Plante decorative, plante terapeutice – legalizarea drogurilor uşoare

Publicat în Dilema Veche nr. 593 din 25 iunie - 1 iulie 2015
Plante decorative, plante terapeutice – legalizarea drogurilor uşoare jpeg

● Se transformă Europa într-un paradis al consumatorilor de droguri? În tot mai multe state se pune problema liberalizării consumului de droguri uşoare. Tonul l-a dat Germania, care nu numai că a liberalizat accesul la drogurile uşoare, permiţînd pacienţilor cu boli incurabile să folosească droguri uşoare în scop terapeutic, ci este pe cale să adopte măsurile necesare pentru a permite decontarea canabisului prin asigurările de sănătate. Măsura provoacă tot felul de controverse, principalul argument fiind că legalizarea drogurilor în scopuri terapeutice ar acredita ideea că drogurile uşoare ar fi inofensive, ba chiar sănătoase, şi că astfel s-ar zădărnici eforturile îndelungate ale societăţii de a descuraja consumul. Criticii susţin că interesul particular al unei minorităţi – cea a suferinzilor – nu ar trebui să fie superior interesului majorităţii care trebuie protejată de drogurile dăunătoare. Asociaţiile de bolnavi susţin că aceasta e o perspectivă ipocrită, căci consumatorii ocazionali de droguri recreaţionale îşi procură oricum canabis de pe piaţa neagră, indiferent de riscuri, pe cînd cei suferinzi nu au acces legal la ceea ce adesea e singurul remediu împotriva durerii. 

Şi în SUA au loc dezbateri asemănătoare. 23 de state americane au legalizat consumul de canabis în scop terapeutic. Un studiu recent realizat de

şi citat de

urmăreşte impactul legalizării asupra comportamentului de consum al tinerilor. Pentru tineri încă în creştere, consumul de canabis reprezintă un factor de risc, drogurile putînd provoca tulburări de dezvoltare precum şi probleme psihice şi cognitive. Studiul arată că, în statele în care consumul terapeutic este permis, numărul tinerilor care recurg la droguri uşoare este mai mare. Dar această situaţie nu se datorează legalizării – chiar şi înainte de liberalizare în acele state consumul era mai ridicat. Studiul arată, în schimb, că legalizarea drogurilor poate produce chiar o scădere a consumului în scop recreaţional în rîndul tinerilor: ceea ce e permis, ceea ce e recomandat ca un medicament nu mai e chiar atît de atractiv. Încă un argument în sprijinul ideii că legalizarea consumului în scop terapeutic nu încurajează consumul în scop recreaţional. Rezultatele studiului servesc celor care susţin accesul la droguri în scop terapeutic. 

● La Viena există o florărie de unde oricine poate cumpăra canabis în ghivece. Magazinul s-a deschis în 2004 şi, după numeroase reclamaţii, controale ale autorităţilor şi închideri temporare ale prăvăliei, s-a decis, în sfîrşit, că negustorul nu încalcă nici o lege. Patronul magazinului, Alex Kristen, e absolvent de Drept. Încă din studenţie şi-a spus că mai bine vinde droguri decît să devină avocat. A trebuit pînă la urmă să le facă pe ambele. Studiile de Drept i-au fost indispensabile în afacere. Căci şi-a propus să vîndă droguri legal. 

În Austria, posesia şi consumul de droguri cad sub incidenţa legii penale. Dacă posesia unor mici cantităţi destinate consumului individual e tolerată de poliţie, comercializarea drogurilor e aspru sancţionată. În cazul prăvăliei cu pricina nu s-a găsit însă nici un motiv pentru aplicarea unei sancţiuni. Şi vînzătorul, şi poliţia ştiu bine că în ghivece e canabis şi că planta e folosită pentru substanţele psihotrope.  Doar că în florărie se vinde planta într-un stadiu intermediar de dezvoltare – şi nu conţine decît cantităţi infime de tetrahidrocannabinol. Florăria vinde plante decorative – a admis instanţa. Cultivarea plantei pînă la maturitate şi recoltarea cad în sarcina cumpărătorilor şi numai ei sînt responsabili (juridic) pentru obţinerea şi consumul drogului. O decizie care ar fi putut crea precedent şi care ar fi putut încuraja şi alte florării să-şi diversifice oferta de plante decorative. Dar nu s-a întîmplat aşa: florăria din Viena care vinde canabis a rămas fără concurenţă.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cladire cu bulina rosie jpeg
România va avea o hartă cu riscul seismic al localităţilor. În baza ei Guvernul va da bani pentru consolidarea clădirilor
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte.
Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Rusia reacționează după ce Trump a anunțat prioritățile SUA în lume. Serghei Lavrov: „Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat marți, 21 ianuarie, metodele anunțate de noul președinte american Donald Trump pentru a promova interesele SUA în lume.
banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!