Pericol de viaţă

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
„Cu bule“ jpeg

În româna actuală, formula pericol de viaţă nu poate avea decît interpretări absurde sau paradoxale. Pericolul major, cel care îţi pune viaţa în pericol, este cel de moarte. În sintagma pericol de moarte, ca într-o întreagă serie de construcţii similare – pericol de înec, de electrocutare, de prăbuşire etc. –, prepoziţia de indică riscul, consecinţa negativă a unei situaţii. Prin raportare la această serie, pericol de viaţă generează o lectură stranie, părînd să se refere la pericolul „de a fi în viaţă“; ceea ce nu este, desigur, în intenţia celor care folosesc formula. Sintagma nu este, totuşi, o invenţie recentă: o găsim, sporadic, în texte mai vechi – de exemplu, într-un studiu publicat în 1884 în Convorbiri literare („secrete la care nimeni… n-ar fi cutezat să întindă mîna fără pericol de viaţă“, O esploraţie la Biblioteca Naţională Veneţia, 1 februarie) ori într-un volum al lui Victor Babeş („personalul nostru este totdeauna în pericol de viaţă“, Şase conferinţe publice ţinute la începutul anului 1902). Despre paradoxul ambelor construcţii  discuta şi Alexandru Graur (în Studii de lingvistică, 1960), observînd că modelul există în germană: Todesgefahr şi Lebensgefahr. Şi în italiană se vorbeşte atît de pericolo di vita, cît şi de pericolo di morte; prima sintagmă este însă cea curentă, preferată în toate contextele. În limbile în care există această sinonimie – paradoxală, pentru că include perechea de antonime viaţă-moarte –, construcţia de tipul pericol de viaţă se bazează pe posibilitatea de a interpreta asocierea celor doi termeni ca „pericol pentru viaţă“, „punere în pericol a vieţii“. Oarecare nedumerire persistă totuşi chiar între vorbitorii respectivelor limbi, Internetul oferind multe exemple în care aceştia se întreabă dacă ambele construcţii sînt corecte şi în ce măsură sînt cu adevărat sinonime. Un reprezentant al unui înalt for normativ al limbii italiene, Accademia della Crusca, explică, de exemplu, faptul că pericolo di vita este formula mai veche, perfect motivată.

În română, sintagma care s-a impus, pericol de moarte, a fost, cel mai probabil, tradusă din franceză (danger de mort), în secolul al XIX-lea; varianta pericol de viaţă, calchiată după germană sau italiană, nu a intrat în uzul mai larg. În momentul de faţă, pericol de viaţă apare totuşi, în cîteva contexte clar delimitate; în Internet, o găsim în vorbirea românilor care au trăit sau trăiesc în Italia, în traducerile în română ale unor texte informative (medicale) italieneşti, dar şi în limba română vorbită în Republica Moldova. Uneori experienţa bilingvismului româno-italian este evidentă, ca într-un comentariu în care un cititor completează „de la faţa locului“ informaţia jurnalistică transmisă de o televiziune din România: „răniţi sînt 2, ambii carabinieri... nu sînt însă în pericol de viaţă“ (stirileprotv.ro, 28.04.2013). Alte contexte ilustrează un fenomen social pozitiv: traducerea pentru români a informaţiilor unităţilor medicale de urgenţă, pe site-urile cărora apar astfel de formulări: „Cod roşu: extrem de critic, pericol de viaţă, prioritate maximă, acces imediat la tratament“ (aslbassano.it); „codul roşu: este dat pacienţilor în condiţii foarte grave şi în pericol de viaţă“ (ulss.tv.it); „garantarea asistenţei imediate persoanelor în pericol de viaţă“ (salute.gov.it). Textele moldoveneşti sînt aproape toate oficiale: „Malaria este o maladie parazitară din grupul infecţiilor sanguine care prezintă pericol de viaţă pentru 40% din populaţia Terrei“ (cspchisinau.md); „Asistentul social poate să depună mărturie împotriva unei persoane asistate în condiţiile în care consideră că există pericol de viaţă pentru altcineva“ (ftp.ulim.md); „În caz de pericol de viaţă ca urmare a cutremurului, incendiului etc., evacuarea salariaţilor se efectuează conform Planului de Evacuare a clădirii“ (primsoroca.md).

Preferinţa pentru una sau alta dintre cele două construcţii sinonime poate fi influenţată şi de un factor subiectiv: nevoia de eufemism, de evitare, pentru protecţia psihologică a publicului, a termenului cu sens negativ. E posibil ca această tendinţă eufemistică să explice – pe lîngă traducerea şi adaptarea unor surse străine – frecvenţa în limbajul medical actual a formulei pericol vital. Aceasta apare tot mai frecvent în comunicatele legate de accidente grave, reluate de presă – „Pericolul vital a trecut pentru cei şapte bebeluşi“ (click.ro); „«pericolul imediat, vital, a trecut», a asigurat cadrul medical“ (ziare.com). Comentariile unor cititori sînt destul de dure; pentru că, într-adevăr, pericol vital are aproape aceleaşi dezavantaje (de ambiguitate şi generare de contrasens) ca pericol de viaţă. Totuşi, formula pare să fi pătruns în cursuri şi ghiduri de specialitate (Managementul medical al dezastrelor, Cursul postuniversitar de medicină de dezastru, Ghidul de întocmire a planului de intervenţie la dezastre), ba chiar şi în legislaţia naţională. De altfel, mi se pare mai uşor de acceptat, pentru că adjectivul vital e mai puţin transparent, astfel că formula nu stabileşte un paralelism imediat şi supărător cu pericol de moarte.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic