Pericol de viaţă

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
„Cu bule“ jpeg

În româna actuală, formula pericol de viaţă nu poate avea decît interpretări absurde sau paradoxale. Pericolul major, cel care îţi pune viaţa în pericol, este cel de moarte. În sintagma pericol de moarte, ca într-o întreagă serie de construcţii similare – pericol de înec, de electrocutare, de prăbuşire etc. –, prepoziţia de indică riscul, consecinţa negativă a unei situaţii. Prin raportare la această serie, pericol de viaţă generează o lectură stranie, părînd să se refere la pericolul „de a fi în viaţă“; ceea ce nu este, desigur, în intenţia celor care folosesc formula. Sintagma nu este, totuşi, o invenţie recentă: o găsim, sporadic, în texte mai vechi – de exemplu, într-un studiu publicat în 1884 în Convorbiri literare („secrete la care nimeni… n-ar fi cutezat să întindă mîna fără pericol de viaţă“, O esploraţie la Biblioteca Naţională Veneţia, 1 februarie) ori într-un volum al lui Victor Babeş („personalul nostru este totdeauna în pericol de viaţă“, Şase conferinţe publice ţinute la începutul anului 1902). Despre paradoxul ambelor construcţii  discuta şi Alexandru Graur (în Studii de lingvistică, 1960), observînd că modelul există în germană: Todesgefahr şi Lebensgefahr. Şi în italiană se vorbeşte atît de pericolo di vita, cît şi de pericolo di morte; prima sintagmă este însă cea curentă, preferată în toate contextele. În limbile în care există această sinonimie – paradoxală, pentru că include perechea de antonime viaţă-moarte –, construcţia de tipul pericol de viaţă se bazează pe posibilitatea de a interpreta asocierea celor doi termeni ca „pericol pentru viaţă“, „punere în pericol a vieţii“. Oarecare nedumerire persistă totuşi chiar între vorbitorii respectivelor limbi, Internetul oferind multe exemple în care aceştia se întreabă dacă ambele construcţii sînt corecte şi în ce măsură sînt cu adevărat sinonime. Un reprezentant al unui înalt for normativ al limbii italiene, Accademia della Crusca, explică, de exemplu, faptul că pericolo di vita este formula mai veche, perfect motivată.

În română, sintagma care s-a impus, pericol de moarte, a fost, cel mai probabil, tradusă din franceză (danger de mort), în secolul al XIX-lea; varianta pericol de viaţă, calchiată după germană sau italiană, nu a intrat în uzul mai larg. În momentul de faţă, pericol de viaţă apare totuşi, în cîteva contexte clar delimitate; în Internet, o găsim în vorbirea românilor care au trăit sau trăiesc în Italia, în traducerile în română ale unor texte informative (medicale) italieneşti, dar şi în limba română vorbită în Republica Moldova. Uneori experienţa bilingvismului româno-italian este evidentă, ca într-un comentariu în care un cititor completează „de la faţa locului“ informaţia jurnalistică transmisă de o televiziune din România: „răniţi sînt 2, ambii carabinieri... nu sînt însă în pericol de viaţă“ (stirileprotv.ro, 28.04.2013). Alte contexte ilustrează un fenomen social pozitiv: traducerea pentru români a informaţiilor unităţilor medicale de urgenţă, pe site-urile cărora apar astfel de formulări: „Cod roşu: extrem de critic, pericol de viaţă, prioritate maximă, acces imediat la tratament“ (aslbassano.it); „codul roşu: este dat pacienţilor în condiţii foarte grave şi în pericol de viaţă“ (ulss.tv.it); „garantarea asistenţei imediate persoanelor în pericol de viaţă“ (salute.gov.it). Textele moldoveneşti sînt aproape toate oficiale: „Malaria este o maladie parazitară din grupul infecţiilor sanguine care prezintă pericol de viaţă pentru 40% din populaţia Terrei“ (cspchisinau.md); „Asistentul social poate să depună mărturie împotriva unei persoane asistate în condiţiile în care consideră că există pericol de viaţă pentru altcineva“ (ftp.ulim.md); „În caz de pericol de viaţă ca urmare a cutremurului, incendiului etc., evacuarea salariaţilor se efectuează conform Planului de Evacuare a clădirii“ (primsoroca.md).

