Pe străzile fără lumină electrică

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

În Iașii sfîrșitului de secol al XIX-lea, în timpul verii, de pe la ora 20, personajele principale de pe străzi deveneau fanaragiii. Pe timp de iarnă, programul se adapta, treaba acestora începea de pe la ora 16.

Rudolf Șuțu își amintește: asvărleau scara pe stîlpii felinarelor din străzi, se urcau pe dînsa cu un picior, atît de joși erau stîlpii felinarelor, și aprindeau lămpile cu gaz.

Chiar dacă la Timișoara erau aprinse primele lămpi electrice publice în 1884, Moldova mai avea de așteptat oleacă. În Iași se derula încă secvența (cu farmecul ei, de altfel) în care fanaragiii mergeau de la un felinar la altul, le ștergeau bine, lustruiau lămpile, tăiau cu precizie mucurile de la lampă, scoteau din buzunare cutia de cinci bani cu chibrituri și le aprindeau. Vîntul cel mare de bătea, nu conta. Lumina era aprinsă. Apoi coborau de pe scară, se duceau la alt felinar și tot așa pînă le isprăveau. 

Lumina nu trebuia doar aprinsă, ci, în aceste condiții, și vegheată, așa că lampagiii aveau cabina lor, cu tot cu pat pentru odihnă, în care se retrăgeau și păzeau bunul iluminat al străzilor. Odată cu așezarea nopții, străzile se goleau, apoi deveneau pustii. Doar sergentul de stradă își făcea apariția la datorie și de cele mai multe ori stătea rezemat de stîlpul vreunui felinar ore întregi.

Mai era o secvență, și mai grăitoare, cea în care studenții mai neavuți, ajunși mai tîrziu fala orașului Iași, de altfel, așa cum ne transmite tot domnul Șuțu mai sus amintit, își citeau cursurile de la facultate la lumina felinarelor de pe străzi. Și uite așa se învîrtea studentul moldovean în jurul lămpii cu gaz de zeci, poate sute de ori pe noapte citind și repetînd pe de rost lecțiile. 

Primarul orașului, de asemenea, putea fi văzut adesea cum se oprea pe la felinarele de pe străzi. Doar că nu citea lecții, ci examina lămpile să vadă dacă toate-s bune și funcționale.

Iar apoi, la Iași a ajuns și lumina electrică. Și fanaragiii? Ne oferă o secvență de final: s-au adunat toți din oraș, au strîns toate lămpile și le-au trîntit pe toate de pămînt de s-a ales praful de ele.

Istoria a continuat. La (ceva mai multă) lumină.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.