentru că el însuși este protagonistul unei povești fabuloase, o poveste care în secolul XXI este posibilă doar în Orient, acolo unde despoții îi pot răsfăța fără limite pe artiștii favoriți și îi pot prigoni pînă la moarte pe cei pe care nu-i suferă.

Gherghiev este venerat în Rusia ca un adevărat „bun național“. Putin nu doar că îl adoră, dar a și dezvoltat o relație foarte apropiată cu el. Se spune că Valeri Gherghiev și Vladimir Putin sînt, fiecare, nașii copiilor celuilalt. În jurul lui se țes elementele unei veritabile legende orientale.

Și acum, povestea. Țarul Alexandru al II-lea i-a făcut cadou soției sale, Maria Alexandrovna, un teatru nou, cu 1600 de locuri, la Sankt Petersburg. După numele țarinei, teatrul s-a numit Mariinsky. Asta se întîmpla în 1860. În 2013, cu ocazia împlinirii a 60 de ani (dintre care ultimii 25 petrecuți la conducerea Teatrului Mariinsky), dirijorul Valeri Gherghiev primește cadou de la prietenul și admiratorul său, țarul Vladimir Putin, Teatrul Mariinsky II. Concertul de deschidere a noii săli a avut loc pe 2 mai 2013, exact de ziua de naștere a lui Gherghiev. În loja prezidențială (pardon, imperială) a stat familia lui Gherghiev. Țarul Putin a preferat să asiste dintr-un balcon alăturat, în mijlocul marilor artiști ruși invitați la gală, stînd lîngă legendara Maia Plisețkaia, pe atunci în vîrstă de 86 de ani. Deși a fost un produs pursînge al rivalilor de la Balșoiul moscovit, diva Plisețkaia onorează orice loc în care se află!

2013 a fost al zecelea an al domniei lui Putin și, nu știu de ce, mă gîndesc că, făcînd acest dar marelui muzician, Putin s‑a regalat și pe sine, cumva. De asemenea, 2013 a fost al zecelea an de cînd Valeri Gherghiev a început să ceară autorităților ruse un nou teatru. Vechiul Mariinsky nu mai corespundea exigențelor marii companii (în același teatru funcționează, practic, trei mari ansambluri artistice, Orchestra, Opera și Baletul), iar upgradarea vechii clădiri s-a dovedit a fi un proiect imposibil.

Putin, se știe, este foarte legat de St. Petersburg pe care, în privat sau în medii neoficiale, continuă să-l numească Leningrad. Gherghiev, moscovit prin naștere, este petersburghez prin adopție – la 19 ani a venit la Leningrad să studieze la Conservator și n-a mai părăsit orașul pînă astăzi. Nu doar atașamentul de St. Petersburg îi leagă pe cei doi lideri. Prietenia lor stă și pe o convergență de convingeri cu privire la Rusia, în general. În ani, Gherghiev a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai lui Putin. Chiar și după infama anexare a Crimeei, Gherghiev a fost în fruntea unui grup de peste o sută de artiști și intelectuali ruși care au semnat o scrisoare publică prin care își exprimau sprijinul total pentru acțiunea politico-militară rusă. Interesant: dintre toți semnatarii acestei scrisori, doar Gherghiev a scăpat, miraculos, neatins de aripa sancțiunilor occidentale. Toți ceilalți s-au ales cu critici, de nu chiar cu contracte anulate în Vest. Statuia vie a lui Gherghiev, însă, nu a fost atinsă nici cu o floare. Doar ici-colo, în cîte un oraș mai liberal din Occident, cîte o mînă de activiști gay mai protestează în fața sălilor unde marele Gherghiev își duce muzica. Printre altele, dirijorul susține public politica homofobă a lui Putin. De mirare, dat fiind că în marea trupă de balet de la Mariinsky, teatrul său, e plin de homosexuali și cu aceștia Gherghiev lucrează spectacole splendide fără să aibă vreo problemă. Dar politica-i una și arta e alta, din cîte se pare…

Să revenim la povestea lui Mariinsky II. Mai întîi, bugetul. În hîrtii, noua sală a costat 730 de milioane de dolari. Enorm! În fapt, zvonurile sînt că e aproape imposibil de estimat costul, pentru că nu s-a lucrat cu un buget.

