Pe plajă, la munte sau la mare…

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
Pe plajă, la munte sau la mare… jpeg

Vi-l prezint, astăzi, pe Matei. E profesor de limba și literatura română. E fericit acum, pentru că a venit vacanța și printre planurile pe care și le face se află și lectura. Contrar așteptărilor, în timpul anului școlar are prea puțin timp pentru citit, așa că mai ales vacanța de vară și-o dedică acestei activități, cum ar spune subiectul de la examenul de Evaluare națională, activității de lectură. Multe se pot întîmpla în timpul acestei activități de lectură (ca să aducem din nou vorba despre amintitul examen), se poate întîmpla să ajungă la mare, în țări străine sau la munte. Cum își alege Matei cărțile, are el vreun criteriu sau citește amestecat, ce-i cade în mînă, aleatoriu?

Cu cîțiva ani în urmă, Matei a trăit o experiență care i-a dat o idee. Citind Disco Titanic, romanul lui Radu Pavel Gheo, a simțit atît de intens dorința de a vizita locurile în care se desfășoară acțiunea, mai ales pe cele din Croația, încît a încercat să ajungă acolo. N-a reușit întru totul, a petrecut vacanța mai ales în Muntenegru, dar tot a ajuns prin Timișoara și puțin prin Dubrovnik. S-a documentat mai mult despre războiul care în urmă cu cîțiva ani a zdruncinat zona. Ideea care i s-a născut atunci a fost ca în concedii, mai ales dacă iese din țară, să caute să citească fie cărți ale scriitorilor locali, fie cărți a căror acțiune se desfășoară în respectivele zone.

Așa a făcut cînd a mers, anul următor, în Grecia. Citise, desigur, cîte ceva Kazantzakis, prin studenție, Zorba grecul. Dar acum a luat lucrurile mai metodic în serios. Și-a pus în valiză Fratricizii lui Kazantzakis, Middlsex și Intrigă matrimonială ale lui Jeffrey Eugenides, un roman mai ușurel, pentru zilele în care urma să fie prin Creta, Insula, al scriitoarei Victoria Hinslop, un fel de carte cult a cretanilor, și niște povestiri ale lui Panos Karnezis, Infamii mărunte. L-au dat pe spate romanele lui Eugenides și povestirile lui Karnezis. A rămas cu melancolica linie melodică Begin the Beguine a lui Artie Show, pe care Cal Stephanides, eroul narator al lui Eugenides, o asculta în America anilor jazz-ului. A rămas cu cîntecul cicadelor care se suprapunea peste tînguirea liturghiei morților în satul prăfuit de lentoare din povestirile lui Karnezis, acolo unde bandele negre, de doliu, erau făcute din jartierele femeilor. Mai vrea, cînd va mai ajunge prin insulele grecești, să ia cu el Iubita mea, Sputnik, a lui Murakami. I-a recomandat-o o prietenă, știe că e un roman despre singurătate, contemplată noaptea, de pe o insulă grecească. Alții spun că atmosfera grecească nu e prinsă atît de bine de Murakami și vrea să afle cît e de adevărat, de la fața locului.

În vara aceasta știe că va merge mai întîi prin Delta Dunării, acolo unde se varsă Dunărea în mare. Aici, la noi în țară, Matei nu mai respectă întru totul principiul căutării unor cărți care fac corp comun cu zona vizitată. I-ar veni, poate, să recitească Panait Istrati, povestea brăileanului Codin sau poate nuvelele lui Ștefan Bănulescu. Dar mai sigur va lua cu el un alt volum de proză scurtă, Aripa Grifonului, al lui Alexandru Vlad, din seria de opere începută recent și îngrijită de Andreea Pop. Libelula, da, textul ăsta tot are de-a face cu apele, cu nămolurile de pe fundul lor. Va mai lua romanul lui Tudor Ganea, 8, pe care îl leagă tot de mirosurile mării, după ce i-a citit pe undeva prin Larnaca romanul de debut, Cazemata, în care pescarii, ca bancurile de meduze, plutesc legați în rețea, atîrnînd de ei firele de nailon lungi, cu montură de țaparină. Va mai lua și povestirile lui Radu Niciporuc, volumul Pascal desenează corăbii, pentru a mai decupa din el cîte un cadru, poate cel în care se desenează pe tavanul cabinei o pată de nicotină, odată cu sentimentul că „viața te împinge într-o altă direcție“. Probabil va mai pune în bagaj și Melancolia lui Cărtărescu, deși nu are habar dacă i se va lega de atmosfera Deltei, altfel decît prin însăși starea de melancolie.

