Picări

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Pentru simţul lingvistic comun, confirmat de dicţionarele uzuale, verbele a cădea şi a pica sînt sinonime clar diferenţiate stilistic: primul e un cuvînt din lexicul de bază, standard, nemarcat, în vreme ce al doilea aparţine registrului popular şi colocvial. Un exemplu de context colocvial, informal, este cel al vieţii şcolare şi universitare, în care a pica apare adesea, în mai multe construcţii cu sensuri înrudite: intranzitiv – „a nu promova“ (Cineva a picat la un examen) sau „a se întîmpla, a apărea“ (La examen a picat un subiect greu) – şi tranzitiv, cu sensul „a rata“ (Studentul a picat examenul) sau „a respinge“, „a face să rateze“ (Profesorul l-a picat pe student). De fapt, cel puţin în această zonă semantică, se observă că a pica admite chiar mai multe construcţii şi are mai multe sensuri decît a cădea.

Ca multe alte cuvinte colocviale, iniţial mai expresive decît sinonimele lor neutre stilistic, a pica a pătruns tot mai des în registrul standard. În politică şi în jurnalism, unde limitele dintre registre devin tot mai incerte, iar termenii familiari sînt tot mai frecvenţi, picarea unui guvern a devenit o formulare cît se poate de acceptabilă (deşi alegerea lexicală e posibil să transmită şi o notă ironic-depreciativă, un semn discret al deriziunii). În presa scrisă şi audiovizuală s-a vorbit în ultimele zile de picarea Guvernului: „D. le mulțumește miniștrilor după picarea Guvernului“ (stiripesurse.ro); „Protestatarii din fața Parlamentului au sărbătorit picarea Guvernului“ (realitatea.net); „Fostul președinte al României (...) a prevăzut picarea Guvernului“ (kanald.ro) etc. „Normalizarea“ stilistică a picării nu e, de altfel, o noutate: verbul a pica, participiul adjectival picat şi substantivul picare au numeroase atestări în dezbaterile şi declaraţiile politice păstrate de stenogramele Camerei Deputaţilor: „Guvernul a picat examenul începutului de an“; „cineva vrea să pice Guvernul“; „de ce a picat referendumul“; „testul pe care l-au picat toate partidele parlamentare“; „şase principii asupra cărora am picat de acord“; „un procent uriaş de elevi picaţi“ etc. (cdep.ro). În istoria politică a termenului intră desigur şi sloganul scandat la manifestaţiile de protest în ultimii treizeci de ani, actualizat periodic cu numele momentului: „Nu vă fie frică: … pică!“.

Prin pătrunderea în limbajul standard, verbul a pica se întoarce, într-un fel, într-un registru din care fusese treptat alungat. Cuvîntul are atestări în cele mai vechi texte româneşti, de exemplu în Psaltirea Hurmuzachi (de la începutul secolului al XVI-lea): „Ceriurile picară de faţa Dumnedzeului“. Deşi dicţionarul-tezaur al limbii române (DLR) consideră că exemplul ar ilustra sensul actual al lui a pica, „a cădea“, este vorba, mult mai probabil, de sensul său etimologic (verbul fiind considerat un derivat din pic „picătură“), deci de referirea la ploaie. În traducerile româneşti moderne, pasajul este „s-au topit cerurile dinaintea lui Dumnezeu“ (Psalmul 68, 9); în traduceri în alte limbi versetul este interpretat ca vorbind pur şi simplu despre ploaia care cade. Şi alte exemple atestă sensul cel mai vechi al verbului a pica, aproximativ sinonim cu a picura: „norii au picat apă“ (Biblia de la Bucureşti, 1688, Judecători, 5, 4). Din acest sens derivă şi utilizările metaforice mai vechi: „nu va pica mînia mea preste Ierusalim“ (Biblia din 1688, Paralipomenon / Cronici II, 12, 7). În acelaşi text, „înaintea Lui pică ochiul mieu“ (Iov 16, 20) corespunde, în traducerile moderne, secvenţei „eu mă rog lui Dumnezeu, cu lacrimi“: ochiul pică, adică lăcrimează. Aşadar, a pica era frecvent folosit în limba veche, în texte religioase, în stilul solemn, cu sensul „a picura“, presupunînd căderea unei materii lichide (ploaie, lacrimi etc.). Sensul iniţial s-a păstrat („dacă nu curge, pică“; „să-l pici cu ceară“), dar i s-au adăugat alte accepţii populare şi colocviale, care au reţinut şi au extins ideea de cădere („pică pară mălăiaţă...“), prăbuşire („pică de oboseală“), apariţie neaşteptată şi întîmplătoare („tocmai a picat un oaspete“, „mi-a picat în mînă o carte“ etc.).