Sala Mariinsky II, construită de partea cealaltă a canalului Kriukov, pe locul unui fost Palat al Sindicatelor, este legată de Mariinsky I printr-o pasarelă pietonală acoperită și, spre deosebire de vechiul teatru, are absolut toate dotările de ultimă oră, inclusiv șapte scene rotative și o fosă cu 120 de locuri pentru muzicieni, care se ridică sau se coboară după opțiunea sonoră a dirijorului și care, foarte important, nu pătrunde deloc sub scenă. Arhitectura exterioară a sălii a născut, sigur, ceva controverse. Multor locuitori le pare prea modernă, inexpresiv de modernă pe lîngă bijuteria de secol XIX a vechiului teatru. Dar asemenea bombăneli au apărut în orice oraș al lumii cînd s-a construit ceva nou în mijlocul unui loc în care ochiul era obișnuit să vadă o altă epocă. Ochii se închid în timp și cei care acum se nasc sînt cei care vor judeca peste 40 de ani – pentru ei, Mariinsky II nu va mai fi un șoc, ci un complement bine găsit, peste timp, al bătrînului teatru.

Gherghiev a supervizat personal con-struc-ția sălii, anunțînd că, pentru el, prioritatea absolută este acustica. Gherghiev a probat acustica sălii în diferite faze ale finisajului ei dînd concerte pur și simplu. Astfel, se spune, a dispus demolări și refaceri ale unor ample lucrări interioare ce fuseseră terminate de vreo trei ori, iar fiecare demolare era însoțită de concedierea acusticienilor care o făcuseră. În final, Gherghiev a obținut ce a dorit: sala de două mii de locuri a noului Mariinsky, învelită toată în lemn, are o acustică perfectă. Mitul supremației faimoasei Concertgebouw de la Amsterdam în privința acusticii pare a fi serios concurat de nașterea noului mit: acustica de la Mariinsky II.

Or, un asemenea cadou nu ține cont de vreun buget. Să construiești o asemenea clădire pentru un dirijor fără să te uiți la bani este, pentru Europa democrată, o poveste ce vine direct din O mie și una de nopți. Lucrare în care formidabilul Valeri Gherghiev se simte ca acasă…

Foto: wikipedia

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.
Marcel Ciolacu s a întors, sâmbătă, în localitățile din Galați afectate de inundații  Foto Marcel Ciolacu Facebook jpg
Premierul Ciolacu accelerează lucrările de reparații în zonele lovite de inundații: efectele celor aproape 200 de milioane de lei alocați
Prezent în județul Galați, pentru a evalua derularea lucrărilor de reabilitare în zonele afectate de inundațiile din luna septembrie, Premierul Marcel Ciolacu anunță că trei sferturi dintre proiecte sunt la stadii între 50 și 80%, și că Guvernul va suplimenta bugetul acordat autorităților locale.
Iulia Navalnaia la protestul de la Moscova FOTO EPA-EFE
Prima manifestație majoră a opoziției ruse împotriva războiului din Ucraina, organizată de Iulia Navalnaia la Berlin
Liderii opoziției ruse din exil organizează duminică, la Berlin, prima manifestaţie majoră în străinătate împotriva invaziei Ucrainei şi a lui Vladimir Putin.
Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Accident nimicitor, din cauza vitezei excesive. Doi tineri, de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, în Vrancea
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, au murit arși de vii, după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seara, cu un alt autoturism care venea din sens opus. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea.
nadia bela jpg
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. Ce imagine emoționantă a publicat „Zeiţa de la Montreal”
Bela Karolyi a murit la 82 de ani, subit. A fost legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, alături de care a făcut istorie. Acesta s-a stins din viață în SUA, unde a emigrat împreună cu soția sa în 1981. Acesta s-a stins din viață în SUA.
atac cu rachete asupra kievului in 2 ianuarie 2024 profimedia 0833785421 jpg
Mai multe explozii au zguduit oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Polonia și-a mobilizat avioanele
Mai multe explozii au zguduit duminică dimineaţă oraşele ucrainene, inclusiv capitala Kiev. Kievul și Varșovia au anunțat că Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele.
Concursul de rezidenţiat va avea loc pe data de 15 noiembrie
Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în Rezidenţiat. „Este poarta de intrare în specialităţile medicale”
Peste 10.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică, 17 noiembrie, examenul de intrare în Rezidenţiat. Aproape 4.000 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
stima de sine jpg
Spune-ți des aceste afirmații! Îți cresc încrederea de sine și te ajută să fii mai puternic
Ai stima de sine scăzută și vorbești mult cu tine, în termeni negativi? Sau poate treci printr-o criză și ai nevoie de puțin optimism? Sunt niște obiective pe care le urmărești, dar simți că ai mai pierdut din forță și tenacitate? Unele afirmaţii pot fi de ajutor pentru a-ți regăsi puterea interioar