Mai știe Matei că va merge anul acesta în Anglia. Și pentru că nu-și va încărca prea tare bagajul cu cărți, a decis că va lua cu el un Ian McEwan, Mașinării ca mine. Pentru că e ultimul roman tradus al acestui scriitor care-i place grozav, fie și doar dacă-și amintește că de la el a înțeles, din Legea copiilor, că o ceașcă poate fi pusă în mai multe feluri pe masă, fie cu un gest categoric, lovind porțelanul de lemn, fie cu un gest delicat, dar și că sînt mai multe feluri în care poți să accepți o ceașcă. Mai ezită, poate, între un Julian Barnes, O istorie a lumii în 10 ½ capitole, care stă de mult în așteptare, și un roman poate mai ușor, High Fidelity, al lui Nick Hornby. Ceea ce nu înseamnă, însă, că nu le va lua pe amîndouă sau că în ultima clipă va renunța la ele, pentru a înșfăca, cine știe, ceva exotic și lipsit de orice legătură cu Anglia, poate Ce simți în jurul gîtului, de Chimamanda Ngozi Adichie (în fond, în Nigeria e puțin probabil să ajungă vreodată), poate Sufocare al lui Junot Díaz (căci nici Republica Dominicană nu pare o destinație probabilă de vacanță), deși a citit pe Facebook opinii destul de contradictorii, mai ales despre acesta din urmă. Dar, hei, a deschis la întîmplare Sufocare și a aflat: „Faptul că plîngea tot timpul o făcuse și mai frumoasă. Durerea face asta uneori“, iar un astfel de motiv e suficient ca să vrei să citești toată cartea.

De fapt, vacanța nici nu e atît de lungă și sigur vor rămîne multe cărți de pe listă necitite, așa cum, probabil, și voi veți păți. Dar oare listele voastre cum arată și care sînt criteriile după care vă alegeți cărțile de vacanță?

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Luna Castorului pe 15 noiembrie 2024  Ce presupune faimosul eveniment astronomic 1024x683 webp
Trei zodii protejate de Dumnezeu după Luna plină din noiembrie 2024. Viața acestor nativi se va schimba pentru totdeauna
Luna plină din noiembrie 2024 aduce energii cosmice deosebit de puternice, marcând un moment important de transformare pentru toate semnele zodiacale.
doua femei citesc informatii de pe laptop jpg
Ajutoare de minimis pentru afacerile conduse de femei
Programul de guvernare al PSD include o serie de măsuri menite să susțină implicarea activă a femeilor în economia românească.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gazprom a oprit livrările de gaz către Austria. Nehammer: „Nu ne vom lăsa şantajaţi de Rusia”
Austria îşi va menţine politica de sprijin faţă de Ucraina şi are constituite suficiente rezerve de gaze naturale, a declarat vineri cancelarul austriac în exerciţiu, Karl Nehammer.
2 john malkovich in rolul lui sergiu celibidache in cravata galbena de serge celibidachi jpg jpeg
Magazinul din România unde și-a făcut apariția unul dintre cei mai mari actori din lume. Oamenilor nu le-a venit să creadă. VIDEO
Celebrul actor american John Malkovich revine în România, aducând din nou magia sa pe scena Teatrului Național din Timișoara.
netflix pixabay jpg
Serialul fenomen de pe Netflix care a cucerit pe toată lumea în noiembrie 2024! Povestea inedită îi ține pe fani lipiți de televizor
O nouă producție de pe Netflix a captivat publicul din întreaga lume! A ajuns pe locul 2 în topul din țara noastră!
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
De câte ori pe săptămână trebuie să avem relații intime cu partenerul pentru a ne menține creierul sănătos. Ce spune medicul Vlad Ciurea: „Face parte din viața noastră”
Invitat la podcastul lui Cătălin Măruță, renumitul prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit și despre rolul pe care relațiile intime dintr-un cuplu îl au în menținerea sănătății creierului nostru.
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Românii, extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor de Sărbători: vor cheltui mai puțin ca anul trecut
Românii sunt extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor în preajma Sărbătorilor, o bun parte luând în calcul să aloce un buget mai mic per achiziție comparativ cu anul 2023.
Baiant captura jpg
România – Kosovo, ce atmosferă: imnul național, cântat de Irina Baianț, a emoționat o țară întreagă
Meciul de pe Arena Națională, penultimul din Liga Națiunilor, a fost precedat de un spectacol cu adevărat special.
image png
Adolescenți uciși cu bestialitate în Anglia: „Au ieșit la o pizza și acum băieții noștri au dispărut pentru totdeauna”
Mason Rist, 15 ani, și Max Dixon, 16 ani, au murit după ce au fost urmăriți de patru adolescenți în Bristol în acest an.