Pedalînd în gol

Publicat în Dilema Veche nr. 350 din 28 octombrie - 3 noiembrie 2010
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

De curînd, o organizaţie care se numeşte Forul Ortodox Român a luat atitudine împotriva introducerii actelor electronice în România. Argumentele din comunicatul lansat de FOR nu sînt, în general, de ordin religios. Organizaţia invocă necesitatea respectării libertăţilor civice şi riscurile prin care documente electronice ar putea crea „premisele unui sistem totalitar de supraveghere şi control al persoanei umane“. Comunicatul cheamă la solidaritate împotriva acestor măsuri şi face apel la preşedinte şi la instituţiile guvernamentale să oprească introducerea oricărui document electronic de identitate. Indiferent ce hram poartă acest FOR apărut în urmă cu vreo doi ani, e destul de evident că printr-un astfel de comunicat el nu face altceva decît să încerce să pună într-un ambalaj civic tehnnofobiile unor bigoţi. Ştim bine că, în ultima vreme, o parte mai ignorantă a clerului, precum şi a credincioşilor laici a prins a se teme de cipurile din buletin, de codurile de bare pentru preţ sau, pur şi simplu, de cifra 666. Frica lor nu e de natură civică, n-are legătură cu democraţia ci mai degrabă cu prostia. Iar o organizaţie ortodoxă luminată ar putea prelua misiunea de a combate asemenea idei întunecate din mintea credincioşilor şi ar mai avea şi multe alte lucruri de făcut. De exemplu, să lupte pentru restaurarea bisericilor vechi şi valoroase într-o perioadă în care biserici noi şi urîte se construiesc cu nemiluita, să combată corupţia care atinge prea mulţi ierarhi şi preoţi de rînd sau să militeze pentru o implicare socială mai mare din partea Bisericii. Dar se pare că e mai greu să te lupţi cu adevăraţii diavoli din societate decît cu închipuiţii draci electronici. Păzitorii ortodoxiei nu par supăraţi de faptul că la nivel popular religia aproape că s-a preschimbat într-un ghem de superstiţii, că false credinţe şi obiceiuri stupide sînt mai puternice decît adevăratele dogme. În schimb, îi îngrijorează posibilitatea instaurării totalitarismului prin cipurile electronice.

Tot aşa, în urmă cu cîţiva ani, activiştii Green Peace au încercat să creeze valuri căutînd porumb modificat genetic în Insula Mare a Brăilei. Ecologiştii au mobilizat atunci în număr mare efective de poliţie şi jandarmi, inspectori şi instituţii de control. Părea că organismele modificate genetic ar fi devenit peste noapte cea mai gravă ameninţare ecologică la adresa României. Asta în condiţiile în care Bucureştiul a rămas ultima capitală europeană fără o staţie de epurare a apelor uzate şi care varsă în Dîmboviţa toate mizeriile a trei milioane de locuitori şi într-o ţară în care încă există sute de halde de steril neecologizate, nenumărate iazuri de decantare care pot genera accidente similare celui petrecut recent în Ungaria, mulţimi de gropi de gunoi fără vreo legătură cu normele de mediu şi o densitate inegalabilă de peturi aruncate prin văi munţi şi cîmpii.

La rîndul lor, ONG-uri cu misiuni civice şi care pot fi considerate cît se poate de serioase, au căzut astă vară în capcana de  a lua atitudine împotriva hotărîrii Curţii Constituţionale care considera că legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate e neconstituţională. Au creat o situaţie din care nu se mai înţelege ce fel de stat vor aceste organizaţii să construim în România. Un stat în care deciziile CC sînt puse sub semnul întrebării în funcţie de interese de moment? Un stat în care rolul normal al procuraturii sau al poliţiei să fie luat de alte instituţii mîncătoare de bani publici şi ai căror funcţionari (nescutiţi de suspiciuni) să aibă puterea de a controla averile unor demnitari? Să pornim adică de la prezumţia revoluţionară (de vinovăţie) că demnitarul e mai hoţ decît omul de rînd?