O folosire populară a verbului a pica este fixată într-o expresie consecutivă cu sens apreciativ superlativ – de pică –, tipic asociată cu adjectivul frumos (mai ales în forma sa de feminin). Construcţia este încă în uz, mai ales în revistele aşa-zis „mondene“: „Are 18 ani și e frumoasă de pică!“ (viva.ro); „C.M., frumoasă de pică la premiera din România“ (ibidem); „Este frumoasă de pică, dar a ales să dirijeze circulația“ (avantaje.ro). Expresia a fost explicată de Vasile Bogrea (în Dacoromania, 1927): „metafora e luată, evident, de la fructe: merele coapte etc.“. Exista de altfel şi expresia pică de coaptă, explicată de dicţionarul academic: „se spune despre un lucru din cale afară de exagerat sau despre o minciună prea evidentă“ (DLR). Expresia e folosită de Creangă, în Moş Nichifor Coţcariul („Apoi toate-au fost cum au fost, zise moș Nichifor, încrețind din sprîncene și oțărîndu-se, dar asta pică de coaptă“), unde a pica mai apare o dată („poate mi-a pica ceva și cînd voi veni înapoi“). În ambele cazuri, a pica pare să contribuie la reţeaua aluzivă, cu subtext erotic, a textului. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

george simion foto inquam photos george calin
Cum explică George Simion discuțiile dintre Hrebenciuc și Becali: „Voi intra cu siguranță în turul doi”
Șeful AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale de anul acesta, a explicat cum i-au fost relatate discuțiile dintre Viorel Hrebenciuc, despre care afirmă că este încă „strategul PSD”, și Gigi Becali, candidat pentru Parlamentul României pe listele AUR.
viol
Un adolescent este acuzat că a agresat sexual şase copii sub nouă ani. Cum își aborda victimele
Un băiat în vârstă de 15 ani a fost trimis în judecată de procurorii din Cluj după ce ar fi agresat sexual şase copii cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani. El ar fi abordat victimele în parcuri din municipiul Cluj-Napoca, într-o tabără de o zi din judeţul Cluj şi într-o toaletă publică.
fericire fara facebook jpeg
Horoscop sâmbătă, 16 noiembrie. O zodie are un weekend de coșmar, iar nativ renaște în a doua jumătate a lunii noiembrie
Horoscop sâmbătă, 16 noiembrie 2024. Mijlocul lunii noiembrie nu e de bun augur pentru toată lumea.
Atac infrastructura energie Ucraina FOTO Profimedia jpg
ONU: Dacă ruşii țintesc din nou sectorul energetic, vor fi consecințe grave. Cum vor trece ucrainienii peste iarnă
Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că dacă Rusia continuă să lovească în infrastructura energetică a Ucrainei, țara va avea de suferit iarna aceasta.
copii jpg
Așteptarea care doare
Probabil mulți dintre noi încă își amintesc de zguduitorul caz al soților Marius și Ruth Bodnariu, cărora în urmă cu 9 ani serviciul finlandez de protecție a copilului „Barnevernet” le-a luat în custodie cei cinci copii.
AA1u4j8C jpg
Pod cheie pentru transporturile militare ruse, prăbușit în Crimeea
Un pod din peninsula Crimeea s-a prăbușit miercuri, avariind liniile feroviare de sub el și perturbând una din căile de aprovizionare ale trupelor ruse din Uraina, a relatat publicația RBC-Ucraina, citând presa rusă.
sedinta constituire cl slatina esuata 15 noiembrie 2024   foto alina mitran (10) jpg
Situație halucinantă la Slatina. O parte dintre consilierii aleși în vară au depus jurământul, dar rămâne în funcție vechiul consiliu
Ședința de constituire a noului consiliu municipal de la Slatina a eșuat, la prima încercare prezentându-se doar zece consilieri din 21. Cei zece au depus jurământul, însă în activitate, susține secretarul municipiului, rămâne deocamdată vechiul consiliu. Se discută și varianta repetării alegerilor.
grafic crestere
CE: Economia UE revine la o creștere modestă în 2024, dar incertitudinea și riscurile cresc
După o perioadă prelungită de stagnare, economia UE revine la o creștere modestă, în timp ce procesul de dezinflație continuă, potrivit previziunilor de toamnă ale Comisiei Europene.
cafea jpg
Un anumit tip de cafea poate să provoace cancer. Conține o substanță care este o adevărată otravă pentru organism
Oamenii consumă cel mai mult cafeaua instant, dar experții avertizează că aceasta poate cauza grave probleme de sănătate și poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.