Pe gheaţă…

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Pe gheaţă… jpeg

Formulele fosilizate ale unor imprecaţii au atras în genere atenţia vorbitorilor, stimulînd lansarea de explicaţii etimologice mai mult sau mai puţin fanteziste. Scenariile absurde – produse uneori de contaminarea dintre mai multe formule – pot capăta explicaţii antropologice serioase sau ludice. Una dintre formulele care trezesc curiozitatea (dovadă – numeroasele ipoteze şi comentarii din Internet) e moaşă-ta pe gheaţă! (cu variantele fonologice moaş-ta şi moaşi-ta sau, în versiunea neadresată direct, moaşă-sa…). Situaţia evocată de construcţia eliptică nu e tocmai limpede, dar intonaţia şi contextele de folosire sînt în mod neechivoc cele ale unei înjurături. O înjurătură atenuată, eufemizată, mai ales prin absenţa verbului (uneori şi a circumstanţialului, în exclamativul moaş-ta!), dar care se poate şi combina cu verbe directive, tipice imprecaţiilor (du-te-n…, dă-te în… etc.).

Zona stilistică a violenţei de limbaj, manifestată prin excelenţă în oralitatea populară, nu are atestări prea vechi (cu unele excepţii, cum ar fi blestemele religioase sau disputele verbale istorice înregistrate de cronicari). Imprecaţia colocvială în discuţie a fost înregistrată de folcloristul Tudor Pamfile, în Jocuri de copii (II, 1907), atît ca moaş-ta pe gheaţă, cît şi în versiunea mă-ta pe gheaţă (mă-ta pe gheaţă cu tat-to în braţă). Alte atestări sînt de găsit în literatura din secolul al XX-lea, de exemplu la Topîrceanu, în Pirin-Planina (1935): „Mișcă, moaş-ta pe gheaţă! i-a răspuns românul, plictisit“. Formula apare în marele dicţionar academic coordonat de Sextil Puşcariu (Dicţionarul limbii române, Tomul II, Litera G, 1934), cu o explicaţie asupra contextului de folosire: „se zice mai ales celui ce ne plictiseşte“. Micul dicţionar academic (MDA, 2002), care rezumă şi actualizează dicţionarul-tezaur, reia expresia, în tratarea cuvîntului gheaţă, cu o explicaţie net pozitivă: „exprimă simpatie și admirație pentru cineva (care a rezolvat cu istețime o situație dificilă)“. Desigur că semnificaţia şi contextele de folosire nu s-au schimbat atît de radical în cîteva decenii; opţiunea lexicografilor indică totuşi un traseu de „ameliorare“ a unei formule de imprecaţie care nu cuprinde cuvinte vulgare sau scenarii explicit agresive. În alte dicţionare contemporane este confirmată intenţia negativă în utilizarea formulei, cu unele variaţii. În Noul dicţionar universal (NDU, 2006), expresia mă-sa pe gheaţă este descrisă ca „înjurătură lejeră, adresată cuiva care stînjeneşte, deranjează: dă-l în mă-sa pe gheaţă; ce mă sa pe gheaţă vrea?“. În Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI 2007), se arată că moaşă-ta (ori -sa) pe gheaţă (s.v. moaşă) „se spune pentru a arăta lipsa de consideraţie, de interes faţă de cineva“. Efortul lexicografilor de a fixa sensul şi utilizarea unei înjurături nu e tocmai justificat: dicţionarele selectează, cum se vede, contexte destul de diferite (plictiseala, deranjul, dispreţul, lipsa de interes, admiraţia), care au în comun, pînă la urmă, doar gradul moderat de agresivitate, legat de caracterul eufemistic al formulei.

Imprecaţia moaşei nu mai e foarte la modă azi, dar are încă numeroase atestări în Internet, cu comentarii care o asociază în general cu limbajul generaţiilor mai în vîrstă: „pe vremea cînd eram eu mic și telefonul era cu disc, asta era genul de înjurătură pe care o aruncau bunicii asupra copiilor“ (eftimie.net); „e o vorbă bătrînească“ (tpu.ro). Comentatorii actuali ai expresiei o leagă în general de scenariul „naşterii amînate sau anulate“, în care moaşa poate avea fie sensul „asistent la naştere“, fie pe cel de „strămoaşă, bunică“. Apar din cînd în cînd şi confuzii ale unor vorbitori (între moaş-ta şi pluralul moaşte) sau neînţelegeri totale, aproape incredibile („Ce inseamna «de-n mostea pagheata»? tpu.ro).

