Politruc

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Politruc jpeg

E greu de crezut, dar p├«n─â de cur├«nd termenul politruc ap─ârea ├«n dic┼úionarele noastre cu o defini┼úie neutr─â, deloc marcat─â stilistic. ├Än edi┼úia care a fost transpus─â online (1996/1998) ┼či care a devenit astfel extrem de cunoscut─â, DEX-ul cuprindea doar explica┼úia ÔÇ×instructor, ├«ndrum─âtor politic ├«n armata sovietic─â ÔÇô Din rus. politrukÔÇť. Dic┼úionarul relua defini┼úia din prima sa edi┼úie (1975) ┼či din dic┼úionarul academic (DLR, Litera P, partea a 4-a, 1980). ├Än Florica Dimitrescu, Dic┼úionar de cuvinte recente, edi┼úia a doua (DCR2, 1997), politrucul este un ÔÇ×reprezentant al partidului comunist ├«ntr-un domeniu, care vegheaz─â la respectarea aplic─ârii ├«ntocmai a principiilor ┼či intereselor partiduluiÔÇť, cuv├«ntul fiind ilustrat prin citate din presa de la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90. ├Äntre timp, Noul dic┼úionar universal (NDU, 2006) ┼či Dic┼úionarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007) au inclus uzul depreciativ al termenului ÔÇô ÔÇ×activist politic (├«n armat─â, ├«n cultur─â etc.)ÔÇť ÔÇô, preluat ┼či de ultima edi┼úie din DEX (2009).

Pornind de la dic┼úionare, cineva ar putea presupune c─â termenul ┼či-a c─âp─âtat doar ├«n ultima vreme conota┼úiile peiorative. De fapt, timp de decenii, ipostaza sa oficial─â p─ârea de-a dreptul subversiv─â, sau involuntar ironic─â, pentru c─â ├«n discursul alternativ, predominant oral, mai toat─â lumea folosea cuv├«ntul doar ca epitet depreciativ. Evident, dic┼úionarele vremii nu-┼či puteau asuma riscul de a atesta ├«n scris ├«nc─ârcarea cu sensuri negative a unui cuv├«nt din sfera politicii comuniste.

Exist─â totu┼či o dovad─â scris─â a vechimii sensului depreciativ al substantivului politruc, pe care Iorgu Iordan ├«l includea ÔÇô al─âturi de bol┼čevic, culac, partinic, combinat etc. ÔÇô ├«ntr-o not─â la capitolul ÔÇ×NeologismeÔÇť, ├«n edi┼úia a doua a c─âr┼úii sale Limba rom├ón─â actual─â. O gramatic─â a ÔÇ×gre┼čelilorÔÇť (1948, p. 476). ├Äntr-o fascicul─â academic─â din 1949 ÔÇô Influen┼úe ruse┼čti asupra limbii rom├óne ÔÇô, tot Iordan explica mai pe larg sensul ┼či originea termenului: ÔÇ×prima denumire special─â a activului militar-politic din armata de orice fel a Uniunii Sovietice (...). Cuv├«ntul rusesc este produsul combin─ârii primelor silabe din cuvintele politiceskii rukovoditel'ÔÇť. ├Än subsolul paginii, ap─ârea o not─â foarte interesant─â, bazat─â pe o informa┼úie provenit─â de la Al. Graur: ÔÇ×La noi a fost utilizat exclusiv de c─âtre du┼čmanii comunismuluiÔÇť.

Nu este vorba, a┼čadar, de o peiorativizare a termenului (format prin compunere prin abreviere, tipar la mod─â pe atunci ┼či pe care l-a parodiat Orwell prin Newspeak), ci de preluarea sa, de la bun ├«nceput, cu valoare negativ─â. Nici nu e de mirare c─â ├«n rom├ón─â politruc a devenit un termen peiorativ: dincolo de sensul s─âu de baz─â, asociat cu o activitate profund antipatic─â (propaganda politic─â ├«n armat─â), decisiv─â a fost forma cuv├«ntului. ├Än rom├ón─â era inevitabil─â reanalizarea sa ca o contaminare ├«ntre politic ┼či truc, sau ca ┼či cum ar fi provenit din elementul de compunere poli- ┼či truc. Mai mult, finala ├«n -uc evoc─â un sufix diminutival ┼či e caracteristic─â lexicului popular, adesea cu valoare depreciativ─â; ├«n Dic┼úionarul invers (1957), politruc st─â al─âturi de b─âl─âtruc, bulburuc, ghiumbruc, ┼čmecheruc etc.

Cuvîntul nu are o carieră internaţională: în forma politruk (transcriere din rusă) nu apare în dicţionarele de uz curent din spaţiul anglofon sau francofon, dar este evocat uneori în explicaţii enciclopedice (de exemplu în Wikipedia, varianta engleză, în articolul political commissar).
 
Istoria termenului e destul de clar─â; actualitatea sa a devenit, ├«ns─â, cople┼čitoare. ├Än ultima vreme, politruc e o acuza┼úie omniprezent─â: adresat─â membrilor cut─ârei comisii, politicienilor, judec─âtorilor, chiar ├«nal┼úilor func┼úionari europeni. Apari┼úia unui feminin fusese deja semnalat─â ├«n DCR2; diverse irit─âri fa┼ú─â de femeile din via┼úa public─â reactualizeaz─â tot mai des forma politruc─â. Exist─â deja ┼či un adjectiv, folosit ┼či ├«n contexte mai abstracte, de pild─â c├«nd este vorba de condi┼úiile unei ÔÇ×subordon─âri politruce fa┼ú─â de SenatÔÇť (www.romania-actualitati.ro).

Dintre cei care folosesc termenul, nu se ostene┼čte nimeni s─â-i precizeze sensul; ar fi ┼či greu. Nici nu e rezonabil, de altfel, s─â presupui c─â insultele ar avea un sens exact, bine delimitat; acestora li se pot descrie, cel mult, condi┼úiile ┼či contextele de folosire. Constat─âm astfel c─â politrucul din discursul public actual este, de preferin┼ú─â, decerebrat, frustrat, de doi bani, de duzin─â, m─ârunt, mic ÔÇô mai rar ┼či sinistru. Asociat ├«n mod difuz cu sensul denotativ primar, deci cu totalitarismul, militarismul ┼či propaganda, politruc e folosit ├«n dou─â situa┼úii principale: pentru politicieni, cu implicit─â acuza┼úie de mediocritate, lips─â de principii ┼či idealuri ├«nalte (definind, deci, politicianul prin tot ce are prototipul s─âu mai negativ), sau pentru in┼či din afara jocului politic, suspecta┼úi c─â ar avea interese ┼či scopuri partizane. Abuzul acuza┼úiilor de politrucie (derivat cu peste 1000 de atest─âri inventariate de Google) formulate chiar de politicieni e comic ┼či trist: presupune o depreciere accentuat─â a imaginarului politicii, asumat ca atare ┼či r─âsp├«ndit tot mai mult prin vagul cuvintelor peiorative.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucure┼čti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ┼či politic─â (Editura Universit─â┼úii Bucure┼čti, 2007) ┼či 101 cuvinte argotice (Editura Humanitas, colec┼úia ÔÇ×Via┼úa cuvintelorÔÇť, 2010).

Foto: L. Muntean

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.