Pianinele căzute din cer

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
Pianinele căzute din cer jpeg

Un grup de soldați cîntînd vioi la o pianină pe front. Parcă nu este tocmai o imagine ce ar rula în minte cînd vorbim despre război. Istoria ne contrazice frumos. Pe note muzicale.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Statele Unite ale Americii industria producătoare de instrumente muzicale a avut de suferit din cauza raționalizării. Pentru a se economisi fier, cupru, bronz și altele asemenea, fabricarea de astfel de bunuri a fost suspendată. Chiar și așa, Guvernul american cunoștea bine un refren simplu: în luptă, în orice fel de luptă, moralul contează adesea mai mult decît resursele tangibile. Drept urmare, a introdus o excepție: producția de pianine destinate efortului de război. Curajul și încrederea militarilor trebuiau susținute (pe portativ).

Comanda oficială a fost încredințată de către statul american companiei producătoare de piane Steinway & Sons, care a avut grijă ca pianinele să fie adaptate la condițiile de război. Steinway a creat un model de pianină suficient de solid și rezistent pentru a putea fi transportat și folosit de trupele militare americane din orice teatru de război din lume. S-a folosit doar zece la sută din cantitatea de metal care era destinată unui pian în mod normal și s-a ținut cont de faptul că instrumentul muzical putea ajunge și în Africa, de exemplu, motiv pentru a i se aplica un tratament anti-insecte. Cleiul utilizat era rezistent la apă și, spre deosebire de modelul clasic de pianine, acestea nu aveau picioare de susținere. De ce? Adesea erau livrate pe cale aeriană și la aterizare, cel mai probabil, picioarele s-ar fi rupt. Culoarea pianinelor de război a fost pusă, de asemenea, în context, ele fiind vopsite oliv, gri sau albastru, renunțîndu-se la tradiționalul și elegantul negru.

Steinway & Sons a început producția în 1942, iar de-a lungul conflictului a fabricat 5.000 de pianine. Dintre acestea, vreo 3.000 au ajuns în teatrele de război, unde s-au transformat într-o reală binecuvîntare pentru starea de spirit a soldaților americani, după cum chiar aceștia au consemnat în corespondența personală, iar restul de aproximativ 2.000 au fost vîndute școlilor și bisericilor. Prima pianină a ajuns la soldați în același an în care s-a demarat producția, în 1942, cu tot cu echipamentul de acordare și instrucțiuni. Mod de livrare: cu parașuta.

C-așa-i în istorie. Binecuvîntarea pică din cer. Uneori la propriu.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: fabrică Steinway, Queens, New York (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.