Preferinţa pentru una sau alta dintre cele două construcţii sinonime poate fi influenţată şi de un factor subiectiv: nevoia de eufemism, de evitare, pentru protecţia psihologică a publicului, a termenului cu sens negativ. E posibil ca această tendinţă eufemistică să explice – pe lîngă traducerea şi adaptarea unor surse străine – frecvenţa în limbajul medical actual a formulei pericol vital. Aceasta apare tot mai frecvent în comunicatele legate de accidente grave, reluate de presă – „Pericolul vital a trecut pentru cei şapte bebeluşi“ (click.ro); „«pericolul imediat, vital, a trecut», a asigurat cadrul medical“ (ziare.com). Comentariile unor cititori sînt destul de dure; pentru că, într-adevăr, pericol vital are aproape aceleaşi dezavantaje (de ambiguitate şi generare de contrasens) ca pericol de viaţă. Totuşi, formula pare să fi pătruns în cursuri şi ghiduri de specialitate (Managementul medical al dezastrelor, Cursul postuniversitar de medicină de dezastru, Ghidul de întocmire a planului de intervenţie la dezastre), ba chiar şi în legislaţia naţională. De altfel, mi se pare mai uşor de acceptat, pentru că adjectivul vital e mai puţin transparent, astfel că formula nu stabileşte un paralelism imediat şi supărător cu pericol de moarte.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Naționala, ultimul meci din acest an: România înfruntă Cipru în Liga Națiunilor
Țara noastră evoluează, luni, pe teren propriu, pe Arena Națională.
image png
Cum arată primul model electric Rolls Royce. Are un preț de 400.000 de euro și a fost fotografiat la RAR Griviţa
Registrul Auto Român a fotografiat şi a postat pe pagina sa de Facebook primul model electric Rolls Royce al cărui preţ de pornire este de 400.000 de euro. Spectre este primul model alimentat de la baterii al celebrului producător de autoturisme de lux.
Litoralul Mării Negre (foto: Pixabay)
Dovezi ale unui posibil cutremur local produs în istoria recentă a Dobrogei, descoperite la Mangalia
O descoperire recentă indică posibilitatea producerii de cutremure locale în Dobrogea, deși regiunea era considerată de mediul științific un teritoriu stabil din punct de vedere tectonic, arată un studiu științific realizat de o echipă de 18 cercetători români.
Sisteme mobile Iron Dome desfasurate in sudul Israelului FOTO EPA-EFE
Grecia în discuții cu Israelul pentru a-și dezvolta propria „Cupolă de fier”
Grecia este în discuții cu Israelul pentru a dezvolta o cupolă de apărare antiaeriană și antirachetă de două miliarde de euro, parte a unui impuls mai amplu de modernizare a forțelor sale armate, au declarat joi oficialii greci.
mici jpg
Mici românești, retrași de la vânzare într-o țară europeană: „Conțin germeni care pot pune sănătatea în pericol”
Autoritățile au emis un avertisment național și a retras de pe piață mai multe pachete de mici românești, din cauza unei contaminări microbiologice.
iontiriaclatorino jpeg
Ion Țiriac a făcut senzație la Torino cu un mesaj drag lui Donald Trump
Ion Țiriac a fost prezent în Italia și a atras toate privirile în ultima manșă de la Torino, miliardarul având o apariție inedită.
YJhPsqRNVNZ9M6EAEzytoE jpg
Descoperire extraordinară: un mâner de cuțit, în formă de gladiator roman
Arheologii au descoperit recent un mâner de cuțit rar, vechi de 2.000 de ani, turnat în formă de gladiator, în apropierea Zidului lui Hadrian din Northumberland, Anglia. Artefactul, realizat dintr-un aliaj de cupru, îl înfățișează pe un gladiator secutor, o clasă de luptători puternic înarmați, cun
cartofi shutterstock 85803475 jpeg
Dieta cu cartofi copți sau fierți. Cum poți topi câteva kilograme în doar trei zile, fără să te înfometezi
Despre cartofi se știe că sunt o sursă excelentă de carbohidrați sănătoși, fibre și nutrienți, însă majoritatea celor care țin la siluetă îi ocolesc.
GcS85ZcbkAIOmcP jpeg
„Peștele apocalipsei”, considerat vestitor al sfârșitului, a apărut din nou. A mai fost văzut înaintea seismului de 9 grade din Japonia
Un pește de mare adâncime, extrem de rar, considerat un vestitor al sfârșitului, a fost găsit pe un țărm din sudul Californiei. Este numit „peștele apocalipsei” din cauza reputației lor mitice de a prezice cutremure