Pearl Harbor-ul secolului al XXI-lea

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Pearl Harbor ul secolului al XXI lea jpeg

După o cină cu friptură de vită și cîteva beri fără alcool, în Sarasota, Florida, președintele George W. Bush a încheiat seara de 10 septembrie 2001 devreme, la ora 22. În programul zilei următoare îl așteptau un eveniment la școala elementară „Emma E. Booker“ și un discurs despre finanțarea educației.

Dimineața, nu mult după ora 6, deja alerga într-un golf din apropiere alături de reporterul de la Bloomberg News, Dick Keil, căruia i-a spus că urmează o toamnă fără prea multe evenimente deosebite, aproape plicticoasă (cît de mult avea să îl contrazică istoria…).

După alergare, duș, mic dejun, raportul serviciilor de informații, la 8,35 limuzina prezidențială a pornit spre școala unde avea loc evenimentul. Cînd coloana oficială a oprit în fața școlii „Emma E. Booker“, Jill Foley, adjuncta departamentului media, i-a comunicat lui Dan Bartlett, consilierul lui Bush, o știre, încă zvon, de la Washington: un avion s a izbit de turnul de nord al World Trade Center, în Manhattan. Vestea ajunge la președinte, căruia îi este confirmată imediat de un telefon primit de la Condoleezza Rice, pe atunci consilier în materie de securitate națională. „Ține-mă la curent“, îi spune președintele doamnei Rice și intră în școală.

În scurt timp, urechea dreaptă a președintelui a auzit probabil cele mai înfricoșătoare cuvinte șoptite de șeful său de cabinet: „Un al doilea avion a lovit un al doilea turn. America este atacată“ (Robert Draper, Fără umbră de îndoială. Președinția lui George W. Bush).

În acest timp, așezat pe un scaun în fața elevilor care cîntau, președintele zîmbea din cînd în cînd. Învățătoarea le-a spus copiilor să se pregătească să citească lecția de zi, „Capra domestică“, în timp ce în spatele clasei, secretarul de presă Ari Fleischer scria ceva pe o foaie de hîrtie, pe care apoi a expus-o astfel încît președintele să o poată vedea: „Deocamdată nu spuneți nimic“. În mai puțin de oră, însă, președintele a anunțat publicul despre cele întîmplate și a spus că se va întoarce la Washington. După puține minute, a fost atacată și clădirea Pentagonului.

Din motive de securitate, președintele Bush a ajuns la Casa Albă abia spre seară, în jur de ora 19, după o escală la baza aeriană din Barksdale, Louisiana (unde, pentru ca să fie filmul complet, se efectua un exercițiu cu arme nucleare).

S-a adresat națiunii din Biroul Oval, a avut două întruniri pe teme de securitate națională, iar apoi s-a retras alături de soția sa, de cîine și de pisică în reședința prezidențială. Și-a notat în jurnal că cele petrecute în data de 11 septembrie 2001 reprezintă „Pearl Harbor-ul secolului al XXI-lea“.

Cum foarte inspirat a scris jurnalistul Robert Draper, lui Bush nu îi rămînea decît „să caute Roosevelt-ul din el.“ Istoria știe dacă l-a găsit.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.