Ca să venim şi în curtea proprie, ştim foarte bine cum presa şi televiziunile creează false subiecte pe care le comentează şi le macină apoi în neştire, ca şi cum ar pedala pe o bicicletă fără roţi. O presă puternică mereu atentă şi pe fază ar fi tot aşa de utilă ca şi acţiunile civice serioase, la obiect, capabile să scuture administraţia ori să mai combată din multele defecte ale societăţii. Dar multe ONG-uri şi instituţii de presă preferă calea care li se pare că aduce mai repede notorietate şi audienţă. Urmărind mereu ţinte false şi la modă pentru a le arăta cu degetul, ajung să-şi irosească energiile înainte de a căpăta credibilitate. Iar în loc de servicii, informaţii şi soluţii, primim din partea lor nenumărate momente de circ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Printul Harry si Charles jpeg
Oferta de pace făcută de prințul Harry casei regale. Cum încearcă mezinul familiei să calmeze relațiile tensionate
Prințul Harry a propus să-și împărtășească agenda oficială cu Familia Regală, într-un gest de reconciliere față de tatăl său.
incendiu Atena jpg
Incendiu de vegetație la porțile Atenei: sute de pompieri luptă cu flăcările, populația e evacuată
Un puternic incendiu de pădure a izbucnit sâmbătă în nordul Atenei, în suburbia Krioneri, forțând autoritățile să dispună evacuarea populației și să ceară sprijin internațional.
image png
Ghinioanele din viața Mihaelei Rădulescu. Primul soț, dar și Felix Baumgartner, au murit amândoi la aceeași vârstă
Mihaela Rădulescu traversează cele mai dificile momente ale vieții sale, după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner (56 de ani), alături de care a trăit cei mai frumoși 12 ani de relație. Nu este prima tragedie de acest gen din viața româncei, căci în trecut fostul soț a murit la aceeași vârstă
urs inoată
Urs filmat în timp ce se bălăcește în lacul de acumulare Bicaz. Ce spun specialiștii despre comportament
Un urs a fost surprins încercând să se răcorească în zona barajului Bicaz. Animalul a fost filmat în timp ce înota liniștit în lacul de acumulare. Specialiștii spun că este un comportament firesc în perioadele caniculare.
1280px Anina Oravita 03 2010 jpg
Calea ferată din România care traversează peisaje apocaliptice. Oamenii au raportat existența unor „trenuri-fantomă” sau spirite
Gara Oravița este considerată oficial cea mai veche gară din România, fiind construită în anul 1847, la doar 16 ani după inaugurarea primei linii de cale ferată din lume, Liverpool–Manchester (1830).
Avion gif
Panică la aterizarea unui avion, după explozia cauciucurilor: pasagerii, evacuați pe tobogan. „O să murim cu toții”
Pasagerii unui avion American Airlines au fost evacuați de urgență pe o pistă din SUA, după ce un incident la trenul de aterizare a provocat un incendiu și a rănit o persoană.
Moaștele Sfântului Pantelimon aduse de la Mănăstirea Sfântul Pavel de pe Muntele Athos la Catedrala Mitropolitană din Iași Colaj
Sfântul Pantelimon: patronul medicilor și tămăduitorul bolnavilor. Ce trebuie să faci pe 27 iulie ca să te bucuri de sănătate și noroc
Sărbătoarea Sfântului Pantelimon pe 27 iulie: află cine a fost și ce tradiții, obiceiuri și superstiții respectă românii în această zi sfântă.
erika fairweather swimming world jpg
Tudor chirila FB jpg
Chirilă, mesaj tranșant către Bolojan: Restabilirea încrederii nu se face cu oameni care dau mită pentru a ține în viață un business
Artistul Tudor Chirilă a comentat, pe pagina sa de Facebook, scandalul în care apare numele lui Dragoș Anastasiu și a afirmat că „oricum te uiți la chestiune”, vicepremierul „ar trebui sǎ-şi prezinte demisia”.