Postac, comentac, lăudac

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Loază jpeg

Din cînd în cînd, la seria derivatelor (nume de agent) în -ac se mai adaugă cîte un termen, care poate rămîne o creaţie efemeră sau poate căpăta o mare frecvenţă în registrul familiar şi în limbajul publicistic. Modele de succes sînt termenii aplaudac şi răspîndac: foarte folosiţi, la începutul anilor ’90, pentru a-i desemna ironic şi depreciativ mai ales pe susţinătorii şi adulatorii fostului regim (aplaudaci) şi pe cei care, sub controlul serviciilor secrete, răspîndeau zvonuri (răspîndaci). Aplaudac şi răspîndac au fost înregistrate încă din ediţia a II-a (1997) a Dicţionarului de cuvinte recente; dintre cele două cuvinte, aplaudac a fost mai uşor acceptat, pătrunzînd chiar în DOOM (2005). Răspîndac apărea adesea în asociere cu derivatul glumeţ zvoner; între timp, şi acestuia din urmă pare să i se prefere tot mai mult o formaţie lexicală în -ac – zvonac: „Aici, orice informaţie circulă pe calea «zvonacul şi răspîndacul». După lansarea zvonului, urmează răspîndirea lui“ (romanialibera.ro); „matale eşti zvonacul tipic, cu neuronul obosit“ (capital.ro). În ultimii zece ani, odată cu dezvoltarea Internetului, posibilitatea tot mai largă oferită utilizatorilor de a contribui cu opinii proprii la discuţiile de pe forumuri şi din secţiunile de comentarii ale blogurilor, ale articolelor etc. a produs, ca derivat de la verbul a posta, numele de agent postac, cu sute de mii de atestări online. Din aceeaşi sferă face parte şi sinonimul parţial comentac, mai recent şi aplicabil nu doar scrisului din Internet, ci şi autorilor de comentarii orale, difuzate de posturile de radio şi televiziune.

Sufixul -ac aparţine registrului popular, multe dintre derivatele pe care le-a produs nemaifiind cunoscute în prezent majorităţii vorbitorilor. În articolul său din 1967, „Sufixele peiorative“ (în Studii şi materiale privitoare la formarea cuvintelor în limba română, IV), Zorela Creţa enumera o serie de adjective şi substantive formate cu -ac: prostac, budalac („prost“), buftac („gras, burtos“), fusuiac („înalt şi slab“), codac („care ezită“), mutac („tăcut, ursuz“), ciorsac („cuţit care taie rău“), scîrţac („lăutar“), popoiac („epitet depreciativ pentru un preot“). Dintre toate, doar prostănac e în uzul curent, dar vorbitorii îl analizează probabil mai curînd ca format din prost + -ănac decît (aşa cum e mai justificat din punct de vedere lingvistic) din prostan (la rîndul său derivat din prost) + -ac. Prostac nu mai apare decît în jocuri de cuvinte, probabil ca o nouă contaminare între postac şi prost: „prostacii de partid“ (voxpublica.realitatea.net), „prostacul sabotor“ (stiri-azi.ro).

Cele mai multe dintre cuvintele seriei vechi erau derivate de la adjective şi substantive. Doar scîrţac (de la a scîrţîi), căruia i s-ar putea adăuga, din limbajul familiar-argotic, borac („copil“) ilustrează tiparul preferat astăzi, al derivatelor de la verbe (în -a: a aplauda, a posta, a comenta, dar şi în -i: a răspîndi).

Sufixul -ac, nu foarte productiv, are o clară notă depreciativă. Aşa cum se întîmplă de obicei, sensul cuvintelor-bază şi al contextelor în care derivatele s-au folosit mai des i-au imprimat anumite conotaţii stabile. Cuvintele aplaudac şi răspîndac au fost asociate ideii de „obligaţie de serviciu“, cu presupunerea că activităţile în cauză nu erau spontane. La fel, postac – foarte adesea folosit ca insultă şi ca acuzaţie reciprocă în conversaţiile online – presupune că individul care postează şi-a transformat activitatea într-o profesie de propagandist neoficial: postacii sînt, în sens restrîns, inşi plătiţi să influenţeze opinia publică, aflaţi în slujba unor partide politice sau a unor entităţi comerciale, ori măcar înregimentaţi politic: „o carieră de postac profesionist“ (propinatiu.ro); în sens larg, e vorba pur şi simplu de oameni care încarcă pe Internet un text, de obicei cu o anume frecvenţă şi continuitate („Un tînăr din Braşov a rămas fără telefonul mobil, pentru că a avut încredere într-un «postac» de anunţuri pe internet“, mytex.ro). Termenul comentac pare şi mai puţin specializat, funcţionînd în genere ca un sinonim depreciativ pentru comentator; componenta sa peiorativă sugerează tot mercenariatul („este un măscărici comentac aflat în solda lui V“, adevarul.ro; „clica de stătători pe site-uri şi comentaci de serviciu!“, botosaneanul.ro). Contextele în care apare sînt majoritar negative – „comentacul ăla care ne tot oboseşte pe site“ (kmkz.ro), „comentacul turbat“ (pandurul.ro), „Despre părerologi şi comentaci“ (adevarul.ro) –, dar nu se exclude un uz atenuat, chiar autoironic: „mulţi dintre noi, comentacii de pe CG“ (computergames.ro.).

Mult mai puţine atestări are termenul lăudac („şi să nu vă aud care cumva ca sînt din ăla plătit sau lăudac de profesie“, daciaclub.ro). În genere, în cazul derivatelor glumeţe, surpriza asocierii joacă un rol important, astfel că au mai multe şanse să se impună termenii care ataşează un sufix popular la o bază lexicală modernă, la un termen cult mai recent, decît cei care păstrează unitatea de registru; de aceea, probabil, comentac şi postac par mai ingenioşi şi mai amuzanţi decît lăudac.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.