Oricum, urarea negativă tipică înjurăturii cuprinde un scenariu violent (al distrugerii, al dispariţiei, al agresării sexuale) a cărui victimă este fie direct interlocutorul, fie ceea ce reprezintă pentru acesta o valoare. Alunecarea pe gheaţă e un substitut eufemistic al acţiunii violente, aşa cum moaşa însăşi poate fi considerată un substitut eufemistic al mamei (termen care evocă imprecaţii mult mai violente).

În expresiile care cuprind termenul gheaţă este atestată şi o altă utilizare, destul de ciudată, care ar putea avea o oarecare legătură cu înjurătura în discuţie. În dicţionarul român-francez al lui Damé (1895) este înregistrată expresia m-a făcut mama pe gheaţă, cu explicaţia „je suis enfant naturel“; formula apare şi la Iuliu Zanne, în Proverbele românilor (vol. II, 1897): a fi făcut pe gheaţă – „a fi copil natural“, cu citatul „M-a făcut mama pe gheaţă / ca să fiu şi mai isteaţă“. Desigur, formula şi citatul nu lămuresc nimic, amplificînd doar ambiguitatea scenariului gheţii în expresivitatea limbajului popular. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop chinezesc
Cele 3 zodii chinezești care atrag succesul financiar în săptămâna 19-25 mai 2025
Care sunt cele 3 zodii chinezești ce atrag bani și oportunități între 19-25 mai 2025. Energia este tensionată, dar Bivolul, Tigrul și Șarpele profită din plin!
macron nd final mp4 thumbnail png
Confruntare diplomatică: Simion critică Franța la Paris, Nicușor Dan discută cu Macron despre viitorul Europei
Candidatul independent Nicușor Dan a purtat vineri un dialog video cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
George Simion FOTO AFP
George Simion, la Paris: Avertismente grave și atacuri la adresa liderilor europeni. „Avem pericole serioase în față”
George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a susținut, vineri, o conferință de presă la Paris, în care a afirmat că „are pericole serioase în față” și că unul dintre cele mai probabile scenarii este ca el sau oponentul său „să fie atacați sau omorâți”
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
AEP dezminte informațiile lansate de George Simion privind o posibilă fraudă în R. Moldova
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reacționează la afirmațiile lansate în spațiul public de AUR privind presupuse nereguli în procesul electoral, îndemnând alegătorii să se informeze doar din surse oficiale și să respingă manipulările.
Dua Lipa  foto   Shutterstock jpg
Dua Lipa, pe lista celor mai bogați britanici sub 40 de ani. Ce alte vedete se mai află în top
Vedeta pop Dua Lipa este, în vârstă de 29 de ani, este cea mai tânără membră de pe lista celor mai bogate 40 de persoane sub 40 de ani din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriţi britanici, publicat vineri.
bani frauda telefon jpeg
O femeie a rămas fără 50.000 de lei din contul său bancar, în urma unei fraude de tip „spoofing”. Cum funcționează noua metodă de înşelăciune
O femeie de 57 de ani, din Zalău, a fost victima unei fraude de tip „spoofing”, ea fiind convinsă, în urma unui apel telefonic, să vireze aproape 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont.
balcon shutter (1) jpg
Secretul pentru un balcon de vis, ca în filme! Cum să decorezi ca să te invidieze toți vecinii
Mușcatele, mobilierul și accesoriile transformă terasele, balcoanele și verandele în spații de relaxare în aer liber
masaj
Avocat din Capitală, trimis în judecată pentru proxenetism. Firma de masaj erotic era paravan pentru prostituție
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au trimis în judecată un avocat acuzat că administra o firmă care oferea servicii de masaj erotic în care angajatele practicau, de fapt, prostituția.
Coadă la vot în centrul Iaşiului FOTO USR Iaşi
Mobilizare fără precedent a românilor din diaspora la vot: „Vom sări de peste un milion de voturi”
Românii din diaspora bat toate recordurile privind prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, prezența fiind cu mult mai mare comparativ cu primul tur.